Prezentace  |  14.11.2011 10:53:53

Známe nejlepší: Excelentní a Společensky odpovědné firmy získaly ocenění

Na slavnostním večeru ve Španělském sále Pražského hradu převzaly ve čtvrtek, 10. listopadu,  zástupci nejlepších firem a organizací prestižní ocenění - Národní ceny kvality ČR a Národní ceny ČR za Společenskou odpovědnost organizací (CSR).

V programu Národní ceny kvality ČR, který je jedinou soutěží v České republice pořádanou podle mezinárodních kritérií, získaly ocenění "Excelentní firma" společnosti Ahold Czech Republic, Bosch Diesel, Hyundai Motor Manufacturing Czech, a Kermi. Současně byly oceněny i "Excelentní organizace" - Magistrát města Děčín a Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice.

Ocenění "Společensky odpovědná firma" v Programu Národní ceny za CSR získal Ahold Czech republic, ARAMARK a Třinecké železárny. Právo užívat titul "Společensky odpovědná organizace" získá agentura Czechinvest a Úřad Městské části Praha 3.

Radost z ocenění

Oceněným firmám a organizacím předávali ocenění představitelé parlamentu, ministerstev a dalších institucí, v čele s předsedou Senátu PČR Milanem Štěchem.

Národní cena kvality jsou v celém světě považovány za nejvyšší ocenění, jaké může firma či organizace získat. Jsou udělovány v 80 zemích světa podle stejných principů a pravidel.

"Prestiž Národních cen kvality vyplývá z jejich komplexnosti a objektivity. Hodnotí se v nich nejen kvalita výrobků či služeb, ale i úroveň managementu, ekonomické výsledky, vztah k životnímu prostředí a společenská odpovědnost firmy," vysvětluje Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR. "Systém hodnocení umožňuje objektivně porovnat firmy různých oborů a velikostí. Každá společnost, která se programu zúčastní a aplikuje EFQM model, získá okamžitě přehled o tom, jak si stojí v porovnání s konkurencí, kde jsou její silné stránky a kde naopak zaostává. Management tak získává neocenitelné informace pro zlepšování výsledků."

V zahraničí je získání Národní ceny kvality nejvyšší metou, jíž může firma dosáhnout. Předávání těchto ocenění se ujímají předsedové vlád (např. v Japonsku), hlavy monarchií (Švédsko, Velká Británie,..) či prezidenti, jako třeba v USA, kde je cena dokonce zakotvena federálním zákonem.

Podle Roberta Szurmana ale není výjimečnost Národních cen kvality dána pouze jejich prestiží: "Kromě prestižního ocenění získá firma svou účastí v Národní ceně i nejúspěšnější manažerský nástroj současnosti - EFQM excellence model. Jeho nasazení ve firmě prokazatelně zlepšuje ekonomické výsledky o desítky procent. Právě tento model bývá pro management hlavním důvodem, proč se programu účastní."

Skvělé výsledky EFQM modelu nepotvrzují jen rozsáhlé dlouhodobé studie, které byly zpracovány v Evropě i v USA, ale i fakt, že 60% velkých evropských společností založilo na tomto modelu svoji prosperitu. Celkem model využívá v celé Evropě přes 30.000 firem všech oborů a velikostí. A stejně dobrých výsledků dosahuje model při nasazení ve veřejné správě, policii, školství či zdravotnictví.

Proč tedy v České republice máme jen velmi malé procento společností, které se programů Národních cen účastní a EFQM model využívají?

"Naši podnikatelé ve velké většině prostě odmítají cokoli, co zavání systémem či plánováním. Přitom si dobře uvědomují, že to není dobře. V průzkumu, který jsme si nechali mezi českými manažery zpracovat, uvedlo téměř 80% respondentů, že moderní metody řízení považují za klíčové pro kvalitní řízení podniku. Na druhé straně 77% českých podnikatelů aktivně žádnou moderní metodu řízení nezná a téměř stejné procento firem žádnou takovou metodu nepoužívá," doplňuje Pavel Ryšánek, předseda představenstva Sdružení pro oceňování kvality. "Při takové úrovni znalostí se nemůžeme divit, že o EFQM modelu někdy slyšelo jen 20% českých podnikatelů."

V Programu Národní ceny kvality mají přitom podnikatelé jedinečnou šanci - díky podpoře ministerstva průmyslu a obchodu - aplikovat EFQM model s minimálními náklady. A pro ty, kdo si chtějí model jen vyzkoušet, připravilo Sdružení pro oceňování kvality zjednodušené modely START a START PLUS. Přesto se čeští podnikatelé do Národní ceny kvality nijak nehrnou.

"Účast v Národní ceně kvality samozřejmě není nic snadného. V jiných soutěžích stačí podat přihlášku a počkat na výsledek hlasování na internetu, nebo formou SMS. Účast v Národní ceně firmu mění, vyžaduje vizi, přípravu a spoustu práce," doplňuje Pavel Ryšánek. "Výsledkem ale není jen nějaký diplom, či pohár, ale doklad o stabilitě, perspektivách a konkurenceschopnosti firmy s řádově lepšími ekonomickými výsledky."

Zatímco si kvalitu jako prvek konkurenceschopnosti netroufne zpochybnit nikdo, Společenská odpovědnost organizací je zatím v naší zemi vnímána spíš jako povinnost poskytovat sponzorské dary a podporovat charitu. Skutečnému konceptu CSR se věnují jen velké firmy, které již jeho význam v marketingu pochopily, nebo pobočky zahraničních společností, do kterých je zaváděn jako součást kultury mateřské firmy. Ale na západ od našich hranic již zákazníci kladou mnohem více důraz na ohleduplnost k životnímu prostředí a dodržování zásad udržitelného rozvoje, takže i úroveň Společenské odpovědnosti hraje v jejich rozhodování na trhu čím dál větší roli.

"Globální konkurence se neustále zostřuje a na významu tak získávají i ty prvky konkurenceschopnosti, které jsme byli zvyklí vnímat jako něco navíc, jako třešničku na dortu. Zákazníci již berou včasné dodávky, kvalitu a dobrou cenu jako samozřejmost a k tomu chtějí něco dalšího. Třeba to, aby se firmy chovaly slušně ke svému okolí, aby byly společensky odpovědné," vysvětluje Alena Plášková, předsedkyně odborné sekce Rady kvality pro CSR. "Podniky se už nemůžou orientovat jen na okamžitou maximalizaci zisku, musí být schopny udržet profitabilitu v dlouhodobé perspektivě. A v tom jim může hodně pomoci dobře propracovaný koncept CSR."

I ty podniky, které si význam společenské odpovědnosti začínají uvědomovat, mají často potíže najít správný přístup, jak tento koncept ve firmě zavést. Proto připravila Rada kvality ČR za podpory MPO programy „Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost“ (celostátní program) a „Ceny hejtmana za společenskou odpovědnost“ (regionální program), které dokáží posoudit stávající aktivity firmy na poli CSR a také ukázat směr, kterým by se firma měla ubírat v budoucnosti. V podstatě se dá říci, že jde o nejschůdnější cestu k úspěšné implementaci Společenské odpovědnosti organizací ve firmě.

„Někomu se může zdát, že programy Národních cen, které připravujeme, jsou zbytečně náročné a přísné. Ve srovnání s jinými udělovanými oceněními tomu tak nepochybně je. Ale musíme si uvědomit, že mezinárodní konkurence se stále zostřuje a exportně orientovaná ekonomika, jako je ta naše, nemůže být dlouhodobě úspěšná bez vysoké náročnosti na kvalitu a všechny další složky konkurenceschopnosti,"  dodává Pavel Ryšánek.

 

Titul Společensky odpovědná firma přebírá z rukou předsedy Senátu Milana Štěcha Generální ředitel Třineckých železáren  Jiří Ciencala

Přehled hlavních ocenění

Národní cena kvality ČR -  Excelentní firma

AHOLD Czech Republic, a.s.                                       kategorie obchod

BOSCH DIESEL s.r.o.                                            kategorie komponenty automobilů

Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.                       kategorie výroba automobilů

Kermi s.r.o.                                                                           kategorie strojírenství              

Národní cena kvality ČR - Excelentní organizace

Statutární město Děčín, Magistrát města Děčín   

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice          

Národní cena za CSR – Společensky odpovědná firma

AHOLD Czech Republic, a.s.                                             kategorie obchod

ARAMARK, s.r.o.                                                               kategorie gastronomie

TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a. s.                             kategorie strojírenství

Národní cena za CSR – Společensky odpovědná organizace

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest

Městská část Praha 3, úřad městské části Praha 3

Radost z ocenění



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688