TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.08.2010 08:01:11

MFD: Stát nedopatřením odkryl jména svých špionů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká vojenská rozvědka poskytla ke zveřejnění jména 380 důstojníků nebo agentů z doby komunismu. Zapomnělo se, že mnoho jich pro rozvědku dodnes pracuje a může je to ohrozit i na životě, píše v pondělním vydání deník MF DNES.

Státní Ústav pro studium totalitních režimů si od vojenského zpravodajství vyžádal seznamy 380 důstojníků nebo spolupracovníků, kteří pracovali pro vojenskou rozvědku za komunismu. Vojenská rozvědka ho ochotně poskytla. A ústav je v dubnu zveřejnil na internetu. Nikdo si podle MF DNES neuvědomil, že mnoho agentů a spolupracovníků po roce 1989 zůstalo a začalo sloužit dál i v novodobé tajné službě. A dodnes jsou aktivní.

Tito lidé - pokud pracují nebo pracovali v cizině - jsou po prozrazení v nepříjemné situaci, některým může jít i o život. "Může to ohrozit jejich bezpečnost. Určitá rizika tam jsou," připustil Zdeněk Hazdra, který je pověřen řízením Ústavu pro studium totalitních režimů. Právě tato instituce seznam zveřejnila. Jména byla na webu mnoho týdnů, zmizela teprve v červnu. Ministerstvo obrany se přesto snaží záležitost mírnit. "Vojenské zpravodajství vnímá zveřejnění jako problém, avšak přímé ohrožení agenturní činnosti nehrozí," tvrdí v MF DNES Jan Pejšek z tiskové služby ministerstva obrany.

Vojenská rozvědka vysílá své agenty do ciziny, aby zjišťovali údaje o cizích armádách nebo zbrojních programech. V nové éře se zaměřují také na pronikání do struktur teroristických organizací. Kolik agentů ze zveřejněného komunistického seznamu je dodnes aktivních, tedy kolik jich stále tajně pracuje pro vojenskou rozvědku, není zcela zřejmé. Mezi prozrazenými jsou i někteří současní diplomaté, kteří působí nebo ještě donedávna působili na různých postech na českých ambasádách. Třeba v Makedonii, na Ukrajině nebo v Rusku.

"Jestli to tak je, tak je to velký průšvih. Ti lidé se musí okamžitě stáhnout domů," komentoval zveřejnění jmen agentů expert na tajné služby a bývalý šéf vojenské tajné služby Jiří Růžek. Jeden z takto prozrazených špionů-diplomatů je například Václav Mleziva, který musel okamžitě opustit úřad v makedonské Skopji, píše MF DNES.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Vydaná opatření a zpravodajství






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688