TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  17.12.2010 08:00:56

Poslanci zkritizovali kabinet Petra Nečase, chystají se hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Jednání sněmovny se ve čtvrtek neslo ve znamení kritiky vládní koalice a jejích kroků boje proti korupci. Organizační výbor dolní komory svolal na žádost poslaneckého klubu ČSSD na příští úterý mimořádnou schůzi, na které budou zákonodárci hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Petra Nečase (ODS).

Ještě před zahájením čtvrtečního jednání oznámil statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, že požádal vedení sněmovny o svolání mimořádné schůze v příštím týdnu. Na ní se pak strana pokusí vyslovit vládě nedůvěru.

"Skandál na ministerstvu životního prostředí je natolik rozsáhlý a závažný, že ho nelze vyřešit jen rezignací ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) na členství ve vládě. Tou nejvíce závažnou skutečností je fakt, že předseda vlády Petr Nečas byl o poměrech na ministerstvu životního prostředí a možných korupčních podezřeních informován již v polovině října," zdůvodnil krok svého poslaneckého klubu Sobotka.
Po zahájení schůze poslanci interpelovali jednotlivé ministry Nečasovy vlády. Ptali se pak především na to, jakým způsobem chce kabinet postupovat proti korupci.

Na interpelace poslanců Věcí veřejných Viktora Paggia a Lenky Andrýsové odpovídal jejich stranický šéf a ministr vnitra Radek John. Sněmovnu obeznámil se svou protikorupční strategií, která podle jeho slov funguje velmi dobře. "Jdeme zdola nahoru. Od obcí, od radnic, doufáme, že půjdeme výš," prozradil. Dodal, že s návrhem na protikorupční strategii seznámí vládu při první příležitosti v novém roce.

"Tak čemu se vyhýbám, kdopak by tady seděl, kdopak by pak poslouchal levici, že se vláda vyhýbá jednání," reagoval ministr vnitra Radek John (VV) na kritiku poslance Václava Klučky (ČSSD), že se nezúčastnil jednání bezpečnostního výboru, kde měl vysvětlovat výzvu k odchodu policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Ministr upozornil, že jsou na něj vznesené tři ústní interpelace, kterých se chtěl zúčastnit. "Já prostě makám a vy mě tady vyzýváte, abych byl na dvou místech současně, a pak si hlídáte, abyste byl na tom místě, kde nejsem, a říkal: pročpak tady není?" dodal John.

Premiéra interpelacemi zahltil poslanec Jiří Paroubek (ČSSD). Věnoval se několika tématům, a to boji proti korupci, financování vysokých škol, reformě zdravotnictví či ekotendru a situaci rodin s dětmi.

"Po událostech na ministerstvu životního prostředí nevěřím, že budete mít odvahu mluvit o vaší vládě jako o vládě proti korupci," konstatoval. V otázce zdravotnictví se bývalý šéf ČSSD zajímal o to, jak bude vláda čelit odchodům lékařů nebo jak chce stabilizovat situaci ve zdravotnictví.

Otázku týkající se situace rodin s dětmi vybral Paroubek z dotazů na facebooku. Zmínil požadavek mladého páru z Brna, který se zajímá o to, jak chce vláda pomoci mladým rodinám v nadcházejícím roce řešit dopady krize.

V průběhu schůze zasedal i mandátový a imunitní výbor, který měl řešit probíhající disciplinární řízení poslance za ČSSD Davida Ratha. Protože byl Rath z jednání omluven, výbor odložil rozhodnutí na lednovou schůzi. Zároveň zamítl návrh na zahájení disciplinárního řízení s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), které navrhoval Rath, neboť poslanec nedodal podklady.

Výbor pro obranu a bezpečnost měl zase na programu informace ministra vnitra Johna o situaci v rezortu a osvětlení důvodů, proč vyzval k rezignaci policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Ministr John se však nedostavil údajně proto, že jako místopředseda vlády musí na plénu sněmovny zastupovat premiéra Petra Nečase (ODS), který se účastní jednání Evropské rady v Bruselu. Členové výboru si poté ani neodsouhlasili program a schůzi zrušili.

Schůze poslanců skončila ve čtvrtek v šest hodin večer. Pokračovat bude v pátek v devět hodin ráno projednáváním zákonů ve třetím čtení.

Karolina Brožová, Denisa Čermáková, Jiří Táborský, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688