Zlato v 1.Q.2013, divergence a centrální banky diverzifikují

Autor: Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
21.05.2013 12:05:32

Na hodnocení minulosti má každý člověk jiný názor. Jedni si myslí, že je to k ničemu a že po bitvě je každý generál. Jiní si zase myslí, že ten, kdo nezná minulost a nepoučí se z ní, nemá nárok být úspěšný a šťastný. Poznat minulost určitě není od věci, ale spoléhat se na to, že se něco bude dít stejně, jako tomu bylo někdy dříve, to také nemůžeme.

Každopádně i když nemůžeme teď vědět, že se prodeje zlata budou i v budoucnu vyvíjet stejně jak tomu bylo v 1. kvartálu 2013, v krátkosti si tyto informace projdeme a pokusíme se z nich něco vydedukovat.

Globální poptávka po fyzickém zlatě v 1. kvartálu 2013 byla 963 tun v celkové hodnotě cca 50,5 miliard USD. Množství bylo meziročně o 13% nižší, přičemž poptávka narostla hlavně v kategorii šperky, slitky a mince. Naproti tomu jsme zaznamenali odliv zlata z ETF fondů.

Odliv fyzického zlata z ETF fondů byl zaznamenán po delší době (posledně v 1Q 2011) a činil 176,9 tun. Celkový růst investiční poptávky po slitcích a mincích byl však vyšší než odliv a činil 377,7 tun. V kategorii Technologie a Centrální banky se situace meziročně skoro vůbec nezměnila a obě kategorie nakoupily dohromady něco kolem 220 tun zlata.

A teď ta slíbená dedukce, která by nám mohla nastínit, co můžeme očekávat u zlata do budoucna.

Ve světle propadu cen zlata a stříbra v polovině dubna 2013 nám informace z 1Q 2013 až tak moc neříkají, protože duben samotný byl extra měsícem v neobyčejném meziměsíčním a meziročním nárůstu poptávky po fyzickém zlatě a kdybychom 1Q 2013 hodnotili začátkem dubna, asi bychom tak extrémní nárůst poptávky neočekávali. A to je ta hrozba dělání předpovědí na základě nedávné i dávnější historie. Je to velice zrádné hlavně z krátko a středně dobého hlediska a bohužel musím konstatovat, že Mr. Nicholas Taleb měl ve své knize "Černá labuť" pravdu, když řekl, že všichni finanční analytici bank a podobných finančních institucí jsou z hlediska ekonomických prognóz a předpovědí porovnatelní s opicemi. V současném komplexním světe, kde mávnutí motýlích křídel v Indonesii může zapříčinit hurikán v Texasu, je hra na finanční odborníky poněkud směšná a většina studií, které porovnávaly ekonomicko-finanční předpovědi "odborníků" se skutečností to jenom potvrzují.

Proč tedy píšu své články a pokouším se v nich zkoumáním historických i současných informací něco předpovídat? Protože se snažím čtenářům nastínit možnou cestu dalšího ekonomického vývoje a ne přesné výsledky a to z jiného pohledu, než většina analytiků finančních institucí závislých na současném systému FIAT měn.
 
Co tedy můžeme čekat u drahých kovů do konce roku 2013 nebo v roce 2014? Podle mě hlavně prohlubování divergence mezi papírovým a fyzickým trhem se zlatem a stříbrem

Duben 2013 se zapíše do historie jako měsíc, ve kterém začalo urychlování divergence (rozbíhaní se) papírového a fyzického trhu zlatem a stříbrem. Strmý propad cen papírových drahých kovů, který trval 2 dny a který činil přibližně 20% u zlata a 24% u stříbra, byl největším dvoudenním propadem za posledních 30 let. Pak papírové zlato opět posílilo o 150 USD/oz a stříbro o 2,25 USD/oz, co představuje přibližně nárůst 10% proti cenovému dnu, aby později opět začalo uprostřed května padat a blížit se spodním úrovním z poloviny dubna. Jak na tuto skutečnost zareagoval fyzický trh zlatem a stříbrem? Úplně opačně, jak si to všichni odpůrci zlata a stříbra, jako alternativního ochranního aktiva proti papírovím aktivům, představovali a plánovali. Propad cen na papírovém trhu se stal pro lidi, kteří nevěří současnému virtuálnímu ekonomickému oživení a dobré náladě na akciových trzích, jako dar od TBTF (too big to fail) bank, které byly hlavními spouštěči a také účastníky propadu papírových cen.

Dva týdny po masivním propadu cen papírového zlata a stříbra na GLOBEXu zažívají lidé v USA a Asii novou zlatou horečku na fyzickém trhu. O této skutečnosti se v hlavních zprávách moc  nedozvíte, protože se těžko vysvětluje skutečnost, že cena zlata na burze spadla a poptávka po skutečném fyzickém zlatě a stříbře trhá rekordy.
Na níže uvedeném grafu si můžete prohlédnout začínající velikou divergenci ceny papírového zlata (žlutý graf) od prodejů fyzických zlatých mincí (stříbrný graf) v americké státní mincovně US Mint po propadu "papírových cen". Proč američané nakupují fyzické zlato, když jim bankéři a mainstream média hovoří, že zlatý 12-ti letý rostoucí trend je u konce?
 

Zdroj: goldsilver.com

Prodejci zlatých mincí z USA v dubnu zaznamenávají největší měsíční prodej od prosince 2009 a ve Velké Británii mincovna Royal Mint potvrzuje, že nákupy zlatých mincí se v dubnu ztrojnásobily. A například ceny stříbrných mincí American Eagle 1oz sice také klesly, ale omnoho méně než cena papírové stříbrné trojské unce (1oz). Premium pro fyzické zlato a stříbro se k ceně papírového ekvivalentu zdvoj až ztrojnásobilo a v současnosti se ceny stříbrných mincí v USA pohybují kolem úrovně 27 USD/oz.

Australská mincovna Perth Mint zaznamenala na přelomu dubna a května rekordní poptávku po fyzických mincích a slitcích. Perth Mint pozastavil příjem objednávek mnoha stříbrných produktů (Australská Lunární série 2013 - 1 kg, 10 oz, 5 oz, 2 oz, 1/2oz a Australian Kookaburra 10 oz, 1 oz. a 1/2oz), zatím i nadále nabízí stříbrné mince  Australian Kookaburra 2013  (1 oz a 1 kg).

Poptávka na Středním východě a v Asii, zejména v Číně a v Indii narostla v dubnu také dramaticky.  Zaregistrovali jsme nedostatek zlatých cihel v Dubaji, hlavním centru pro obchodování drahých kovů na Středním východě.

Export zlata z Hongkongu do Číny vzrostl v dubnu nejvíc za dva a půl roku. Objemy prodeje zlata na Shanghai Gold Exchange, největší čínské zlaté burze, vzrostly po 16. dubnu o víc než 20 tun denně. To je více než čtyřnásobek denního průměr z roku 2012. A 22. dubna objem prodeje zlata za den dosáhl rekordních 43.272 kg (43 tun)! Co je chudých kyperských 15 tun zlata, kterého potenciální prodej byl jedním z důvodů poklesu cen papírového zlata, proti denním prodejům zlata v Číne? Když chcete zdůvodnit manipulaci s cenami směrem dolů, je vám dobré i zrnko písku v zlaté poušti. 

Disponibilní zásoby zlata jedné z největších bank v USA a jednoho z největších hráčů na komoditní burze COMEX společnosti JP Morgan poklesly koncem dubna o 70% a jsou blízko nule, co může naznačovat, že do budoucna bude mít JP Morgan problém s vypořádáním futures kontraktů s fyzickým dodáním do budoucna.

Hovořit o konci 12-ti letého býčího trhu na zlatě je velmi přehnané, i když si to převážná většina zastánců FIAT monetarního systému založeného na vysoké inflaci peněžní zásoby (nemyslíme tím cenovou inflaci, která je obvykle až důsledkem inflace měnové), z které nespravedlivě profitují, velice přeje. Podle našeho názoru bude dlouhodobý býčí trend na zlatě a stříbře trvat i nádale, protože ho bude do budoucna tlačit hlavně enormní poptávka po fyzických komoditních penězích ze strany širokého spektra investorů a střadatelů hlavně v Asii a Americe.

Vypadá to, že zlatí doomsters (odpůrci zlata jako alternativního rezervního aktiva), kteří nechápou skutečnou hodnotu a roli zlata a stříbra jako monetárního aktiva, nebudou chápat ani probíhající diverzifikaci devizových rezerv centrálních bank po celém světě do alternativních aktiv, mezi které patří samozřejmě i fyzické zlato.
   
Vědí centrální bankéři něco navíc proti finančním analytikům bank nebo nám obyčejným smrtelníkům? Proč vlastně začali navyšovat nákupy zlata do rezerv v časech, když tady máme už 1,5 roční medvědí trend vývoje cen zlata v USD (v Jen-ech byl trend až do poloviny dubna býčí) a analytici Goldman Sachs cílují cenu papírového zlata v USD do konce roka 2013 dál směrem dolů? Odpověď není černobílá, jako obyčejně.

Centrální banky nemůžeme házet do jednoho pytle. Máme tady centrální banky "vyspělého" západního světa (hlavně FED), které nafukují své bilance a vyvážejí nověvytvořenou měnu (USD) do celého světa a zlato nenakupují. A máme tady centrální banky (převažně státy BRIČ), které po spuštění různých QE a LTRO na podporu likvidity a zaplátování dluhů v USA a EU se z důvodu cíleného oslabování obou hlavních světových měn rozhodly diverzifikovat svoje portfolia bankovních rezerv a jednou z hlavních alternativních rezervních aktiv je pro ně také zlato.

V loňském roce přidali centrální banky po celém světě do svých trezorů více zlata než v kterémkoliv roce v uplynulém půlstoletí. Celkem nakoupili 534,6 metrických tun vzácného kovu, nejvíce od roku 1964. Největší množství zlatých cihel přibylo v sejfech centrálních bank Ruska, Brazílie a Iráku. Čisté nákupy centrálních bank se na celkové poptávce po fyzické komoditě podílely ze 12%, oproti 10% z roku 2011.

Podle neoficiálních zákulisních informací je největším nákupcem zlata Čína, která oficiálně zveřejnila množství svých zlatých rezerv naposledy v roce 2009 a tyto rezervy činily 1054 tun. Například agentura Bloomberg na základě údajů MMF uvádí, že Čína v minulém desetiletí navýšila své zlaté rezervy jenom kolem 425 tun. Podle odhadů společnosti Casey Reseach, však čísla o čínských zlatých rezervách asi nebudou úplně správná a zdůvodňují to tím, že:
- dovoz zlata přes Hong Kong jenom v prosinci 2012 dosáhl rekordních 109,8 tun.
- celkový dovoz fyzického zlata do Číny byl v roce 2012 rekordních 572,5 tun.
- Čína je dnes největším světovým producentem zlata a v roce 2012 vytěžila něco kolem 970 tun zlata
- oficiální kumulativní dovoz zlata do Číny od roku 2001 dosáhl 1352 tun.
- od roku 2001 byl dovoz plus produkce celkem neuvěřitelných 4793 tun.

Zdá se velice něpravděpodobné, že jenom zhruba 10% z celkového dostupného zlata v zemi za poslední deseliletí bylo do devizových rezerv Čínské Narodní Banky přidáno a 90% zlata nakoupily soukromé subjekty.  Jim Rickards, vysoce uznávaný autor knihy "Vákla měn" prohlásil, že Čína již pravděpodobně nashromáždila mezi 2000 a 3000 tun dalších zlatých rezerv proti roku 2009.

Co se týče podílu zlata na celkových devizových rezervách centrálních bank po celém světě, jeho podíl se neustále zvyšuje. Detailně si to můžete prohléhnout na nasledujícím grafu.

Centrální banky se při diverzifikaci svých portfolií devizových rezerv, které jsou hlavně ve dvou měnách USD a EUR, snaží nakupovat kromě zlata i jiné alternativní měny jako kanadský a australský dolar, dánskou korunu, švýcarský frank nebo čínský juan. Z hlediska výnosů z držby alternativního rezervního aktiva na tom však zlato v letech 20052012 bylo nejlépe:

Zlato je i zhlediska likvidity neboli denního obratu (denního průměru zobchodovaného objemu/velikost trhu) na tom z alternativních aktiv také nejlépe:

Centrální banky nenakupují papírové zlato, ale jeho fyzický, skutečný ekvivalent a asi vědí, proč to dělají. Vědí, že poměr papírového a fyzického zlata nebo i stříbra je v současnoti větší než 100:1, takže když by chtělo více než 1% investorů do papírového zlata dostat svoje zlato ve fyzickém ekvivalentu, mají smůlu. Dostanou jako klienti jedné z největších nizozemských bank ABN AMRO jenom měnové, eurové vyspořádání svých papírových certifikátů na fyzické zlato, které mělo být uloženo v sejfech banky.

Největší dvoudenní propad cen papírového zlata a stříbra za posledních 30 let, který se odehrál v dubnu 2013, byl pro všechny zastánce těchto dvou monetárních kovů nemilým překvapením a důkazem, že i když se reálná ekonomika proti době, kdy bylo zlato a stříbro cenově na vrcholu vůbec nezlepšuje, dokonce se zhoršuje a ceny by měly jít spíš nahoru, největší hráči na finančních trzích (TBTF banky, velké hedge fondy, ETF fondy atd.) si v současnosti mohou dělat, co se jim zachce. S ohromnou likviditou FIAT měn (hlavně USD, EUR, Jen, Juan), kterou mají od centrálních bank, jsou teď neohroženými manipulátory finančních trhů a dávají to najevo. Kontrolní státní orgány pro finanční trhy se jenom koukají a vymlouvají se, že nemůžou nic dělat, protože velké banky jsou již "too big to prosecute". Co můžeme dělat v takovém prostředí, kdy akciové P/E ratio v podstatě už nic neznamená a akciové šílenství nabírá na síle, kdy krachující státy jsou udržovány při životě jenom novou likviditou z centrálních bank a kde se procenta základních úrokových mír blíží po celém světě k bodu nula? Můžeme se tohoto akciového šílenství účastnit a doufat, že to ješte poletí vzhůru dlouho, a že centrální banky budou pumpovat potřebnou likviditu i nadále. Můžeme také nakupovat "bezpečné" státní dluhopisy státu, který je už více než rok a půl v recesi, na ekonomický růst v dohledné době to vůbec nevypadá a už i v mainstreamu je slyšet zprávy, že Česko se přidalo z hlediska růstu/poklesu HDP za poslední období k Řecku a Španělsku.

Nebo budeme obezřetnější, budeme se řídit klasickým heslem obchodníků "nakup levně a prodej draze" a budeme při cenových korekcích v menší míře (5 - 10 %) a z dlouhodobého hlediska diverzifikovat svoje papírové portfolia a nakupovat i alternativní fyzická aktiva typu zlato a stříbro jako centrální banky mimo EU a USA. Když už máte ve svém portfoliu podíl fyzických kovů v dostatečné míře a hledáte další alternativu, doporučujeme se poohlédnout po akciích zlatých těžařských společností, které jsou na historických minimech. Naše doporučení vychází z infomací, že 3 významní hráči na finančních trzích a majitelé velkých hedge fondů, páni George Soros, John Paulson a Steve Cohen dohromady v 1.Q. 2013 "vsadili" 187 mil. USD do opcí na akcie zlatých těžařských společností. Další alternativou z krátkodobého hlediska, ale jenom pro aktivní investory-spekulanty, je teď například investování do spekulativních ETF fondů, např. stříbrný ultrashort fond ZLS v současných časech propadů cen papírového stříbra přináší zajímavé výnosy.

Doba, která přichází, bude velice zajímavá a sám jsem zvědavý, jak se centrální bankéři budou "prát" s propadem reálné ekonomiky, protože zatím jim jejich léky nezabírají. Předpokládám, že to už asi dlouho nevydrží a budou muset nověvytvořené FIAT měny pustit do oběhu, lidem a firmám do reálné ekonomiky, protože hraním si na finančních trzích si zatím moc nepomohli, jenom z bohatých lidí, kteří se k těmto virtuálním měnám dostanou nejdříve a investují je na těchto trzích, dělají ještě bohatší, přičemž zároveň roste nezaměstnanost, ekonomika v EU je v recesi, v USA je historicky nejvíc lidí zavislých na potravinových lístcích. A když se biliony USD, EUR, Jenů a Juanů "vylejí" do reálné ekonomiky, konečně bude Ben Bernanke spokojen, protože porazí deflaci a inflace opět poroste. Jenom aby mu inflace nepřerostla přes hlavu a nepřišla "černá hyperinflační labuť", s kterou nikdo nepočítal (kromě rakušanů).

Na závěr by jsem chtěl poděkovat všem, kteří reagovali na mou výzvu z článku "Černý pátek 12.4.2013" a napsali mi jejich názor na současnou ekonomickou situaci ve světě.

 

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační a obchodní činnosti v oblasti investic a spoření.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení fyzických komoditních peněz, zlata a stříbra, pro své klienty za konkurenční ceny ,
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.

22.05. 12:53  Zlato (Milan)
22.05. 11:35  Zlato (Muffik)
22.05. 09:27  Zlato (Milan)

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 19:42 1 unce 2 219,37 USD
28.03.2024 19:36 1 unce 2 219,77 USD
28.03.2024 19:30 1 unce 2 221,22 USD
28.03.2024 19:20 1 unce 2 221,78 USD
28.03.2024 19:16 1 unce 2 221,47 USD
28.03.2024 19:06 1 unce 2 221,61 USD
28.03.2024 19:00 1 unce 2 221,90 USD
28.03.2024 18:56 1 unce 2 221,19 USD
28.03.2024 18:48 1 unce 2 220,83 USD
28.03.2024 18:40 1 unce 2 218,82 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.