TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  20.03.2012 11:37:02

Rusatom Overseas předložil českým firmám smlouvy o spolupráci na Temelínu za 125 miliard korun

PRAHA (MEDIAFAX) -

Ruská společnost Rusatom Overseas v úterý předložila smlouvy o možné budoucí spolupráci na dostavbě jaderné elektrárny Temelín desítce českých a slovenských podniků. K předběžné dohodě došlo během prosincové návštěvy bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v Praze.

Ruská firma s většinovým státním podílem už přislíbila v případě výhry výběrového řízení zakázky v hodnotě miliard korun i tisíce nových pracovních míst. Podobnou sérii dohod v Praze se zástupci českého průmyslu podepsala už loni v říjnu. Zájemci o dostavbu Temelína stupňují svou snahu získat lukrativní zakázku. Ve finále by se Rusatom měl střetnout s francouzskou Arevou a americkým Westinghousem.

V říjnu loňského roku slibovalo pro Česko konsorcium Rusatom zakázky až za 125 miliard korun a víc než 10 tisíc nových pracovních míst v případě, že by zvítězilo v tendru o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Společnost je ochotná se zaručit i za to, že tuzemské firmy získají 70 procent z celé zakázky.

"Sedmdesát procent lokalizace je možné právě v Česku, protože máme společnou výrobní základnu. Čeští jaderní odborníci desítky let pracovali s námi na jedné technologii," uvedl v říjnu generální ředitel Rusatomu Sergej Vladilenovič Kirijenko.

Francouzská společnost Areva podepsala se 14 českými firmami smlouvy o budoucí spolupráci na případném rozšíření Temelína v prvním březnovém týdnu. Pokud Areva získá zakázku na dostavbu atomové elektrárny, budou jejími partnery například společnosti I&C Energo, Modřany Power nebo Schneider Electric.

Uchazeči o dostavbu Termelína získali v loňském roce od provozovatele elektrárny, společnosti ČEZ, zadávací dokumentaci. Teď se chystají předložit své nabídky, konečným datem je 2. červenec letošního roku.

Vítěz by měl být známý příští rok. Podle současných předpokladů by mohly třetí a čtvrtý blok Temelína začít vyrábět elektřinu v roce 2025.

Ondrej Fér, fer@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688