TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.06.2010 20:41:01

Evraz Vítkovice Steel neodebere v červenci od firmy ArcelorMittal Ostrava žádné železo

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Společnost Evraz Vítkovice Steel oznámila, že v červenci neodebere žádné surové železo od svého dodavatele ArcelorMittal Steel Ostrava. Firma proto musí hledat jiné využití produkce svých dvou vysokých pecí, informovala agenturu Mediafax mluvčí ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová.

"Dodávky do Evrazu představují zhruba čtvrtinu produkce našich vysokých pecí, výpadek tedy znamená velký problém, takže musíme bezodkladně reagovat, abychom minimalizovali škody," uvedla Breiová s tím, že je to již podruhé v poslední době, co Evraz náhle zcela zastavil odběr surového železa.

„Zatímco loni byl Evraz, stejně jako celé ocelářství, v kritické situaci, nyní pro jejich nezodpovědné rozhodnutí nevidíme žádnou omluvu,“ řekl Augustine Kochuparampil, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava.

Mluvčí společnosti Evraz Vítkovice Steeel Kateřina Krumpochová se odmítla k oznámení jakkoliv vyjádřit s tím, že stanovisko společnosti zašle.

"Můžeme potvrdit, že jednání o dodávkách surového železa od ArcelorMittal Ostrava pokračují," vyjádřila se písemně mediální zástupkyně Evrazu Lenka Míčková na dotaz, zda může potvrdit zastavení odběru surového železa, a dodala, že není oprávněna sdělovat nic dalšího.

Spory ohledně dodávek surového železa mezi oběma hutními společnostmi se táhnou už delší dobu. Už v polovině května zveřejnil Evraz svůj záměr uzavřít ocelárnu s 320 zaměstnanci v případě, že se nepodaří dohodnout s dodavatelem na ceně surového železa, kerá je podle něj přemrštěná. Za kolik ho ale nakupuje nebo jakou cenu by si představovalo, odmítlo vedení Evrazu zveřejnit. Obodobnou informaci zopakoval Pavel Tatyanin, senior viceprezident Evraz Group, také minulý týden na setkání s novináři v Praze. ArcelorMittal podle slov svého předsedy představenstva ale dal Evrazu celou řadu návrhů na tvorbu ceny, na něž Evraz nepřistoupil a trval opakovaně na stanovení ceny podle černomořského indexu, a to na celých příštích šest let, na které je kontrakt uzavřen, a to přesto, že podle Kochuparampila podle tohoto indexu nejsou ve světě uzavřené žádné dlouhodobé kontrakty a indexem lze velmi lehce manipulovat.

„Jsme velmi rozčarováni oznámením Evrazu, které nám navíc bylo sděleno pouze s desetidenním předstihem. Vypadá to, že všechny ty nerealistické požadavky na změnu mechanismu pro výpočet ceny nereflektovaly jejich pravé úmysly," řekl Jan Rafaj, ředitel ArcelorMittal Ostrava pro vnější vztahy a dodal, že i za této situace chce firma pokračovat v jednáních o ceně a dodávkách bez negativních emocí. I kdyby se další dodávky nepodařilo domluvit, garantuje ArcelorMittal Ostrava, že letos nebude propouštět žádné zaměstnance.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688