Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  05.06.2013 10:53:39

Komentáře k maloobchodu - mzdy dále klesají, ale maloobchodu to nevadí

Mzdy reálně stále klesají

Průměrná mzda v prvním čtvrtletí nepatrně klesla. V nominálním srovnání, tedy to, co lidé vidí na svých výplatních páskách, klesly mzdy o 0,4 %. To je sice drobný pokles (85 ), který je ale pochopitelný. Řada firem totiž vyplatila čtvrtletní a roční bonusy dříve, například již v prosinci, aby nemuseli platit tzv. solidární daň. Proto na konci roku mzdy výrazně vzrostly, hlavně u vysoce příjmových skupin, a naopak nyní mzdy tolik nerostly. Pokles byl viditelný hlavně u podnikatelů, kterým mzdy nominálně klesly o 0,4 %, v nepodnikatelské sféře zůstaly mzdy stabilní.

Koupěschopnost mezd ukazuje růst reálných mezd, tedy po odečtení inflace. Růst cen byl ke spotřebitelům příznivý a neničil mzdy tak výrazně, jako v předchozím roce. Ceny obecně rostly o 1,8 %, a to znamená snížení reálné mzdy o 2,2 %. Přestože je to celkově špatná zpráva, tak pozitivní je, že šlo jen o jednorázový výkyv. Letos by měla být inflace velmi nízká, a tak je pravděpodobné, že mzdy nepodnikatelů se dokážou dostat do reálného růstu.

Průměrná mzda byla v prvním čtvrtletí 24.061 , medián pak 20.051 .

Maloobchod v dubnu ožil

Maloobchodním tržbám v dubnu se překvapivě dařilo. Vzrostly meziročně o 1,5 % ve stálých cenách bez očištění. Nedařilo se již tradičně potravinám, naopak druhý dech nabraly prodeje vozidel. Sektor potravin měl špatný měsíc, protože v letošním roce připadly Velikonoce na začátek dubna. Tím typické nákupy potravin připadly ještě na březen. Vloni byly Velikonoce v dubnu a proto i srovnávací základna byla vyšší. Celkově tržby za potraviny ve stálých cenách klesly o 6 %. Pokles tržeb potravin ale není jen v důsledku Velikonoc. Tržby klesají dlouhodobě a případný růst je jen náhodou. Je to dané stále rostoucími cenami potravin, na což spotřebitelé reagují velmi citlivě právě snahou omezovat spotřebu. Pokud ale letos dojde k reálnému růstu mezd, měl by se i tento trend otočit.

Česko jde ruku v ruce se zbytkem Evropy v zájmu o nové automobily. Duben přinesl stabilizaci poptávky a v česku dokonce její růst. Tržby za prodej a opravy vozidel vzrostly o 5,7 % a to je po dlouhé době opět výrazný růst. I zde se projevilo počasí a dlouhotrvající zima, která kumulovala poptávku po opravách až do dubna.

Maloobchodní tržby ale nebyly negativní všude. Opět se potvrdilo, že lidé milují nakupování online a tržby opět vzrostly o dalších 23,7 %. I když jde o absolutně malá čísla, tak pozvolna oživují prodeje ve stáncích a na trzích. V dubnu sice klesly o půl procenta, ale v porovnání s předchozími roky, kdy klesaly až o 20 %, je to dobrý výsledek. Nejde ovšem o prodeje hraček nebo oblečení na tržnicích. Oblast oživují farmářské trhy, kde lidé hledají kvalitní potraviny - od pečiva, přes zeleninu a ovoce, med, ryby atd.

Ing. Michal Kozub
analytik společnosti Home Credit a.s
.


Údaje za první čtvrtletí naznačují doposud nevídaný výsledek, a sice pokles průměrné nomimální mzdy v české ekonomice. Zatímco na propad reálné mzdy jsme si už v posledním roce zvykli, na to, že se snižuje průměrná mzda nominálně, vidíme poprvé.

Nepochybně z části jde propad mezd na vrub vyplácení prémií v předstihu, které se v důsledku zavedení dodatečné daně projevilo už v závěru loňského roku. Pokles mezd se odehrává ve 12-ti z 19-ti odvětví české ekonomiky (vč. veřejného sektoru), takže vše svádět jen na bonusy asi nelze.

Svoji roli sehrává i vleklá recese českého hospodářství, která omezuje prostor pro navyšování průměrných výdělků. Netýká se to jen tolik "populární" průměrné mzdy, ale dolů zamířil i medián mezd. Stále platí, že průměrná mzda se netýká více než dvou třetin zaměstnanců v ČR.

Reálně si tedy zaměstnanci v ekonomice v prvním čtvrtletí pohoršili v průměru o 2,2 %. Je to pokles, který tu nebyl ani při minulé recesi v roce 2009.

Aktuální výsledky nedávají příliš naději na oživení spotřeby domácností, i když část letošních mezd - bonusů - byla předplacena v závěru loňského roku. Prostor pro navyšování mezd pro letošní rok zůstává prozatím velmi omezený v důsledku nepříznivé ekonomické situace. V situaci slabších zakázek přichází na řadu tlak na snižování nákladů, a tedy i těch mzdových.

***

Aktuální komentáře naleznete na stránkách analytiků ČSOB
www.csob.cz/analyzy a na twitteru @analyticiCSOB

Petr Dufek
Investiční výzkum
Československá obchodní banka, a. s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy



Přečtěte si také:

31.03.2023Maloobchod v Německu dál klesá ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.11.2022Maloobchod v září meziměsíčně rostl, meziročně dále klesá Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.10.2021Maloobchod mírně roste, prodej aut stále klesá (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.09.2021Maloobchod sílí, ale prodej aut je stále slabý (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688