Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  02.02.2011 14:17:41

CZEPHO: Solární STOP stav také pro domácí instalace je nesmyslný

Domácnosti, které by si chtěly na rodinný domek umístit solární panely a snížit tak svůj účet za elektřinu, mají smůlu. Ministr Kocourek oznámil, že zatím nehodlá zrušit takzvaný STOP stav, tedy zákaz připojovat i malé solární elektrárny do distribuční sítě. Současný stav tak nahrává pouze megalomanským solárním parkům.


Pokud se občan rozhodne, že se pokusí vymanit z cenového diktátu energetických firem a část energie si vyrobí sám ze slunce, stát mu to nedovolí. Pro takové jednání přitom není opora v zákoně. Provozovatel přenosové soustavy ČEPS a distribuční společnosti 14. února 2010 zastavily vydávání smluv o připojení výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů do přenosové soustavy. „A to včetně malých střešních instalací s výkonem do 30 kW, které distribuční síť nijak nezatěžují. Tento stav nadále trvá, ačkoli nemá oporu v zákoně. Navíc to vypadá, že změna je v nedohlednu. Připojování megalomanských elektráren přitom již nehrozí, říká Zuzana Musilová, generální sekretář České fotovoltaické průmyslové asociace.

Vyplývá to z reakce ministra Kocourka na interpelaci poslance Krátkého, v níž je dotazován, proč nadále nejsou připojovány malé střešní solární elektrárny, jak bylo přislíbeno řadou politických reprezentantů, a kdy bude tento nezákonný stav ukončen (viz sken odpovědi níže). „Doufali jsme, že ministr Kocourek předloží poslanecké sněmovně jasnou odpověď s konkrétním datem ukončení STOP stavu na malé střešní instalace s výkonem do 30 kW. Ministr tento termín nechal ve své odpovědi otevřený. Vyhýbá se tím odpovědnosti a svým přístupem nezákonný STOP stav podporuje,“ dodává Musilová.


Zákonnými důvody pro nepřipojení elektrárny jsou i) nedostatek kapacity sítě pro vyvedení výkonu konkrétní elektrárny nebo ii) ohrožení spolehlivého provozu elektrizační sítě při připojení

elektrárny. „Ministr Kocourek se při odmítání připojení opírá o druhý důvod a odkazuje se na „určité technické limity“ elektrizační sítě. Není ale schopen doložit, jak by tyto malé instalace mohly elektrizační soustavu ohrozit,“ vysvětluje Musilová.

 

STOP stav likviduje instalační firmy

Další trvání STOP stavu má řadu neblahých důsledků. „Ministr brání lidem v právu vlastnit majetek a podnikat. Rovněž zabraňuje hospodářské soutěži v energetice, protože ministerstvo svým přístupem zvýhodňuje velké hráče, například polostátní ČEZ a jeho megalomanské solární parky,“ vysvětluje Zuzana Musilová.

Energetický zákon totiž každému občanovi umožňuje připojit svou elektrárnu k elektrizační soustavě. Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů navíc stanovuje právo na přednostní připojení obnovitelných zdrojů energie. Státní ČEPS a distributoři elektřiny oba zákony porušují, když nepřipojují malé střešní solární elektrárny, neboť zákonné důvody pro takové jednání nejsou naplněny,“ upozorňuje Musilová.

Dopady STOP stavu na fotovoltaické odvětví jsou dalekosáhlé, zejména pro drobné podnikatele v sektoru: instalační a montážní firmy, dodavatele komponentů a podobně. „Evidujeme stovky subjektů, které krachují v těchto měsících. V ohrožení jsou tisíce pracovních míst,“ varuje Musilová.

 

Malé solární elektrárny jsou prospěšné

Malé střešní instalace solárních elektráren do 30 kW jsou pro elektrizační síť prospěšné. Novelizace zákona 180/2005 riziko výpadku elektrizační soustavy z důvodu nestabilních zdrojů minimalizuje. „Riziko rozhodně není vyšší než u tradičních neobnovitelných zdrojů energie. Naopak, díky instalaci drobných decentralizovaných zdrojů se toto riziko snižuje,“ vysvětluje Musilová. Od 1. 3. 2011 budou podporovány pouze malé střešní instalace a vyrobená elektřina tak bude spotřebována v místě výroby. „Dostane se tedy maximálně na úroveň distribuční sítě a elektrizační soustavu nejen nezatíží, naopak jí odlehčí,“ dodává Zuzana Musilová.


Ohrožení stability elektrizační soustavy by údajně mohlo nastat po připojení výkonu většího než je 2 268 MW (viz box). „Tohoto

čísla nicméně nebude v blízké budoucnosti dosaženo a to ani v součtu s větrnými elektrárnami[1], V současné době je celkový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren 1820 MW,“ dodává Musilová.

 

Národní akční plán fotovoltaiku likviduje

Překážkou v realizaci malých střešních solárních elektráren je také Národní akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů (NREAP, přijatý v srpnu 2010). Ten počítá s nárůstem výkonu solárních elektráren o pouhých 5 MW ročně na 1695 MWroce 2020: „Tento limit byl loni již překročen a počet instalovaných megawatt se vyšplhal na 1820. Nyní proto neexistuje žádný potenciál pro růst fotovoltaického sektoru: pokud nebude akční plán aktualizován, znamená to konec fotovoltaiky v Čechách. Opětovné vybudování celého odvětví bude velmi nákladné a budou z něj těžit zejména zahraniční firmy; ty české zaniknou,“ vysvětluje negativní dopady Zuzana Musilová.

 

NREAP stanoví stropy pro jednotlivé obnovitelné zdroje bez ohledu na jejich skutečný potenciál. Závěry NREAP jsou přitom v příkrém rozporu s původní studií Nezávislé energetické komise (tzv. Pačesovy komise), která počítá s ročním přírůstkem 50 – 120 MWp ze solárních zdrojů. Podle názoru Czech RE Agency (CZREA) je takový rozvoj sektoru udržitelný jak s ohledem na kapacitu výrobních firemČeské republice, tak z hlediska obchodní bilance nebo dopadu na koncové odběratele. Dopad na cenu elektřiny pro domácnosti by byl asi 1 haléř na 1KWh ročně.

 

Domácnosti se cenovému diktátu zatím nevyhnou

Současný postoj české vlády a regulátora je v rozporu s celosvětovým trendem a s doporučeními Evropské unie o podpoře obnovitelných zdrojů. „Znemožňuje energetickou soběstačnost občanů a nutí je být pod diktátem velkých energetických společností,“ uzavírá Zuzana Musilová, generální sekretář České fotovoltaické průmyslové asociace.

 

Brusel navíc včera vyzval země EU ke zvýšení investic do obnovitelné energie. Podle Evropské komice lepší spolupráce mezi státy a lepší začlenění obnovitelných zdrojů do jednotného evropského trhu by ročně mohly ušetřit až deset miliard eur (přes 240 miliard korun).


Zuzana Musilová
generální sekretář České fotovoltaické průmyslové asociace
http://www.czepho.cz/

02.02. 14:30  ... (Hloupý člověk)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688