TNBiz (TN.cz)
Finance  |  30.09.2010 00:45:09

E15: Státní exportní banka nabídne byznys komerční konkurenci

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká exportní banka se zasadí o to, aby se komerční finanční ústavy mohly už od počátku více pod to, aby se komerční finanční ústavy mohly už od počátku více podílet na financování vývozu, který podporuje a pojišťuje stát. Ve svém čtvrtečním vydání to píše deník E15.

Soukromé banky pak budou společně se státní exportní bankou (ČEB) rozhodovat o formě a podmínkách úvěru a jednat jak s vývozcem, tak s pojišťovací společností Egap. „Komerční banky by tak také převzaly část rizika,“ uvedl pro deník E15 úřadující šéf ČEB Michal Bakajsa.

Exportní banka, která spravovala ke konci srpna úvěry za 52 miliard korun, byla v minulosti terčem kritiky, že je aktivní i v oblastech, jež by mohly pokrýt soukromé finanční ústavy. Nyní již působí v některých konsorciích s dalšími bankami, zatím však nabízela spolupráci až v pozdější fázi kdy už bylo o parametrech transakce rozhodnuto. „Už se stalo, že komerční banka naopak přizvala nás,“ řekl Bakajsa. Nyní se má spolupráce dostat na vyšší úroveň.

Výkonný ředitel České bankovní asociace Josef Tauber potvrzuje, že banky „hledají postupy“, jež by užší spolupráci umožnily. „Je to technicky náročné, ale doufejme, že se to povede, aby více zavládl duch spolupráce,“ řekl. Zapojení komerčních bank by podle Bakajsy mimo jiné mohlo snížit angažovanost exportní banky v Rusku, které se dnes na jejím úvěrovém portfoliu podílí 46 procenty. Rusko nadále zůstane významným trhem už proto, že při projednávání velkých kontraktů českých firem je účast státní banky jedním z předpokladů úspěchu tuzemských společností.

„Pokud existuje poptávka ať už v Rusku, či jinde, Česká exportní banka je tu od toho, aby financování poskytla,“ zdůrazňuje Bakajsa.

Komerční banky se však na druhé straně mohou na financování exportu do Ruska více podílet i díky tomu, že tam mají sesterské pobočky. Význam ČEB podle Bakajsy vzrostl zvláště během krize, kdy se ostatní banky z Ruska stahovaly.

Financování jedné z velkých transakcí rekonstrukce a modernizace Magnitogorského metalurgického kombinátu v Rusku se například už dnes kromě ČEB účastní také ČSOB, Raiffeisenbank, Fortis Bank, UniCredit Bank a PPF banka. Každá z těchto bank se podílí na exportním úvěru 25 miliony dolarů (zhruba půl miliardou korun). Josef Tauber na druhé straně upozorňuje, že počet „klubových dealů“ za účasti více bank zatím není nijak vysoký.

Jednou z posledních transakcí exportní banky je poskytnutí úvěru a garancí českým firmám na výstavbu tepelné elektrárny a dodávek zařízení pro hnědouhelný důl poblíž turecké Ankary v celkovém objemu více než deset miliard korun. V čele konsorcia dodavatelů stojí firmy Vítkovice Power Engineering, BTG Energy a Ferrit.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688