Ing. Matěj Čeleš (Zlaťáky)
Okénko investora  |  22.10.2013 12:35:57

Americký dollar čelí silnému tlaku čínského jüanu

Americký dollar čelí silnému tlaku čínského jüanu
43. týden – Analýza trhu s drahými kovy

22/10/2013 ZLAŤÁKY.CZ: Na světové finanční scéně v současné době hraje Čína velkou šachovou partii, kde USA nestačí současnou situaci patovat. Dlouhodobý plán Číny sesadit z trůnu americký dolar se pomalu naplňuje. Čína neplánuje, aby americký finanční systém ovládal svět donekonečna. Čína je číslo jedna v exportu na celém světě a právě Čína bude mít největší ekonomiku na světě v nadcházejících několika letech. V současné době většina světového obchodu se uskutečňuje v amerických dolarech a více než 60 procent všech světových devizových rezerv je vedeno v amerických dolarech.

Zde je 9 signálů, že Čína provádí určité kroky proti americkému dolaru:

# 1 Čínská ratingová agentura Dagong snížila americký rating z A na A- a tím naznačila, že další snížení ratingu je možné.

# 2 Čína vstoupila do velké dohody Měnového swapu s eurozónou, což je považováno za obrovský krok k tomu, aby se jüan stal hlavní světovou měnou. Tato dohoda bude mít za následek situaci, že dolar bude čím dál méně obchodován mezi Čínou a Evropou .

"Dohoda umožní snazší obchodování a investování mezi regiony, které má být uskutečněno v eurech a juanu, aniž by investoři museli převádět finanční prostředky na jinou měnu. Je to způsob, jak podpořit evropský a čínský obchod. Připomíná to tak trochu vyštípání prostředníka, kdy najednou nemusíte kalkulovat s rizikem v podobě amerického dolaru", řekla Kathleen Brooks, ředitelka výzkumu FOREX.com.

# 3 V červnu Čína podepsala hlavní měnové swapové dohody se Spojeným královstvím Velké Británie. To byl další velmi důležitý krok směrem k  internacionalizaci jüanu.

# 4 Čína v současné době vlastní asi 1,3 bilionu dolarů amerického dluhu, a tato obrovská expozice amerického dluhu začíná být v Číně zásadním politickým tématem.

# 5 Mei Xinyu, ministr obchodu a poradce čínské vlády, tento týden varoval americkou vládu, že Čína může zcela přestat nakupovat americké státní dluhopisy.

# 6 Podle Yahoo News, Čína již hledá způsoby, jak se odklonit od amerického dolaru. Mediální zprávy z tohoto týdne hovoří o tom, že Čínský státní úřad pro devizový obchod, který spravuje 3.66 biliónů dolarů devizových rezerv, se snaží diverzifikovat investice do nemovitostí v Evropě.

# 7 Xinhua, oficiální tisková agentura Číny, vyzvala v tomto týdnu k "deamerikanizaci světa", a rovněž vydala prohlášení o politických nepokojích ve Washingtonu.

# 8 Xinhua rovněž ve čtvrtek uvedla pohled Číny na řešení dluhu USA: "Politici ve Washingtonu neudělali nic zásadního, opět pouze odložili konečný úpadek globální důvěry ve finanční systém USA. V komentáři na vládní publikaci rovněž prohlásila: „Dohoda o navýšení dluhového stropu nepředstavuje nic víc než prodloužení časového spínače na bombě zvaném americký dluh".

# 9 Čína je největším producentem zlata na světě a rovněž dováží obrovské množství zlata z jiných zemí. Číňané se zdají být ukvapení při nákupu zlata. Ve skutečnosti Čína plánuje koupit dalších 5000 tun zlata. Federální rezervní systémUSA drží 8044 tun zlata. Existuje mnoho investorů, kteří jsou přesvědčeni, že Čína nakonec plánuje podpořit jüan zlatem a v konečném důsledku usilují o to, aby se čínská měna stala alternativou k americkému dolaru.

Opravdu čínská vláda jednoho dne oznámí, že se chystají podpořit svou měnu zlatem a již nebudou využívat americký dolar v mezinárodním obchodu? To by změnilo tvář globální ekonomiky téměř přes noc. Pokud se Čína rozhodne podpořit jüan zlatem a již nebude využívat americký dolar v mezinárodním obchodě, bude to mít zničující dopad na ekonomiku USA. Poptávka po dolaru a amerických dluhopisech se propadne jako kámen. USA bylo ve velkých problémech. Federální vláda byla kvůli politickému patu 16 dní bez financí. Podle ratingové agentury Standard & Poor’s přišel shutdown americkou ekonomiku na 24 miliard dolarů, tedy 455 miliard .

22_10_2013_analyza_graf

Zlato, podle analýzy Goldman Sachs, bude obchodováno v nejbližší době na hranici 1,300 dolarů/unci a vydrží to téměř až do konce roku. Zlato se 21. října 2013 v 16 hodin obchodovalo na hranici 1316,6 dolarů/unci, stříbro bylo obchodováno za 22,2 dolarů/unci.

Přejeme mnoho úspěchů.

Ing. Matej Čeleš

Ing. Matej Čeleš

Vystudoval v roce 2012 Provozně ekonomickou fakultu na Mendelově univerzitě v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a manažer společnosti. Mimo jiného se zabýva technickými analýzami komoditních trhů, s výhradní specializací na zlato a stříbro.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688