Podvodní prodejci bezpečnostní prvků berou útokem sídliště - napálených budou tisíce

Jestliže u vás zazvoní podomní prodejci zabezpečovacích prvků, buďte obezřetní. Společnost NEXT, výrobce bezpečnostních dveří, upozorňuje na množící se případy podvodníků, kteří se vydávají za zaměstnance zabezpečovací firmy a nabízí lidem předražené a velmi nekvalitní zámkové vložky a kování. Klamní prodejci berou útokem zejména sídliště a operují po celé České republice. Počty povedených lidí odhaduje společnost NEXT na tisíce ročně.

Lidé naletí na „slevy“ předraženého neznačkového a necertifikovaného zboží

 „Falešní podomní podnikavci obcházejí celé sídlištní bloky a další místa s hustou zástavbou. Obyvatelům pak často tvrdí, že jsou zaměstnanci obecně známé firmy, která se zabývá komplexní zabezpečením domů a bytů. Ta však systém podomního prodeje zásadně nepoužívá. Podvodníci se lidem následně snaží vnutit nesmyslně předražené bezpečnostní prvky, jako jsou dveřní kování a vložky. Využívají přitom různých triků a pokouší se zákazníky nalákat na podivné slevy a akční nabídku platnou právě v ten daný okamžik,“ přibližuje Ivan Pavlíček, ředitel společnosti NEXT.

S předraženou vložkou usnadníte zlodějům získání klíče do vašeho domu či bytu

Například obyčejnou stavební vložku v hodnotě okolo 200 korun lidem prodávají i za 3 tisíce korun a ještě se jim snaží namluvit, že ušetřili, protože výrobek je v akci a jinak stojí dvakrát tolik. Jen pro srovnání: cena značkové a certifikované bezpečnostní vložky se na trhu pohybuje od 900 korun, bezpečnostní kování pořídíte od 2 tisíců korun. „Hlavní nebezpečí ale spočívá v tom, že lidé naprosto netuší, kolik klíčů je k takto předražené vložce vyrobeno. Je tedy možné, že tito podnikavci lidem neprodají všechny klíče, ten zbývající může poté posloužit zloději jako jednoduchý nástroj ke vniknutí do domu či bytu. Na tyto pojistné události se nevztahuje žádná pojistka, protože zloděj nepřekonal dveře násilím,“ upozorňuje Ivan Pavlíček, ředitel společnosti NEXT.

Tisíce zákazníků přichází na svůj omyl pozdě

Problémy s falešnými podomními prodejci řešila společnost NEXT poprvé před třemi lety. Napálení zákazníci podali na prodejce několik trestních oznámení a o celou věc se zajímala televize, která na základě příběhu konkrétních lidí natočila několik pořadů. Nyní se situace opakuje. Podvodníci organizují své hlavní kampaně v nárazových vlnách, v menším měřítku pak kontinuálně. „Do firmy nám opětovně začaly volat a psát desítky lidí z celé České republiky. Chtějí si ověřit, zda jsou podomní prodejci skutečně zaměstnanci naší společnosti, protože se jim zdá jejich chování podezřelé. Ostatní obyvatelé domů a bytů si svoji chybu bohužel uvědomili až pozdě, často až díky upozornění souseda. Vzhledem k tomu, že je na území republiky zhruba 5 milionů rodinných domků a téměř čtyři miliony bytů, odhadujeme, že počet takto podvedených lidí se může ročně vyšplhat až na tisíce. Pokud máte podezření, že jste se stali obětí podvodu, určitě se obracejte na policii,“ doporučuje ředitel společnosti NEXT Ivan Pavlíček.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika