TNBiz (TN.cz)
Investice  |  14.05.2013 18:40:12

FINANČNÍ RÁDCE: Srazily vás dluhy na kolena? Poradíme, jak na to!

"Osobní bankrot slovy zákona neznamená nic. Insolvenční zákon mluví o úpadku a řeší ho několika způsoby. To, co je pro nás důležité a co nás zajímá, je oddlužení. To je část insolvenčního zákona, která je určená pro fyzické osoby-nepodnikatele. Jde o takové to běžné zadlužování, které se dnes skloňuje pořád," vysvětluje Ivana Seifertová, advokátka a spolupracovnice Finančního rádce TN.cz.
 

Předpokladem pro osobní bankrot je, že je daný člověk v úpadku. To znamená, že má více věřitelů (banky, nebankovní instituce, příbuzný apod.) a musí mít po splatnosti svých závazků alespoň 30 dní. Další podmínkou je, že není schopen závazky plnit.
 

"To, že nejsem schopen plnit, dokazuji tím, že jsem buď zastavil platby, nebo že to prodlení je dlouhé, musí totiž být delší než tři měsíce. Nebo třeba tím, že běží exekuce a z nich je patrné, že se na mně nikdo neuspokojí," říká Ivana Seifertová.
 

Pokud tyto okolnosti nastanou, jsme v úpadku. V této situaci bychom měli velmi svižně podat návrh na zahájení tzv. insolvenčního řízení. "Každému klientovi, který přijde za mnou, říkám, že na tom jenom vydělá," zdůrazňuje.
 

Jaké jsou tedy výhody takového řízení? Zaprvé to, že se vše řeší soudně. Využíváme svého zákonného práva a podle toho jednáme: hlásíme se ke svému problému a máme snahu ho řešit. Druhá výhoda je, že když podáme návrh na zahájení řízení, má soud za povinnost ho do dvou hodin (je-li to možné) zveřejnit online v insolvenčním rejstříku.
 

Tímto okamžikem nastávají účinky insolvenčního řízení, což má řadu výhod. Například to, že proti nám nemůže být vedena exekuce. "Může sice být nařízena, ale nikoliv provedena. To dělají hodně lidé, kterým například hrozí dražba," přibližuje Seifertová. Pak máme určitý časový prostor k nalezení řešení problému.
 

 
Další věc, která je podle Seifertové velice příjemná, je ta skutečnost, že po zahájení insolvenčního řízení jsme jako dlužníci jedinou osobou, která má dispoziční právo k majetkové podstatě. Volně přeloženo: máme přístup ke svému majetku a můžeme s ním nakládat.
 

Jeden příklad za všechny: Před zahájením insolvenčního řízení jsme například měli mzdu obstavenou exekucí. Zahájením řízení však tohle končí. Exekuce tak nemůže být provedena, zastaví se, a nám chodí celá výplata. Pak sice přijde na řadu třeba splátkový kalendář a musíme se uskromnit, ale řešení našich problémů dostane určitý systém.

 

Odborník na vaše výdaje. Spočítejte si, zda můžete odhlehčit vašemu rodinnému rozpočtu.

 

Neméně důležitou věcí je pak to, že prohlášením úpadku nám přestávají přirůstat úroky a sankce. "To je velmi důležité a pochopitelně i velmi milé. To jsou věci, které hrají ve prospěch vyhlášení úpadku," uzavírá Ivana Seifertová, spolupracovnice Finančního rádce TN.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688