TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.07.2011 19:55:07

ROK VLÁDY: Tým Petra Nečase kritizuje opozice, odbory i politologové, chválí ho jen zaměstnavatelé

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nekonzultované reformy, vnitřní spory obludných rozměrů a slabost premiéra, takové výtky mají vůči kabinetu Petra Nečase (ODS) osobnosti oslovené agenturou Mediafax. Kladné body si vláda, která je ve středu ve funkci právě rok, vysloužila pouze u zástupců podnikatelů a průmyslu.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila se kabinetu podařilo asociálností svých reforem sjednotit veřejnost proti sobě. "Změny, které vláda vydává za reformy, samozřejmě nejvíc nahrávají finančním seskupením, která žádají více a více financí ze státního rozpočtu," řekl Mediafaxu další z odborářů, předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Podle něj změny nakonec zaplatí občané.

"Nečasova vláda se potýká s historicky nejnižší důvěrou veřejnosti, ale navzdory tomu prosazuje takové změny, které jsou v mnohých případech buď nevratné, anebo si jejich náprava vyžádá nemalé finanční prostředky," přisadil si lídr opozice, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ke kritice se připojila i politoložka Vladimíra Dvořáková: "Vláda řeší svoje vlastní problémy místo problémů společnosti. Společnost není o příjmu a výdaji, ale o dlouhodobém směřování."

"Vláda by měla zlepšit komunikaci nejen se sociálními partnery, ale i s opozicí a víc s ní diskutovat o změnách, které ovlivní budoucnost na 20, 30 let," zmínil Zavadil na adresu zdravotnické, důchodové nebo sociální reformy. "Současný stav není diskusí, ale válcováním opozičních názorů. Jsme toho názoru, že v případě dlouhodobých změn fungování systému, například v oblasti důchodů, je třeba vést vážnou politickou, ale i odbornou diskusi. Ta v tuto chvíli neprobíhá," postěžoval si Sobotka.

Zlepšení komunikace by u Nečasova týmu uvítali také podnikatelé. "Je třeba vzít v úvahu, že pouze konsensus zajistí pro nás - podnikatele - tak důležitou stabilitu prostředí této země," zmínil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPD ČR) Jaroslav Hanák. "Bohužel, politici v rámci vládní koalice se až příliš často věnují sporům mezi sebou a logicky méně času jim pak zbývá na řešení reálných problémů České republiky," posteskl si agentuře Mediafax šéf Hospodářské komory Petr Kužel. Připomněl tak více než půlroční peripetie koaličních sporů.

Podle Dvořákové schází kabinetu ucelená koncepce. "Musíme se rozhodnout. Budeme montovnou nebo budeme klást důraz na vzdělání," uvedla profesorka VŠE, aby pokračovala: "Vyrovnaný rozpočet by neměl být cílem, ale prostředkem. Musí být jasné, proč škrtat. Nejprve je potřeba ucpat díry, kudy odtékají peníze. A reformy nejsou prodej pracích prášků, abyste si na jejich propagaci najímali PR agenturu."

"Jsem přesvědčen, že je třeba prudce snížit deficit státního rozpočtu," souhlasil se základní ambicí vlády Dufek. Způsob realizace mu jde ale proti srsti: "Už Topolánkova vláda svým rozhodnutím snížila příjmy státního rozpočtu o 40 miliard korun. Vláda premiéra Nečase v těchto chybách pokračuje."

Předseda ASO připomněl zklamání veřejnosti, která v roce 2010 hlasovala v květnových volbách pro změnu, její naděje se ale nenaplnily. "Problémy fungování této koalice narostly do obludných rozměrů. Jak problémy premiéra Nečase ve vlastní straně, tak spory Kalousek Vondra, Vondra Barták, John Kalousek, John Fuksa a Nečas John. A proto se také vláda neobměnila, jak premiér Nečas sliboval," uvedl Dufek. K situaci přispěly podle něj i Věci veřejné, které jsou "vlastně seskupením okolo firmy ABL".

Podobně se vyjádřil i předseda sociálních demokratů, podle něhož mezi největší neúspěchy vlády patří především avizovaný boj proti korupci, kde podle jeho slov Nečasův kabinet naprosto selhal. "Množství korupčních afér představitelů vládních stran je rekordní a neumím si představit, že dosavadní trend 'co měsíc, to vládní krize' dokáže ještě někdo zvrátit," připojil Sobotka.

Pohrdlivě se k Nečasovým vládním kolegům vyjádřil Zavadil, když zmínil: "To Bratrstvo kočičí pracky mu vůbec nezávidím." Přidal i bližší pohled na osobnost předsedy vlády: "Když bych měl schůzky s ním charakterizovat, tak je to velmi příjemné posezení a popovídání, ale bez valného výsledku." Na dotaz, jestli je podle něj slabý premiér, odpověděl: "Silní premiéři, ti tady už byli a možná budou."

Podle Dvořákové Nečase oslabují regiony ODS, nad nimiž nemá kvůli finančnímu vlivu místních podnikatelů dostatečnou kontrolu. Nepřidává mu ani politika prezidenta. "Václav Klaus se chová naprosto nepředvídatelně, manévrovací postoj Nečase je tak velmi omezený," zmínila politoložka, aby dodala: "Vláda může fungovat dál, ale nemusí. Ale že by přinesla něco, co prospěje této společnosti, tomu moc nevěřím."

"Jako většina občanů považujeme za nedůstojnou celoroční debatu a komunikaci uvnitř koalice," přidal se ke kritice šéf SPD ČR. "Jak má byznys a občané věřit vládě, když jsme neustále médii seznamováni s nevyřešenými koaličními aférami. Výsledky v potírání korupce jsou zcela nedostatečné," dodal.

"Je pravda, že mediální obraz této vlády není nejlepší, ale na druhou stranu vláda i jednotlivá ministerstva už mají za sebou některé pozitivní výsledky," naznačil klady současné vlády Kužel. Zmínil i konkrétní příklad: "Například ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovalo tolik potřebný návrh dlouhodobé strategie, jak posílit konkurenceschopnost tuzemské ekonomiky a vůbec celé země."

Kladný bod si od Hospodářské komory vysloužilo také ministerstvo práce a sociálních věcí za novelu zákoníku. Strategii konkurenceschopnosti a novelu zákoníku práce pozitivně hodnotí i prezident SPD ČR. Ten navíc pochválil další ze strategických dokumentů, Kohezní politiku ČR na léta 20142020.

Plusy na fungování vlády našla i politoložka Dvořáková: "Považuji za velmi podstatné, že byla odvolaná nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Doufám, že to bude pokračovat u dalších lidí, u kterých se prokazatelně ví, že blokují vyšetřování politických kauz. Obnova justice je strašně důležitá."

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688