TNBiz (TN.cz)
Finance  |  04.08.2010 19:03:00

Odborář podal na ČD trestní oznámení kvůli předraženému nákupu elektřiny

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - O více než 300 milionů korun přišly podle železničního odboráře Jindřicha Berounského loni České dráhy (ČD) kvůli předraženému nákupu elektrické energie od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Agentuře Mediafax sdělil, že ve středu proto podal trestní oznámení.

"Jsem svědkem případu zcela úmyslné nehospodárnosti a zřejmě i podvodu, kterým je uzavření nevýhodné smlouvy na dodávku elektrické energie se SŽDC v dubnu 2009 za cenu 1981 korun za MWh, zatímco cena na burze v té době činila zhruba 1500 korun za KWh. Navíc lze předpokládat, že ČD by dokázaly sjednat výraznou množstevní slevu jako jednoznačně nejvýznamnější zákazník v tomto státě a největší odběratel. Škoda vzniklá nevýhodnou smlouvou v roce 2009 tak přesahuje 300 milionů korun," řekl ve výpovědi na státním zastupitelství Berounský, který je členem Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD) a jednatelem Koalice za záchranu železnice.

Z této nehospodárnosti viní Berounský předsedu představenstva a generálního ředitele ČD Petra Žaludu, členy představenstva a dozorčí rady ČD i bývalého ministra dopravy Gustava Slámečku. "Ten na vedení železničních firem vyvíjel nevybíravý nátlak, aby takto nevýhodné smlouvy uzavřeli. Pravděpodobně úmyslné jednání bývalého ministra dopravy, který jako orgán státní správy nabádal k takovému nehospodárnému jednání, by mělo být předmětem šetření orgánů činných v trestním řízení," prohlásil Berounský.

ČD tříletou smlouvu se SŽDC předčasně vypověděly a novou pak letos uzavřely přímo se společností ČEZ Prodej. Tím ale správci železniční sítě způsobily dráhy velké problémy, protože SŽDC uzavřely s ČEZem také víceletou smlouvu navíc s fixní cenou. Společnost SŽDC totiž počítala, že od ní elektřinu budou ve velkém množství odebírat právě ČD, které se k tomu smluvně zavázaly. A ČEZ se už dříve nechal slyšet, že bude všemi dostupnými prostředky vymáhat plnění této smlouvy nebo případné sankce vyplývající z jejího neplnění.

"ČEZ podal žalobu na SŽDC na náhradu škody, požaduje kompenzaci 805 milionů korun. Podali jsme proti tomu odpor, protože si myslíme, že výrazné omezení odběru elektrické energie je v souladu s platnou smlouvou. Věříme, že jsme po právní stránce postupovali správně," řekl Tomáš Drvota z oddělení komunikace SŽDC.

V případě, že ve sporu s energetickou společností neuspějí, bude to muset zaplatit SŽDC z vlastního rozpočtu. "Vznikla legislativní změna, která dopravcům umožnila přímý odběr elektrické energie přímo od distributora. My jsme v tom nevinně," nechtěl Drvota spekulovat, zda by případnou pokutu požadovala SŽDC proplatit od Českých drah.

V případě vítězství ČEZu na celou záležitost doplatí hlavně daňoví poplatníci. SŽDC i ČD jsou totiž státní firmy. Jediný vítěz bude ČEZ, který dostane zaplaceno od ČD za základě nové smlouvy a navíc možná vysoudí i ušlý zisk za nedodanou energii.

V době, kdy ČD přemýšlely o ukončení platné smlouvy se SŽDC a uzavření nové přímo s ČEZem, seděl podle Berounského předseda představenstva a generální ředitel energetické firmy Martin Roman také v dozorčí radě Českých drah. Podle odboráře odešel až v době, kdy už byla stará smlouva vypovězená a výběrové řízení v plném proudu. "Jde o jasný střet zájmů. Jeho společnost na tom vydělá tak jako tak," poznamenal Berounský.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688