TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  15.06.2013 11:03:13

Krize Nečasovy vlády: Korupční aféry a desítky ministrů

Exprezident Václav Klaus vládu jmenoval 13. července 2010, ale už v prosinci téhož roku ČSSD vyvolala první hlasování o nedůvěře. Důvodem byla korupce na Státním fondu životního prostředí. Vláda první zkoušku sice ustála, ale nastala první (a zdaleka ne poslední) výměna ministra. Demisi podal ministr životního prostředí Pavel Drobil.

Už po půl roce vypukla další krize. Příčinou bylo tentokrát nejasné financování poslanců Věcí veřejných. Zatímco Jaroslav Škárka tvrdil, že od Bárty dostával peníze za loajalitu, podle Bárty se jednalo o půjčku - například na nákup oblečení. Odvolací soud dal Bártovi nakonec v roce 2012 za pravdu, v dubnu 2011 ho však kauza stála post ministra dopravy. Spolu s ním rezignoval i Radek John na křeslo ministra vnitra. Zároveň odešel i tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra, jehož demisi (mimo jiné) Věci veřejné požadovaly, aby zůstaly v koalici.

 

Kontroverzní Bátora ohrozil koalici

Po vládní bouři však Věci veřejné neměly dostatek ministerských postů - koaliční smlouva jim zaručovala čtyři. Personální výměna tedy nekončila. Z ministerstva dopravy byl odvolán nestraník Radek Šmerda a v křesle ho vystřídal Pavel Dobeš. Karolína Peake, pro kterou chtěly VV post ministryně spravedlnosti, získala "cenu útěchy" - stala se místopředsedkyní vlády, předsedkyní Legislativní rady vlády a předsedkyní Vládního výboru pro koordinaci boje proti korupci.

Dalším problémem byl personální šéf ministerstva školství - kontroverzní Ladislav Bátora. Poté co se s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem vzájemně pozuráželi, TOP 09 prohlásila, že pokud Bátora zůstane v úřadu, ona ve vládě končí. Josef Dobeš ho nakonec odvolal a Bátora poté, co ještě vystřídal post ministrova vicekancléřem pro majetkové věci a jeho poradce, konečně v prosinci 2011 skončil.
 


Odkloněný ministr a maminčin účet

Ještě téhož podzimu došlo k dalším vyhazovům. Ministra zemědělství Ivana Fuksu vystřídal Petr Bendl. Petr Nečas uvedl, že byl s jeho prací dlouhodobě nespokojen. Pravdou ale také je, že patřil do tábora Nečasových odpůrců, který "vedl" Petr Tluchoř. Zároveň byl také "odkloněn" ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který nevysvětlil, jak se dostalo 16 milionů na matčin účet. Kocourek tvrdil, že je zde ukryl, nebo jak on říká "odklonil", v době rozvodu před svou manželkou. Palčivější otázka však je, jak si takový balík vydělal. Kvůli nejasným majetkovým poměrům a bytu na Floridě skončil i ministr kultury Jiří Besser a vystřídala ho Alena Hanáková.

V dubnu 2012 ohlásila místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake odchod z této strany a založila novou politickou platformu LIDEM. Spolu s ní odešel například Pavel Dobeš, Kamil Jankovský a další čtyři poslanci. Postupně se ke straně přihlásili i další poslanci a Nečas vypověděl Věcem veřejným koaliční spolupráci a spojil se s platformou Karolíny Peake.

 

Peake na otočku na ministerstvu obrany

Peake se zároveň 20. prosince stala ministryní obrany, ale nedala se označit ani za zimní královnu. Po osmi dnech v úřadu ji Nečas odvolal. Rozčílilo ho především její propuštění 1. náměstka Vlastimila Picka. Další vládní krize byla na spadnutí, ale strana LIDEM si odchod z koalice nakonec rozmyslela.

Když se to sečte, jedinými ministry, kteří přežili od začátku vlády jsou ministr financí Miroslav Kalousek, ministr zdravotnictví Leoš Heger a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankonvský. Přestože Nečas koalici nazval "koalice rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci", právě korupčí aféry ji táhnou ke dnu. A je otázkou, jestli poslední krizi ustojí.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688