TNBiz (TN.cz)
Finance  |  08.01.2012 10:34:13

Koklar (Fio): Odchod Řecka z eurozóny by zemi zasadil poslední ránu

PRAHA (MEDIAFAX) - Řekové musí pokročit v ekonomických reformách, protože odchod z eurozóny by jejich špatnou situaci ještě více zhoršil. Podle analytika Fio banky Robina Koklara by opuštění eura znamenalo definitivní ztrátu důvěry investorů a řecký bankovní sektor by zkolaboval.

Řekové budou potřebovat dalších 130 miliard eur a to nejpozději do začátku března, kdy mají splatný dluh za 14,5 miliardy eur. "Ovšem aby Řecko obdrželo druhý úvěr v dané výši, bude muset podniknout další dost drastické škrty spočívající zejména ve snížení platů a penzí a to v době, kdy řecké hospodářství čeká další propad už čtvrtý rok v řadě a míra nezaměstnanosti se blíží 18 procentům," poznamenal Koklar.

Přestože průzkumy veřejného mínění ukazují na to, že Řekové chtějí zůstat v eurozóně, pokračující fiskální konsolidace se už Řekům nelíbí. Další snižování státních výdajů je však nutné, aby inspektoři EU, MMF a ECB, kteří se mají v Aténách objevit v polovině ledna, doladili záchranný plán (půjčka výše zmíněných 130 miliard eur) dohodnutý už loni v říjnu.

Podle slov mluvčího vlády Pantelise Kapsise bude muset Řecko vystoupit z eurozóny, pokud se mu nepodaří sjednat dohodu s mezinárodními věřiteli. Odchod Řecka z eurozóny však nechtějí dovolit německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a ani ECB by se tento krok nezamlouval.

I když Řekové se snaží vydírat evropské politiky tím, že když neobdrží další pořádně tučný balík peněz, tak odejdou z eurozóny, sami by si tím podle Koklara uškodili nejvíce. "Řecko nelze považovat za exportně orientované hospodářství, neboť podíl exportů k HDP činil v roce 2010 jen 22 procent, z čehož lze usuzovat, že přijetí vlastní měny, která by zřejmě rychle depreciovala by Řekům prostřednictvím vyšších exportů příliš nepomohla. Naopak odchod z eurozóny by byl spojen jednak s velkými jednorázovými náklady v podobě přijetí vlastní měny a také by zahrnoval silný exogenní šok a ztrátu důvěry investorů zejména vůči řeckému bankovnímu sektoru, který by se zřejmě stal pro řeckou centrální banku neufinancovatelný," varoval analytik Fio banky.

Pokud se tedy Řekové chtějí vyhnout opravdu tvrdému hospodářskému propadu a dalšímu velkému nárůstu míry nezaměstnanosti, tak musejí podle Koklara splnit podmínky pro obdržení úvěrů tedy šetřit. "Je jasné, že další úsporné škrty hospodářské situaci Řecka nepomohou spíše naopak, ale postupný pokles mezd a restrukturalizace odvětví, které ztratily konkurenceschopnost, pomohou tamnímu hospodářství zpátky na nohy," naznačuje jedinou řeckou možnost analytik Koklar.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

09.01. 09:57  no a ? (rot)
09.01. 07:46  no a ? (bolševník velkolepý)
08.01. 13:36  no a ? (Nefin)
08.01. 13:08  no a ? (Luboš)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688