TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  27.11.2013 13:13:46

Facebook vás může připravit o práci. Víme, na co si dát pozor!

Každý dobrý personální manažer využívá u své práce sociální sítě. Ptáte se jak? Jednoduše. Uchazeče o zaměstnání si přes sociální síť pořádně "proklepne" a hned má jasno, s kým má tu čest. Podle průzkumu personální agentury Grafton využívá tímto způsobem sociální sítě až 90 procent manažerů. A rovná pětina uchazečů kvůli svým příspěvkům na sociálních práci opravdu nezíská.

 

Tři čtvrtiny oslovených personálních manažerů připouští, že si uchazeče o zaměstnání "prověřují“ prostřednictvím sociálních sítí. Většinou se jedná o možné kandidáty na manažerské posty, ale celá čtvrtina personalistů prověřuje všechny své kandidáty. V některých případech se tak může stát, že uchazeč na základě obsahu šířeného prostřednictvím účtu na sociální síti nebude ani pozván k pohovoru. Podle zmiňovaného průzkumu se tak stalo ve více než pětině případů. "Uchazečům doporučujeme, aby se na sociálních sítích chovali zodpovědně a uvědomili si, jaké dopady může mít umístění fotografie v euforii z nějaké události,“ radí Luboš Rejchrt, ředitel společnosti Grafton Recruitment.

Častý je ale také nesoulad zaslaného životopisu s obsahem na sociálních sítích, zejména pak na profesní síti LinkedIn, která je zejména na vyšších pracovních postech velmi oblíbená. Právě LinkedIn je dnes personalisty vnímána jako základní součást životopisu. "Na profilu uchazeče často nalezneme doporučení a reference, která mohou o uchazeči prozradit budoucímu zaměstnavateli něco navíc. Zároveň je zde prostor pro vložení získaných certifikátů, potvrzení o školeních apod. Odpadá pak nutnost všechny tyto certifikáty přikládat k samotnému životopisu,“ dodává Luboš Rejchrt.

 

Je nutné, aby uchazeči dbali na soulad mezi životopisem a profilem na sociálních sítích, aby budoucímu zaměstnavateli nezadávali příčinu k nedůvěře. Kromě toho je samozřejmě mimořádně důležité dát si pozor na gramatické chyby. "Vždy si texty překontrolujte, je to vaše vizitka, která může potenciálnímu zaměstnavateli mnohé napovědět,“ říká Luboš Rejchrt.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688