TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.01.2012 17:20:05

Pokud ministři VV nepodpoří církevní restituce, mají ve vládě skončit (9.1.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Petr Nečas (ODS) dal nejmenší koaliční straně ultimátum, pokud ministři Věcí veřejných nepodpoří ve středu na vládě církevní restituce, navrhne prezidentovi jejich odvolání. Po pondělním jednání koaličních špiček (K9) to uvedl předseda VV Radek John.

"Dali nám ultimátum, že pokud bezvýhradně nepodpoříme církevní restituce, aniž se mluví o úsporách, tak padne vláda," řekl po koaličním jednání John. Potom svá slova ještě upřesnil: "Pan premiér řekl, že na vládě, pokud ministři budou hlasovat proti, dá návrh na jejich rezignaci."

Podle Johna bude o dalším postupu rozhodovat úterní výkonná rada Věcí veřejných, která se sejde v osm hodin ráno. Jednání vlády, které se bude zabývat paragrafovým zněním zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi už potřetí v řadě, proběhne ve středu.

"Navrhoval jsem dvě varianty. Buď že by šly peníze na církevní restituce ze všech kapitol státního rozpočtu, nebo jenom ze čtyř kapitol, které jsou v gesci ministerstva financí. Věci veřejné ani na tento podle mě vstřícný krok nepřistoupily," uvedl šéf rezortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k otázce, odkud by peníze na vyrovnání s církvemi šly.

"Ministerstvo financí má kapitolu, kterou můžeme v zásadě nazvat bankou vlády. Banka sama o sobě není rezerva, tam není na čem ušetřit v konkrétních položkách. V zásadě je to jenom přelévání jakýchsi virtuálních čísel," reagoval na Kalouskova slova šéf poslanců VV Vít Bárta a dodal: "My se chceme bavit o konkrétních úsporách, které dokážeme ukázat občanům České republiky."

Věci veřejné přišly na pondělní K9 se souborem návrhů, jak ušetřit peníze slučováním nebo rušením některým ministerstev nebo centrálních úřadů. Ani po schůzce je zástupci strany nechtěli upřesnit. Ministr Kalousek je ale označil za příliš obecné. "Nic z toho nebylo konkrétního. A je zřejmé, že to byly nápady z pátku na sobotu, pravděpodobně ještě při několika lahvích těžkého francouzského vína. Nechci je shazovat, je možné o nich velmi vážně diskutovat, ale nelze je spojovat s již uzavřenou dohodou," zmínil Kalousek.

Premiér Nečas informace z uzavřených jednání standardně nekomentuje a výjimku zatím neudělal ani v tomto případě.

Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, který se týká 17 subjektů, má začít platit od 1. ledna 2013. Církve a náboženské společnosti mají dostat nemovitosti, lesy a pole v hodnotě 75 miliard korun. K tomu jim má stát vyplatit celkem 59 miliard korun po dobu následujících 30 let. Už v říjnu přitom kabinet kývnul na parametry vyrovnání, podle kterých mají církve dostat peníze a majetek celkem za 134 miliard korun.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688