Grant Capital (Grant Capital)
Investice  |  17.10.2013 11:27:25

Dohoda v USA odvrátila náraz do dluhového stropu…dočasně.

Po nekonečných jednáních mezi republikány a demokraty bylo přece jen v nočních hodinách našeho času dosaženo fiskální dohody amerických politiků, která prošla hladce Senátem (v poměru hlasů 81:18) i Sněmovnou reprezentantů ovládanou republikány (v poměru 258:144 hlasů). Došlo tak k trhy předpokládanému ukončení paralýzy vládních úřadů a odsunutí dluhového stropu jen několik hodin před vypršením doby, po kterou byla vláda USA schopná splácet své závazky. Na základě této dohody zůstane vláda likvidní nejméně do 7. února 2014 a do 15. ledna 2014 bude mít zajištěno plné financování vládních aktivit. Jedná se však jen o dočasné opatření a možná hrozba negativních dopadů rozhodnutí amerických politiků na světovou ekonomiku stále trvá. Proto šéfka MMF Christine Lagaredová sice ocenila kompromisní dohodu, ale současně vyzvala USA k další práci na rozpočtu s cílem dlouhodobějšího navýšení dluhového stropu a rozptýlení vznikajících nejistot. Bílý dům po schválení fiskální dohody Kongresem nařídil zaměstnancům federální vlády, aby se dnes vrátili po 16 dnech do práce. Federální vládu nepřijetí rozpočtu, kvůli kterému musely omezit svou činnost některé federální úřady a organizace spravované vládou, stálo podle ratingové společnosti Standard & Poor's 24 miliard dolarů. Na akciových trzích USA se tento úspěch v jednání projevil růstem (DJIA +1,36%, S&P +1,38% a Nasdaq Composite +1,20%), současně došlo ke zklidnění a poklesu výnosů na dluhopisovém trhu. Na měnovém trhu se zpráva promítla oslabením USD proti EUR i JPY.


Ve stínu této zprávy částečně zanikly hlavní body zveřejněné „Béžové knihy“, ze kterých vyplývá stále nízké tempo celkového oživení ekonomiky a stagnace maloobchodních tržeb, ale rovněž nízký růst zaměstnanosti a výdajů firem i spotřebitelů USA. S ohledem na tento výstup pravděpodobnost snížení objemu QE pro nejbližší období značně klesá. Přidáme-li k tomu dnes zveřejněné výrazně snížené odhady růstu německé ekonomiky (letos na 0,4% z 0,8%, pro rok 2014 na 1,8% z 1,9% při meziročním zrychlení inflace na 1,9% z 1,6%), je dnešní částečné vybírání zisků na evropských parketech jen logickým výsledkem. Aktuálně, krátce po 11. hodině obchodují hlavní evropské trhy v cca 0,5% poklesu.

Ing. Milan Andrys


Společnost GRANT CAPITAL se specializuje na zprostředkování obchodů s akciemi na burzách v ČR, Evropě a USA. Pro více informací navštivte www.grantcapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688