Research (Penizenavic.cz)
Komodity  |  29.11.2013 12:44:32

Janečka (J&T IS): Naději komoditám přinese oživení v Číně a extrémně uvolněná měnová politika

 

Komoditám se v uplynulých měsících moc nedařilo, což je znát i na vývoji kurzu podílového fondu J&T Komoditní. Pokles cen však můžeme chápat i jako vhodný čas k investování, třeba právě do tohoto fondu z dílny J&T Investiční společnosti. Co byste touto investicí získali a jaký je pohled portfolio manažera na současný vývoj a brzkou budoucnost, to se dozvíte na následujících řádcích.

 

J&T Komoditní je smíšený podílový fond, který investuje do komodit prostřednictvím komoditních indexových a sektorových podílových a ETF fondů.  Tento fond není při investování vázán žádným indexem, což mu dává vysokou míru flexibility při výběru vhodných investic. A i přestože se komoditám v uplynulých měsících nedařilo, J&T Komoditní si získal přízeň drobných investorů, kteří mu od doby založení tohoto fondu svěřili investice v objemu více jak 56 milionů (údaj k 31. 10. 2013).

Největší zastoupení v portfolio fondu mají aktuálně (23. 10. 2013) zahraniční podílové listy (70,98 %) a zahraniční akcie (18,20 %).

 

Pozn. Informaci o aktuální struktuře portfolia najdete zde

 

Co se zaměření na jednotlivé komodity týče, největší zainvestovanost má fond, dle portfolio manažera Ing. Marka Janečky, CFA, energetických komodit.

 

Jak je to s aktuální situací na komoditních trzích a možném vývoji do budoucna, i na to jsme se zeptali Marka Janečky (viz. níže)

 

Komoditám se letos všeobecně nedařilo. Jaké jsou aktuálně fundamenty komodit? Lze poklesy cen chápat jako investiční příležitost, nebo už mají komodity nejlepší léta za sebou?

 

Komodity tento rok nepatří k preferovaným investicím a komoditní indexy navzdory určitému oživení ve 3. čtvrtletí zaznamenaly letos významné ztráty. Důvodem poklesu poptávky po komoditách jsou zejména  zpomalení ekonomického růstuČíně a signály konce kvantitativního uvolňování v USA.  Nicméně v posledních několika měsících se objevilo několik náznaku o oživení  čínské poptávky. Dalším pozitivním impulsem pro komoditní trhy bylo odložení snižování nákupu aktiv ze strany amerického FEDu na jeho zářijovém zasedání.

 

Čtěte články o investování na PenizeNAVIC.cz: http://www.penizenavic.cz/investovani 

 

 

Na které komodity se v rámci svého fondu J&T Komoditní fond soustředíte nejvíce?

 

Základem portfolia fondu jsou diverzifikované indexy, přičemž největší váhu v nich mají energetické  komodity zejména pak ropa. Většina indexových fondů na komodity navíc  optimalizují náklady na rolování termínových kontraktů některých komodit. Z hlediska jednotlivých komodit jsme začali budovat pozici v technických kovech v reakci na lepší makroekonomická čísla z Číny. Určitou pozici držíme stále vzácných kovech, jako je paládium ale i zlato.

 

Které z komodit má podle Vás nejlepší potenciál růstu, u které lze naopak očekávat další poklesy ceny?

 

Ze zmíněných průmyslových kovů preferujeme aktuálně zinek vzhledem k relativně menším zásobám. Naopak vysoké zásoby a nárůst produkce může stále tlačit dolů cenu mědi. V rámci vzácných kovů má aktuálně lepší  vyhlídky paládium vzhledem k jeho využití v automobilovém průmyslu. Přes negativní sentiment je určitá šance na obrat i u cen zlata za předpokladu, že bude pokračovat extrémně uvolněná měnová politika centrálních bank a vrátí se inflační očekávání na vyspělých trzích. Poklesy cen naopak mohou  pokračovat u některých zemědělských plodin jako je kukuřice a sója vzhledem k jejich rekordním úrodám v tomto roce.

 

Oslovila vás možnost investic do komodit prostřednictvím podílového fondu J&T Komoditní? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře uvedeného na této stránce s žádostí o bezplatnou a nezávaznou konzultaci vašeho investičního záměru.

 

 Připraveno ve spolupráci s http://www.jaknapenize.eu

 
Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688