TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.10.2011 20:10:05

Vláda přerušila projednávání návrhu na rychlejší a levnější vyvlastňování pozemků pro infrastrukturu

PRAHA (MEDIAFAX) - Nečasův kabinet na svém úterním zasedání přerušil projednávání návrhu novely zákona o vyvlastňování, podle které by stát mohl v budoucnu vyvlastňovat levněji a rychleji parcely pro dopravní stavby a technickou infrastrukturu. Mediafaxu to uvedl nejmenovaný zdroj obeznámený s jednáním

"Kabinet bod přerušil do konce listopadu," upřesnil Mediafaxu nejmenovaný zdroj.

Vyvlastňovaný měl dosud jistotu, že získá náhradu nejméně ve výši 420 korun za čtvereční metr, což byl základ pro jeho vyjednávací pozici. Nově by výše náhrady měla být stanovena podle skutečného stavu užívání pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění.

"Jedná-li se o pole či louku, musí tomu odpovídat i cena a ta se dnes pohybuje okolo 16 korun za metr čtvereční a méně. Je-li předmětem vyvlastnění stavební parcela, musí výše náhrady odpovídat hodnotě stavební parcely, v tomto případě je cena samozřejmě řádově vyšší," uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Před přistoupením k vyvlastnění bude moci investor navrhnout vlastníkovi pozemku výkupní cenu až o 100 procent vyšší oproti jeho aktuální ceně. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) už dříve uvedl, že 100procentní bonus se bude týkat výkupu zemědělské půdy. U stavebních parcel bude navýšení ceny oproti té, která je v čase a místě obvyklá, jen 15procentní.

Novelizovaný zákon má jasně stanovit podmínky, za nichž mohou být získávány pozemky pro stavbu objektů ve veřejném zájmu. Na samotné podstatě zákona se podle MMR nic nemění. Podat návrh na vyvlastnění bude moci investor až po té, kdy se neúčinně pokusil získat potřebné pozemky dohodou. "Neúčinnost tohoto pokusu musí jasně prokázat investor, jinak k vyvlastnění nesmí dojít," dodal Kalous.

Návrh novely také odděluje procesy vyvlastnění a stanovení přiměřené náhrady. Pokud se jedna ze stran odvolá proti výši náhrady určené soudem, na samotné vyvlastnění a tedy i na realizaci stavby ve veřejném zájmu to už nebude mít vliv "Nebude tak docházet ke zbytečným a zejména drahým prodlevám při výstavbě," uzavřel náměstek ministra pro místní rozvoj.

Ustanovení zákona nejsou retroaktivní, už řešených žádostí o vyvlastnění se proto nedotknou. Zákon má po souhlasu vlády, parlamentu a premiéra nabýt účinnosti "prvním dnem třetího kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení".

Problematika pozemků pro dopravní stavby a pro technickou infrastrukturu měla být původně řešená odděleně, nakonec se separátní část připravená ministerstvem dopravy včlenila do novely z dílny MMR.

Jan Kálal, Petra Hrubá, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688