Potřebujete klid? Pořiďte si dveře odolné proti hluku

Pamatujete si ještě na mohutné vypolstrované dveře, které se používaly na odhlučnění panelových bytů nebo kanceláří? Dnes už se hodí spíše do muzea, protože většinu moderních zvukově izolačních dveří od těch běžných na první pohled nerozeznáte.

Zvukově izolační dveře skutečně oceníte nejen v kancelářích, ale třeba i pokud za nimi máte hlučnou chodbu nebo sousedy. Hlavním parametrem, který byste měli při jejich výběru sledovat je neprůzvučnost Rw. „Ta se uvádí v decibelech a u jednotlivých modelů může dosahovat různých hodnot od Rw=27 dB u dveří určených především pro byty, hotely a kanceláře, až po třeba Rw=42 dB, které se hodí například pro přednáškové sály nebo veřejné budovy. Záleží vždy na konkrétní situaci zákazníka,“ říká Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors.

Na zvukově-izolační vlastnosti dveří má vliv především jejich konstrukce, jejíž hlavní prvky, tj. křídlo, zárubeň a spáry, mají samy o sobě rozdílnou míru neprůzvučnosti. Křídlo dveří může mít konstrukci jednovrstvou či vícevrstvou. Vícevrstvá konstrukce obsahuje mezi deskami navíc vzduchovou mezeru, kterou vyplňuje zvukově izolační materiál, v ideálním případě desky z minerálních vláken. Celková neprůzvučnost samozřejmě závisí i na izolačních vlastnostech použitého dřeva. Vyšší nároky na vnitřní konstrukci dveří však nijak neomezují výběr jejich povrchu. I u zvukově-izolačních dveří tak můžete vybírat z CPL laminátu, přírodní dýhy nebo třeba termofólie.

Pokud chcete dosáhnout neprůzvučnosti větší než 30 dB je potřeba věnovat zvýšenou pozornost i těsnění spár. „Nejjistější je nechat osazení dveří na zkušeném odborníkovi. Předejdete tak možným chybám při seřízení, které mohou mít na výsledný efekt zásadní vliv. Pomoci mohou dveře se seřiditelnými závěsy, díky nimž lze zajistit dokonalou těsnost po celém obvodu. Nejčastější příčinou  postupného snižování neprůzvučnosti dveří pak je jejich spodní okraj, který je vystaven zvýšené mechanické námaze. Nezapomeňte proto ani na dobře dotěsněný práh,“ dodává Grygárek.

Více na www.portadoors.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry