Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  27.05.2013 07:59:00

Uplynulý týden byl z pohledu evropské měny úspěšný

Společná evropská měna v průběhu minulého týdne postupně posilovala s výjimkou středu týdne, kdy dočasně posílil dolar ovlivněn projevem šéfa americké centrální banky. Ten se sice držel své holubičí rétoriky a zdůraznil pozitiva současné extrémně uvolněné měnové politiky pro americkou ekonomiku. Nicméně připustil živou debatu mezi centrálními bankéři o tom, kdy a jak začít případně ustupovat ze současné strategie.
 
V celotýdenním hodnocení si euro připsalo zhruba procento a čtvrt, v průběhu páteční seance se kurz dokonce dostal na dosah úrovni 1,3000 USD/EUR. Euru pomohla příznivá německá data, ovšem ani ta americká nezklamala. HDP Německa za Q1 13 byl potvrzen na 0,1 % q/q, čímž německá ekonomika o vlásek unikla recesi (v Q412 byl zaznamenán pokles o 0,7 % q/q). Propad ve vývozech a investicích byl více než kompenzován soukromou spotřebou. Mnohem lepší výsledek německé podnikatelské důvěry Ifo i růst spotřebitelské důvěry Gfk indikují zrychlení německého růstu v průběhu druhého čtvrtletí, podle ekonoma německého Ifo institutu K. Wohlrabeho dokonce výrazně. Pátečnímu posílení eura zpět nad hladinu 1,3000 USD/EUR však zabránila lepší americká data v podobě silnějšího než očekávaného vzestupu dubnových podnikových objednávek.
 
Počátek týdne bude ve znamení zavřených trhů ve Velké Británii i Londýně. Svátky se tak podepíší na nízké obchodní aktivitě i nedostatku nových ekonomických indikátorů. Obojí se zlepší až v dalším průběhu týdne. Publikována bude dubnová peněžní zásoba v eurozóně (středa), která zřejmě potvrdí slabost úvěrové dynamiky, slabé zřejmě zůstanou i květnové sentiment indikátory Evropské komise (čtvrtek). Povzbudivá by pak neměla být ani statistika francouzských spotřebitelských výdajů či italské nezaměstnanosti (pátek). To z druhé strany Atlantického oceánu se zřejmě dočkáme vzestupu květnové spotřebitelské důvěry (úterý), dalšího poklesu týdenního počtu uchazečů o podporu v nezaměstnanosti (čtvrtek) či silného květnového PMI indexu průmyslové aktivity z okolí Chicaga (pátek). Fundamenty by tedy měly vyznít ve prospěch americké měny.
 
Důležité bude v tomto týdnu sledovat i evropské autority. Již zítra by představitelé Německa a Francie měli přednést návrh "New Deal", jak v Evropě bojovat s nezaměstnaností mladých. Ve středu pak Evropská komise zveřejní hospodářsko-politická doporučení pro jednotlivé země. I když se na jedné straně dá očekávat ochota k bezprostřednímu zmírnění úsporných opatření a poskytnutí více času, výměnou za to by strukturální reformy měly být razantnější. Finální validace pak zřejmě proběhne na summitu 27. - 28. června. Ve středu též bude zveřejněna ekonomická prognóza OECD.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688