TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  23.06.2010 11:41:01

Majetek zkrachovalého Moravanu Aviation rozprodali zhruba za 40 milionů korun

Mediafax

OTROKOVICE (MEDIAFAX) - Insolvenční správce podepsal smlouvu o převodu majetku otrokovického výrobce letadel Moravan Aviation, ten je od konce března v konkurzu. Jak agentura Mediafax zjistila ve středu z internetové verze insolvenčního rejstříku, noví majitelé za něj zaplatili 40,4 milionu korun.

Krajský soud v Brně v květnu rozhodl o prodeji zkrachovalého výrobce letadel mimo dražbu s tím, že cenu určí znalec, což se i stalo. O majetek se zaplacením stanovené částky rozdělili společnosti Zlin Aircraft a Tedeko Estates, což je společnost, kterou Zlin Aircraft plně ovládá. Tedeko Estates koupí získala nemovitý majetek Moravanu včetně plochy letiště a parcel kolem něj a také ochrannou známku "Moravan Aviation" a internetové domény Moravan.cz a Zlinaircraft.cz. Zlin Aircraft zase získala veškeré skladové zásoby zkrachovalého Moravanu.

Přímý prodej byl podle insolvenčního správce vhodný pro zachování zaměstnanosti v areálu, výroby letadel i provozu letiště, to vše "lze přitom kvalifikovat jakožto hodnoty veřejného zájmu", jak stojí v materiálu. Podle správce se totiž obecně uvažovaný způsob prodeje veřejnou dražbou jevil jako problematický.

Známý výrobce letadel Moravan Aviation je v konkurzu od 31. března, více než devět desítek věřitelů po firmě požaduje 101 milionů korun. Mezi věřiteli figuruje například společnost Barum Continental, Celní úřad ve Zlíně, Česká národní zdravotní pojišťovna, Český metrologický institut, Znojemské strojírny a dlouhá řada bývalých zaměstnanců podniku.

Otrokovická firma se původně chtěla reorganizovat, o povolení požádala soud v první polovině února s tím, že obnoví prodej náhradní dílů a servis letadel a také pracovní poměry s bývalými zaměstnanci. Insolvenční pohledávky a částečné obnovení provozu chtěla financovat prostřednictvím šedesátimilionové půjčky, a to od irské firmy QucomHaps, která Moravan koupila před třemi lety v dražbě za 50 milionů korun. Soud ale kvůli chybám návrh na povolení reorganizace zamítl a firma už nový návrh na svou reorganizaci nepodala.

Moravan Aviation vyráběla cvičná letadla ZLIN. Firma začala fungovat už v roce 1934, kdy ji založila společnost Baťa jako Zlínské letecké závody. Továrna vyrobila dohromady přes 5000 letadel, v posledních letech to však bylo jen několik kusů za rok.

.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688