eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  03.06.2013 09:56:50

Stručné shrnutí US trhů dne 31.5.13 – výběr zisků, ale měsíc ok.

Páteční seance mohla přispět slušným finálním tradingem týdne k pěknému zhodnocení indexů za uplynulý měsíc květen. Sice se tak nestalo kvůli vybírání zisků a přehodnocování portfolií, ale přesto se podařilo výkonnost trhů ponechat v plusech.

Pokud by zůstalo u samotných výsledků makrodat, ty by se daly považovat za celkem vydařené. Zejména se jednalo o spotřebitelský sentiment v podobě Un. Michigan Sentiment (finální verze), který za květen stoupl na 84,5 bodů, čímž překonal očekávání 83,7 bodů a zaznamenal nejlepší číslo od roku 2007. Podobně dopadl i ukazatel Chicago PMI, který za květen povyskočil na 58,7 bodů vs. předpoklad 49,3 bodů a byl nejvýše za více než rok. Na druhé straně vydal report Commerce Department, když nákupy domácností klesly v dubnu o -0,2% po březnovém růstu o 0,1%.

Pátečním tradingem prošly nejhůře sektory zdravotní péče a energií v rámci 10 hlavních odvětví indexu SP 500. Za měsíc květen se nejlépe dařilo financím, následují průmyslové tituly a technologie s tím, že investoři realizovali rotaci v rámci sektorů akciového trhu. Celkový pohled na trhy ukazuje, že se nekonala tzv. „great rotation“ (tedy výstup z bondů a vstup do akcií), ale byl patrný pohyb v rámci akciového trhu samotného.

Hlavní US akciové indexy skončily měsíc květen následovně: DJIA 15115,57 bodů (-1,26%), Nasdaq Composite 3455,91 bodů (-1,01%) a SP 500 1630,74 bodů (-1,43%). Výkonnost indexů za měsíc květen tak udržela kladné výkonnostní pozice s tím, že DJIA posílil o 1,9%, Nasdaq Composite přidal 3,8% a SP 500 se navýšil o 2,1%. Znamená to, že blue chips index DJIA zaznamenal šestou měsíční seanci za sebou a širší index SP 500 skončil ziskem posedmé.

Značným nárůstem zakončil měsíc květen index volatility VIX na CBOE, který uzavřel na hodnotě 16,30 USD, tj. +1,77 USD, resp. +12,18%.

Na komoditních trzích se ropa nachází na kursu 91,44 USD za barel a zlato je na ceně 1394,80 USD za trojskou unci. Přílišný pohyb komodit zatím nelze uvést. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,3012. Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note dostal na výnos 2,148%.

Při pondělní a první červnové session budou k dispozici makrodata ve složení ISM indexprůmyslu za květen s očekáváním 50,9 bodů, PMI Manufacturing Index, náklady na výstavbu za duben mají činit 1,1% a poté to budou květnové prodeje aut.  Rovněž bude zveřejněn víkendový projev chairmana Bernankeho na bakalářské ceremonii na Princeton University.

Jednoznačně stěžejním dnem bude pátek, který přinese indikátory o tvorbě nových pracovních míst v nezemědělském sektoru a celkovou US nezaměstnanost.

Asijské trhy začaly červen poměrně výrazným oslabením, když Nikkei 225 skončil -3,72%, HangSeng je -0,60% a Shanghai Composite končil -0,06%.

Indikace US futures se nachází v lehkých plusech a DJIA je +37,0 bodů, Nasdaq 100 +1,0 bod a SP 500 rovněž +1,0 bod.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688