Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.02.2011 10:00:45

8.týden v RMS: Výsledková smršť na burze RM-SYSTÉM

Uplynulý týden přinesl investorům na trzích zvýšenou volatilitu. Nejlépe o tomto faktu vypovídá index VIX, známý jako index strachu, používaný pro měření očekávané volatility akcií zahrnutých do indexu S&P 500 v příštích 30 dnech. Tento index v minulém týdnu vyskočil z 16 na 22 bodů. Historická zkušenost ukazuje, že pokud se index VIX déle pohybuje na takto nízkých úrovních, jsou očekávání investorů velmi optimistická a obchodníci se snaží zejména nezmeškat ujíždějící vlak. V takových podmínkách se neočekávaná negativní překvapení stávají nežádoucím jevem a způsobují výraznější otřesy. Vyšší volatilitu mají na svědomí události v Libyi, kam se přesunulo ohnisko nepokojů ze sousedního Egypta. Libye patří mezi země kartelu OPEC a snížená produkce ropy, spolu s obavami investorů o další šíření nepokojů, vyhnala cenu ropynad 100 USD za barel. Zvyšuje se tak možnost růstu úrokových sazeb v důsledku silnějších inflačních tlaků a především se růst ceny ropy negativně promítne do nákladovosti firem, kterým se zdraží vstupy. Poklesům nezabránila ani makroekonomická data, která byla v průběhu týdne vyhlášena a jejichž výsledky byly smíšené. Ukázalo se, že evropská průmyslová produkce a americký trh práce pokračují v oživení, dobrý dojem však zkazily například čtvrteční data o americkém zboží dlouhodobé spotřeby. Burza RM-SYSTÉM si v minulém týdnu připsala mírný pokles.    

K vyhlášení výsledků se v uplynulém týdnu dostaly hned čtyři společnosti, jejichž akcie jsou obchodovány na burze RM-SYSTÉM. Jako první je představila mediální CETV, následovaná uhelnou společností NWR. Zatímco investoři byli výsledky prvně jmenované společnosti příjemně překvapeni a titul rostl v průběhu dne až o 5 %, v případě druhé firmy je již dobrý výsledek jakousi samozřejmostí a žádný výsledek zřejmě není dost dobrý. Alespoň to tak vypadalo i po včerejších výsledcích, po kterých se titul opět svezl o patro níže. Dnes ráno se k výsledkům dostala Erste banka a také její dceřiná společnost Česká spořitelna. Pokud jste si, stejně jako já, poznamenali v kalendáři datum 28.2. jako den vyhlášení výsledků společnosti ČEZ, pak můžete tento záznam s klidem vyškrtnout. Díky málo vídanému faux-pas se totiž dostaly údaje o zisku společnosti na veřejnost již ve čtvrtek. Nejméně výkonnou  společností uplynulého týdne se stal Microsoft, který ztratil 4,04 %. Jen o trochu lépe se vedlo finské společnosti Nokia či rakouské pojišťovací skupině VIG. 3,65 % si připsali investoři u akcií CETV, dařilo se také akciím ropného producenta Exxon Mobil.

Unipetrol dočasně snižuje kapacitu v rafinérii Litvínov
Skupina Unipetrol vyhlásila dočasné snížení kapacity v rafinérii Litvínov. Děje se tak díky technické závadě na potrubí u pece sloužící k zahřívání vodíku. Vzniklá situace by však měla mít na výsledky společnosti a cenu obchodovaných akcií jen nepatrný vliv, společnost totiž plně využívá kapacity rafinérie Kralupy nad Vltavou. Obě zmíněné rafinérie jsou součástí dceřiné společnosti Unipetrolu, České rafinérské, a.s., ve které má Unipetrol většinový podíl, dosahující přibližně 51,22 %. Česká rafinérská, a.s. je největším zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů na území České republiky a v roce 2010 zpracovala téměř 7,14 milionů tun ropy. Akcie společnosti v uplynulém týdnu testovaly hodnotu 175 . Jejich závěrečná cena činila 176 a celkově v uplynulém týdnu akcie oslabily o 2,11 %.  

Společnost Orco Property Group se dohodla na ukončení soudních sporů
Soudní spory společnosti Orco Property Group s firmami Millenius, Fideicom, Clannathone a Bugle jsou již minulostí. Orco se v minulém týdnu se zmíněnými firmami dohodlo, že budou staženy veškeré žaloby, které byly podány ve snaze zabránit navýšení základního kapitálu z dubna roku 2010. Tehdy proběhlo dvojí navýšení základního kapitálu společnosti, když se nejprve emitovaly nové akcie v hodnotě 6,1 milionu a poté 7,1 milionu EUR. Předseda představenstva společnosti Jean Francois Ott se tímto krokem chránil před nepřátelským převzetím, které chystala společnost Millenius ve spojení s menšími akcionáři. Zajímavostí byla cena akcie v těchto úpisech, jelikož byla její hodnota o 34 % nižší, než cena, za kterou se tehdy obchodovalo na trhu. Poměrně výrazný diskont a výrazné rozředění majetku přispělo později k poklesu akcií na 110 . Akcie společnosti se v tomto týdnu opět obchodovaly krátce nad hranicí 200 . Páteční závěr však činil 199,90 a akcie v uplynulém týdnu ztratily 1,38 %.

Akcie New World Resources po výsledcích poklesly, celkově však v týdnu posílily
Uspokojivé výsledky v souladu s očekáváním analytiků jsou u akcií NWR po čertech málo. Takový scénář nám nabídlo kvartální vyhlašování výsleků u NWR již poněkolikáté. Společnost navýšila oproti loňskému roku ukazatel konsolidovaných výnosů o 42 % na 1,59 miliardy EUR, výrazného růstu dosáhl ukazatel EBITDA, který vyrostl o 160 % na 464 milionů EUR. Firma se může chlubit také silným provozním Cash Flow, který oproti roku 2009 narostl o 79 % na 315 milionů EUR. Zároveň bylo rozhodnuto o vyplacení roční dividendy. Odhady analytiků směřovaly až někam k 0,68 EUR za rok, dividenda však nakonec činí 0,43 EUR, přičemž její první polovina již byla vyplacena v loňském roce a činila 0,21 EUR. Dividenda 0,22 EUR bude vyplacena akcionářům, kteří na burze RM-SYSTÉM nakoupí akcie nejpozději 11.3.2011. Předseda představenstva společnosti ve výhledu na rok 2011 poukázal na zlepšující se podmínky v automobilovém průmyslu a stavebnictví, což by mohlo indikovat stabilní poptávku. Na druhou stranu však v projevu byly cítit známky opatrnosti. Zmíněn byl také polský důl Debiensko, na kterém by se měly v roce 2011 rozběhnout stavební práce a rozvíjet okolní infrastruktura, zároveň pokračují snahy o reinkorporaci společnosti do Velké Británie. Obě tyto události by měly mít v budoucnu kurzotvornou povahu pro akcie společnosti. V uplynulém týdnu akcie NWR posílily o 1,49 %, když v pátek uzavřely na 273 .

Erste banka s rekordními provozními výnosy
Hospodářské výsledky vyhlásila i rakouská Erste banka, která zaznamenala v roce 2010 rekordní hodnotu provozního zisku 3,98 miliardy EUR. Na výsledku se podílel zejména pozitivní trend čistého úrokového výnosu, čisté příjmy z poplatků a provizí a stabilní výše všeobecných nákladů. V roce 2010 také klesly náklady na riziko o 1,2 % na 2,03 miliardy EUR. Čistý zisk společnosti dosáhl hodnoty 1,01 miliardy EUR. Představenstvo společnosti navrhne valné hromadě vyplatit dividendu ve výši 0,65 EUR. Zároveň došlo ke zvýšení objemu vlastního kapitálu na 13,6 miliardy EUR, což je oproti roku 2009 o 6,9 % více. Pokud jde o výhled na rok 2011, pak předseda představenstva hovořil o pokračujícím oživení trhů střední a východní Evropy. Hospodářský růst byl v minulém roce tažen zejména exportem, pro rok 2011 lze dle slov předsedy předstsavenstva očekávat zvýšenou spotřebu soukromého sektoru, což by mohlo přispět k dalšímu růstu Erste banky. Akcie Erste banky i přes pozitivní výsledky oslabily v uplynulém týdnu o 1,79 %.

České spořitelně poklesl čistý zisk
Spolu s Erste bankou, vyhlašovala výsledky také její dceřinná společnost působící na území České republiky, Česká spořitelna. Z výsledků je patrný mírný růst provozního zisku o 1,6 % na 26,74 miliardy . Na jeho růstu se nejvýrazněji podílel zvýšený příjem z poplatků a provizí. Jeho hodnotu naopak snižoval pokles čistého úrokového výnosu a pokles příjmů z obchodních operací (pokles úvěrového portfolia klientů).  Vyšší tvorba opravných položek se negativně projevila na poklesu čistého zisku, který dosáhl hodnoty 12,05 miliardy . Meziročně tak čistý zisk poklesl o 4,5 %. Akcie České spořitelny v uplynulém týdnu na rozdíl od mateřské společnosti posilovaly, když v pátek uzavřely na 858 , silnější o 1,54 %.

V 8. týdnu roku 2011 index RM oslabil o 0,33 %. V úvodu týdne činila jeho hodnota 2 563,33 bodů a v pátek uzavíral index na hodnotě 2 554,66 bodů. Dle objemu obchodů, který byl v uplynulém týdnu zobchodován, lze usuzovat, že poklesy nejsou v poslední době příliš v módě a investoři se z velké části prodejům vyhýbali. Hodnota objemu obchodů byla nejnižší za uplynulých 8 týdnů roku 2011 a dosáhla hodnoty 24,5 milionů za den.  V minulém týdnu přitom byly zobchodovány akcie v objemu  33,96 milionů za den.

Martin Hloušek
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

02.06.2015CETIN přichází na českou burzu RM-SYSTÉM Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.04.2011RMS souhrn 15. týden - výplach na burze RM-SYSTÉM Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.07.2010ArcelorMittal Ostrava odchází z burzy RM-SYSTÉM Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688