TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.07.2011 13:05:06

Činnost KSČM podle ministerstva vnitra není protiprávní a návrh na její zrušení by neuspěl

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle analýzy, kterou zpracovávalo ministerstvo vnitra, činnost KSČM nijak nevybočuje z pravidel českého právního řádu a není tím pádem opodstatněné navrhovat její zrušení. S materiálem posuzujícím druhou nejsilnější levicovou stranu se na svém středečním jednání seznámí Nečasův kabinet.

Rezort vnitra v předkládané analýze uvádí, že z čistě právního hlediska nejsou v tuto chvíli žádné důvody k právním krokům vůči KSČM, a to ani ve formě návrhu na pozastavení činnosti. "Tento závěr se opírá i o judikaturu Nejvyššího správního soudu, který mimo jiné stanovil, že svoboda projevu musí být zachována i tehdy, když určité projevy mohou být vnímány jako velmi kontroverzní a i když se drtivá většina společnosti s kritikou neztotožní," stojí v důvodové zprávě.

Činnost KSČM posuzovaná ve světle jejího programu, veřejných projevů a názorů a s ohledem na prosazovanou ideologii nevybočuje z pravidel nastavených českým právním řádem a protiprávnost činnosti KSČM nelze na základě hodnocených materiálů jednoznačně dovodit, uvádí ministerstvo po vyhodnocení všech podkladů.

Při zpracování analýzy rezort vycházel z předložených a shromážděných materiálů, za využití zkušeností získaných při podávání návrhu na rozpuštění Dělnické strany a zejména závěrů, k nimž došel Nejvyšší správní soud (NSS). "Odborníci analyzovali zejména program a faktickou činnost KSČM s cílem posoudit, zda tato aktivita nevybočuje z limitů ústavního pořádku České republiky a zda nejsou program a postoje KSČM v zásadním rozporu s ústavním pořádkem a českými zákony," píše se v důvodové zprávě.

Ministerstvo analyzovalo jednání, názory a veřejné projevy komunistických představitelů a snažilo se zjistit, zda teze uvedené v programu se nesnaží zrušit některá lidská práva a svobody. Analýza rovněž vychází jak z podkladů senátní komise, tak z otevřených zdrojů, zejména internetu (oficiálního webu KSČM a webu krajských organizací) a oficiálních tiskovin KSČM (Hálo noviny).

Materiál se vládě překládá proto, protože ta je podle českého právního řádu jediným oprávněným subjektem, který může podat návrh na rozpuštění nebo pozastavení činnosti politické strany.

Petra Hrubá, hruba@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688