BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  17.12.2013 09:57:13

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, USD/JPY, AUD/USD a CAD/JPY

Americká průmyslová produkce se v listopadu dočkala největšího růstu v letošním roce. Pozitivně ji ovlivnil hlavně těžařský sektor a veřejné služby. V meziměsíčním srovnání došlo k expanzi o 1,1 procenta a tempo růstu je tak nejvýše od listopadu 2012. Ekonomové počítali pouze s 0,5 procentním růstem. Říjnový výsledek byl revidován z propadu o 0,1 procenta na 0,1 procentní expanzi. Využití průmyslových kapacit vzrostlo v minulém měsíci ze 78,2 procent na 79,0 procent. V ekonomice tak stále zbývá prostor pro zrychlení tempa růstu.

Newyorský výrobní index (Empire state) se v prosinci navrátil do pozitivního teritoria. Tam klesl v předchozím měsíci, když oslabil až na -2,2 bodu. V tomto měsíci dosáhl na 0,98 bodu, avšak nenaplnil pozitivnější odhady ekonomů, které počítaly s dosažením 4,75 bodu. Index nových objednávek zůstal v negativním teritoriu, i když lze hovořit o mírném zlepšení. Z -5,53 bodu se dostal na -3,54 bodu. Problémy vykázal i pracovní trh, kde index počtu zaměstnanců zůstal druhý měsíc na hraničním nulovém bodě.

Americké akcie si včera napravovaly reputaci, a to po nepovedeném minulém týdnu, kdy ztratily 1,7 procenta, vyrazily opět nahoru.  Index S&P 500 posílil o 0,63 procenta, Dow Jones narostl dokonce o 0,82 procent a Nasdaq o 0,71 procenta. Výborná pondělní dataeurozóny (index PMI) a USA (průmyslová produkce) převážily obavy ze zasedání Fedu a možné redukce QE. Výkonnost akciového trhu za letošní rok je však stále otevřenou otázkou. Investoři netrpělivě očekávají zasedání Fedu, které začíná dnes a skončí středečním rozhodnutím o budoucnosti kvantitativního uvolňování. Ekonomická data z posledních týdnů podporují snížení objemu, nicméně nízký výsledek indexu PCE (inflace) může Fed přimět k odložení rozhodnutí.  Na pozitivní americkou akciovou seanci navázala v noci i Asie.

Vítězka německých voleb Angela Merkelová se dnes ujme úřadu. Vstoupí tak již do svého třetího volebního období jako kancléřka největší evropské ekonomiky. Volby proběhly v závěru září a zapříčinily vytvoření tzv. velké koalice mezi konzervativci a sociálními demokraty. Obecně je vítězství a vládnutí Merkelové považované za pozitivní pro euro.

Zápis z jednání australské centrální banky (RBA) ukázal, že silný australský dolar by mohl být katalyzátorem pro další snižování úrokové sazby v příštím roce. Nicméně významnou roli v tomto směru hraje i přehřívající se domácí trh nemovitostí. V letošním roce jsme se již dočkali dvojího snížení úrokových sazeb v souhrnu o 50 bazických bodů na 2,5 procenta. Podle RBA silný AUD neodpovídá ekonomickému stavu země, a tak jsme v poslední době byli již několikrát svědky slovních intervencí ze strany členů bankovní rady. Glenn Stevens navíc věří, že zemi pomůže i Fed, když přistoupí ke snížení objemu měnového uvolňování, čímž posílí USD

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

EUR/USD zahájilo týden mírným posílením. Na první pohled je však patrná opatrnost před zasedáním Fedu. Z technického hlediska se jako možnost jeví vytvoření konsolidačního rostoucího klínu, jenž předznamenává oslabení. Trh by tak mohl dokončit korekci k podpoře 1,37. Opačný scénář by nabízelo proražení rezistence 1,38, které by znamenalo platnost krátkodobého trendového kanálu.

USD/JPY významně spoléhá na rostoucí trendovou linii. Ta společně s klouzavým průměrem 100 vytváří silnou oporu býčímu trendu. Zpomalení růstu však přineslo vytvoření klínu a na trh by se mohla vrátit medvědí nálada. Tuto spekulaci podporuje i masivní medvědí divergence na MACD. Dokud však trh zůstane uvnitř vyznačené formace, tak je výhled neutrální.

AUD/USD se po silném výprodeji z minulého týdne dostalo do formace vlajky. Ta značí pokračování v medvědí náladě a jejím potvrzením by se stalo proražení směrem dolů. O momentální konsolidaci svědčí i vytvoření klesajícího trojúhelníku na stochastickém oscilátoru. Výhled zůstává negativní a rušil by ho až návrat nad 0,90.

CAD/JPY se nachází uvnitř rostoucího trojúhelníku a v dnešní seanci má nakročeno k proražení silného odporu na úrovni 97,46. To by uvolnilo cestu pro další nákupy a mohlo nasměrovat trh minimálně k 98,30. Závěr by negovalo proražení podpůrné trendové linie.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688