Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  28.06.2013 16:36:00

Holubičí komentáře guvernéra Singera dočasně oslabily korunu

Hlavní událostí pro korunu v posledním týdnu bylo zasedání bankovní rady ČNB. Kurz české měny proti euru byl před čtvrtečním měnověpolitickým rozhodnutím relativně klidný. Změnu však přinesla tisková konference guvernéra Miroslava Singera, podle kterého se zvyšuje pravděpodobnost devizových intervencí kvůli přetrvávajícím protiinflačním rizikům. Koruna zareagovala prudkým oslabením o jedno procento až na měsíční minimum zhruba 26,10 CZK/EUR. Během pátku však česká měna toto oslabení umazala a dostala se tak v podstatě na svoji úroveň z konce předchozího týdne mírně pod 25,90 CZK/EUR.
 
Koruně se v pátek dařilo navzdory překvapivé revizi údajů pro HDP za Q1 13. Podle zpřesněných údajů poklesla česká ekonomika v prvním čtvrtletí o výrazných 1,3 % q/q (-2,4 % meziročně). Předchozí údaje přitom ukazovaly na snížení aktivity o 1,1 % q/q a první odhad hovořil o poklesu HDP "jen" o 0,8 %. Podle ČSÚ byl hlubší pokles způsoben snížením odhadu výnosů ze spotřební daně z pohonných hmot a revizí zahraničního obchodu. Hlavním důvodem propadu HDP by však stále měly být zásoby. Naopak mírně nahoru byla revidována spotřeba domácností i spotřeba vlády. Hrozivý pokles celkového HDP tak skrývá určitou naději pro nadcházející čtvrtletí, jelikož byl do velké míry způsoben pouze dočasnými faktory.
 
Příští týden se z české ekonomiky dočkáme zveřejnění květnových maloobchodních tržeb, prvního ze série měsíčních indikátorů. Maloobchod by měl v květnu podle našich odhadů vzrůst o 1,7 % m/m (SA, WDA) a vykompenzovat tak pokles zaznamenaný v dubnu. Zvýšení prodejů o 3,2 % (SA, WDA) by mělo nastat mimo automobilový sektor, v dubnu tyto prodeje totiž propadly o 3,4 % m/m. Prodeje aut by naopak měly klesnout o 2,0 %, těm se však docela slušně dařilo právě v dubnu. Meziročně by se maloobchodní tržby měly v květnu snížit o 0,9 %. Rozpočty domácností bude nadále negativně ovlivňovat zhoršující se trh práce, na druhou stranu spotřebitelský optimismus zlepšuje konec fiskální konsolidace a klesající inflace. Dále bude zveřejněn český červnový PMI index, který by měl stagnovat mírně nad 50bodovou hranicí, a červnové pokladní plnění státního rozpočtu.
 
Kurz koruny by mohl v příštím týdnu zkorigovat směrem k mírně silnějším úrovním. Koruna se na konci týdne odrazila od svého měsíčního minima a začala opět posilovat, korekci směrem dolů nahrává i nová technická analýza (viz níže). Data pro maloobchodní tržby by měla být pozitivní, stejně jako i zmíněná struktura HDP za Q1 13 (navzdory velmi negativnímu celkovému poklesu). Celkově by však vývoj na regionálních trzích měl stejně jako v posledních týdnech opět do velké míry záviset na externích faktorech, především na amerických datech (hlavně z trhu práce) a očekávání ohledně omezení kvantitativního uvolnění Fedu. Pozornost trhů se zaměří především na páteční indikátor počtu nových pracovních míst v americké ekonomice.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688