TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  01.07.2010 14:56:01

Evraz se s ArcelorMittal neumí shodnout na cenách železa, vinu svádí jeden na druhého

Mediafax

OSTRAVA (MEDIAFAX) - Pochyby o možném jednání o cenách dodávek surového železa a zklamání z uzavření ocelárny Evraz Vítkovice Steel. To jsou reakce, které na čtvrteční tiskové konferenci prezentovalo vedení společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Generální ředitel ArcelorMittalu Augustin Kochuparampil potvrdil, že ve středu odjela do Evrazu poslední dávka surového železa a na červenec kontrakt na další dodávky není. "Ani v červnu firma neodebrala stanovené minimální množství, takže nevíme, jaký je plán. Kdy Evraz dodávky obnoví, nevíme, protože ohlášená odstávka je na dobu neurčitou. Tento vývoj je pro všechny velké zklamání," řekl Kochuparampil s tím, že firma se bude snažit v budoucnu uplatnit na trhu v Turecku a na Balkáně. "Stav zaměstnanců nesnížíme, ačkoliv budeme muset provozovat vysoké pece na nižší výkon. Své lidi zaměstnáme jinde. Pokud bude situace trvat déle, budeme mít alternativní řešení," zdůraznil ředitel.

ArcelorMittal má s Evrazem uzavřenou šestiletou smlouvu, která byla podepsána loni. "Ta smlouva je velmi podrobný dokument, kde je stanoveno, jak budou probíhat dodávky na šest let a je za tím osmnáct měsíců těžké práce a vyjednávání. Je v ní stanoveno, jak se stanovují ceny a jaké jsou objemy odběrů," přiblížil ředitel.

"Ceny, které jsme účtovali a nabízeli, jsou férové. Pro dlouhodobého partnera se šestiletou smlouvou jsou ještě férovější než ceny tržní. Stanovili jsme velmi transparentní systém stanovení ceny, prvním návrhem bylo, aby se cena stanovovala na základě našich auditovaných výrobních nákladů plus marže, kterou má firma Evraz na svých výrobcích. Dohody bohužel dosaženo nebylo. Oni chtějí, abychom železo dodávali za cenu nižší, než jsou výrobní náklady. Loni jsme z důvodu krize obětovali marži, abychom udrželi provoz, ale z dlouhodobého hlediska nelze fungovat bez nějaké marže," řekl Kochuparampil.

Mluvčí společnosti Evraz Vítkovice Steel z ruské ocelářské skupiny Evraz Group Jaromír Krišica ale naopak tvrdí, že ceny, které jim ArcelorMittal nabízí, jsou vyšší než tržní ceny. "My jsme připraveni na jednání, ale záleží na ceně, jakou nám ArcelorMittal nabídne," řekl Mediafaxu Krišica a potvrdil, že od čtvrtka výroba oceli stojí. "Lidé jsou v práci, provádí údržbářské práce," dodal Krišica. Odstávka podle něj bude trvat zhruba dva měsíce.

Vedení společnosti ArcelorMittal se ale obává, že s žádným návrhem neuspěje. "Nemůžeme ceny odvíjet od výrobních nákladů někde v Číně. Opravdu jsme se velmi snažili dojít k nějakému závěru, ale k mému velkému zklamání se to nepodařilo. My jsme jakožto poslední možnost přijali černomořský index na tři měsíce, ale i to bylo odmítnuto. Dávali jsme jeden návrh za druhým a dostávali jsme opakovaně odpověď: Nepřijatelné," řekl Kochuparampil.

V rozhodnutí o uzavření ocelárny nevidí ředitel Kochuparampil žádnou logiku. "Dle mého názoru je to ztráta pro Evraz, pro nás, ale výhodu by zde mohli mít dodavatelé bram.V Evrazu je 150 kilotun bram, což odpovídá třem měsícům dodávek z naší strany," řekl.

"My chceme jednat, chceme dosáhnout dohody, ale nejsem si jistý, že druhá strana chce totéž, takže opravdu nevím, co za tím stojí. Ačkoliv jsme v dobré víře jednali a snažili jsme se dosáhnout dohody, druhá strana už měla rozhodnuto o odstávce," řekl ředitel.

Manažeři na tiskové konferenci nevyloučili, že škodu budou vymáhat soudně. V případě že by situace trvala déle, Evraz podle nich znemožňuje naplnit princip samotné šestileté smlouvy. „To že budeme vymáhat škody, je ale až to poslední," uzavřel Kochuparampil.

Ilona Honusová, honusova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688