Researsch (Conectium s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.03.2012 10:54:52

Objem short pozic roste společně s trhem, u KITD rekordní (27.3.2012)

Aktuálně zveřejněná data ohledně objemu short pozic ukazují na jejich růst. Na NYSE Group jejich objem v první polovině měsíce března vzrostl na 12,834 mld. akcií, oproti revidovaným 12,576 mld. ke konci února. Vzhledem k objemu vydaných akcií se tak tzv. short interest zvýšil z 3,29 % na 3,36 %.

Na Nasdaq pak k 15.3. celkově vzrostl objem short pozic z 6,790 mld. akcií na 6,962 mld. akcií. Tzv. short ratio, zohledňující průměrný denní objem obchodů na trhu ve vztahu k objemu short akcií, tak na Nasdaq vzrostlo z 3,59 dne na 3,88 dne.

Nejvíce short akcií na Nasdaq bylo v polovině března opět evidováno u společnosti Sirius (SIRI), kde objem dále narostl (o téměř 22 mil.) na 307,8 mil. akcií. Druhé místo stále patří s mírným snížením akciím Frontier Comm. (FTR) se 171,85 mil. akcií a třetí pozici si drží Intel (INTC), u kterého počet short akcií oproti předcházejícímu cca 4 mil. poklesu, naopak narostl o necelé 2 mil. akcií na celkových 101,31 mil. Zmínit lze pokračující růst i u PowerShares QQQ, zohledňující vývoj technologického indexu Nasdaq-100. Objem shortů na QQQ vzrostl již v druhé polovině února o cca 5 mil. akcií, nyní v březnu o cca 900 tis. na 79,41 mil. akcií.

Co se týká titulů obchodovaných i na BCPP, v růstu objemu na krátko prodaných akcií pokračovaly opět akcie KITD, které z hlediska objemu vydaných akcií jednoznačně patří k „nejzashortovanějším“. Oproti 21,126 mil. akciím prodaných na krátko ke konci února, v polovině března se jejich počet zvýšil již na 22,639 mil. což je u titulu zřejmě historicky nejvyšší objem. Vzhledem ke zvýšené březnové likviditě na titulu však klesl počet teoretických dnů (seancí) potřebných k uzavření krátkých pozic z cca 28,5 dne na 18,66 dne. Nutno dodat, že cenový pokles k současným úrovním na více jak 2,5letá minim, titul zaznamenal až v posledních dnech, tzn. spekulovat lze i na současné částečné uzavírání short pozic, resp. realizování zisků. Na Nasdaq z hlediska počtu zashortovaných akcií patří titulu 38.místo a drží se tak před takovými giganty jako jsou např. Qualcomm (QCOM) či NVIDIA (NVDA), kteří přitom mají vydán podstatně větší objem akcií.

Růst short pozic potkal i CETV z 4,1 mil. akcií na 4,57 mil. Vyšší objem titul v posledním roce zaznamenal jen jednou a to k 14.10. Na rozdíl od KITD likvidita u titulu na Wall Street v posledních týdnech klesla, tzn. výrazně se i zvýšil počet dnů nutných k uzavření short pozic z 5,62 dne na 11,1 dne.  

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří Conectium.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688