TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  20.08.2010 09:46:01

Růst německé ekonomiky v druhém pololetí zpomalí

Mediafax

BERLÍN (MEDIAFAX) - Růst německé ekonomiky bude pokračovat i v druhém pololetí tohoto roku, ovšem kvůli snižování zahraniční poptávky bude zpomalovat. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s odvoláním na odhady německého ministerstva financí.

Největší evropská ekonomika vykázala za druhé čtvrtletí růst o 2,2 procenta, což je nejvyšší růst od znovusjednocení země. Výsledek růstu německé ekonomiky navíc vysoce překonal i ta nejoptimističtější očekávání.

Vláda kvůli tomu výrazně změnila své oficiální očekávání celoročního ekonomického růstu na 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

Odhady růstu německé ekonomiky vzestupně revidovala také německá centrální banka Bundesbank, která nyní odhaduje, že HDP spolkové republiky vzroste o tři procenta.

"Měsíční hospodářské indikátory ukazují na pozitivní začátek německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí," uvedlo německé ministerstvo financí s tím, že k růstu nepřispívá jen export, ale také soukromá spotřeba a investice společností.

"I tak lze očekávat, že síla ekonomiky bude ve druhém pololetí podstatně slabší, než v tom prvním," dodalo ministerstvo.

Podle odhadů by mělo zlepšování situace v oblasti nezaměstnanosti dále pomoci růstu soukromé spotřeby. Nezaměstnanost v Německu klesla v červenci na nejnižší úroveň od listopadu 2008 a klesá již 13 měsíců v řadě.

Německá ekonomika rostla hlavně díky silné zahraniční poptávce, která se však bude podle odhadů ministerstva v druhém pololetí snižovat.

Ministerstvo také očekává lepší výběr daní jak na federální úrovni, tak na úrovni jednotlivých spolkových zemí. V prvním pololetí klesl výběr daní meziročně o 0,9 procenta. Panel daňových expertů přitom očekával pokles výběru daní za celý rok o 2,6 procenta.

Příjmy rozpočtu z firemních daní v prvním pololetí stoupl o 25,6 procenta.

Německo se dostalo z nejhlubší poválečné recese ve druhém čtvrtletí loňského roku, za čímž stálo hlavně výrazné zlepšení situace ve výrobním sektoru.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688