Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.12.2013 10:30:44

Komentáře k zahraničnímu obchodu - dovoz i vývoz nabírají obrátky vstříc historicky rekordnímu přebytku

První linií české ekonomiky je zahraniční obchod. Domácím sektorům ekonomiky chybí vlastní impulsy, proto musí čekat, až se k nim prolnou změny v zahraničním obchodu. Ten naštěstí přináší dobrou zprávu. Vývoz zachytil zlepšení ekonomické situace ve světě a meziročně se zvýšil o 3,1 procenta, po sezónním očištění stoupl dokonce o 5,5 procenta. Nicméně dovoz se zvýšil o 3,2 procenta, sezónně očištěný údaj ukazuje růst o 6,2 procenta.

Jak již ukázala poslední data o průmyslové výrobě, českou ekonomiku nyní vezou kupředu automobilky. Zahraniční obchod to potvrzuje. Za celkovým zvýšením vývozu stojí především vývoz strojů a dopravních prostředků, který stoupl o 5,1 procenta.

Ještě rychleji ovšem rostl dovoz ve stejné kategorii (6,7 procenta). Dovoz průmyslového spotřebního zboží stoupl o 5,1 procenta. Obojí by se mělo dříve nebo později projevit v domácí poptávce, spotřebních výdajích a investicích (případně nejdříve v zásobách).

Z geografického pohledu vývozu nejvíce pomohla eurozóna. Celkový vývoz z ČR se meziročně zvýšil o 9,0 miliard korun, přičemž vývoz do eurozóny stoupl o 4,4 miliardy korun (nejvíce se na tom podílely Německo a Francie). Na zvýšení dovozu se nejvýrazněji podílely Německo a Čína.

Skutečnost, že dovoz roste rychleji než vývoz, upozorňuje, že příspěvek zahraničního obchodu k HDP by mohl být ve 4. čtvrtletí záporný stejně jako ve 3. čtvrtletí.

Za celý letošní rok očekávám přebytek zahraničního obchodu mezi 350 až 360 miliardami korun. Loni kladné saldo činilo 306 miliard korun.

David Marek, Patria Finance

Obrat zahraničního obchodu přidává na obrátkách a říjen nebyl v tomto směru výjimkou. Klíčovým vývozním artiklem jsou stroje a dopravní prostředky, které se na celkovém vývozu podílejí více jak z poloviny. Hlavním tahounem vývozu jsou tak průmyslová odvětví a jsou to právě průmyslové podniky, kterým se v posledních měsících začíná více a více dařit.

Podle čerstvě zveřejněných údajů ČSÚ vzrostl v říjnu vývoz meziročně o 3,1 % a dovoz o 3,2 %. Obchodní bilance skončila přebytkem ve výši 33,6 mld. korun, což je v meziročním srovnání o 0,8 mld. korun více. Zatímco výrazný nárůst obratu zahraničního obchodu byl v září ovlivněn vyšším počtem pracovních dnů, tak říjnová statistika byla pro změnu zkreslena nižším letošním počtem pracovních dnů.

Není žádným překvapením, že hlavním vývozním artiklem jsou stroje a dopravní prostředky, především silniční vozidla, které v říjnu vykázaly meziroční růst o 5,1 %. Dařilo se i vývozu průmyslových strojů, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů. Naopak poklesl vývoz výpočetní techniky. Na straně dovozu došlo rovněž k nárůstu u strojů a dopravních prostředků a také telekomunikačních zařízení a výpočetní techniky.

Z teritoriálního členění je obchodní bilance ČR vůči EU 28 silně přebytková. V říjnu kladné saldo činilo 66,7 mld. korun. Naopak se zeměmi mimo EU je obchodní bilance záporná a v říjnu schodek činil 32,1 mld. korun. Zatímco přebytek bilance vzrostl vůči středoevropským protějškům – Slovensku a Maďarsku, tak prohloubení schodku bylo zaznamenáno v obchodě s Čínou a Ruskem.

Obrat zahraničního obchodu přidává na obrátkách a říjen nebyl v tomto směru výjimkou. Klíčovým vývozním artiklem jsou stroje a dopravní prostředky, které se na celkovém vývozu podílejí více jak z poloviny. Hlavním tahounem vývozu jsou tak průmyslová odvětví a jsou to právě průmyslové podniky, kterým se v posledních měsících začíná více a více dařit. I nadále však přetrvávají rizika s udržitelným hospodářským vývojem v eurozóně a s tím i riziky pro zahraniční obchod. Letošní obchodní bilance bude opět rekordně přebytková v předpokládané výši 355 mld. korun.

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688