Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  13.01.2014 16:07:36

Vykoupí US privátní penzijní fondy s municí 16 biliónů USD pošramcené dluhopisové trhy?

Dluhopisové trhy v roce 2013 prošly po dlouhé době výraznější krizí. Ve světle vrcholící uvolněné měnové politiky centrálních bank v čele s Fed a při srovnání s překotně rostoucím akciovým trhem zaznamenaly dluhopisové investice v loňském roce jednu z nejhorších sezón za posledních 10 let a to i přes určité zlepšení stavu ve druhé polovině a především v závěru roku. To přišlo spolu s růstem tržních úroků po zahájení EXITu z amerického programu QE.

Zdá se, že vyhlídky pro dluhopisový trh se pro tento rok poněkud zlepšují, protože do hry se vkládá čím dál výrazněji velmi silný hráč v podobě US privátních penzijních fondů, které disponují aktivy v celkové výši kolem 16 biliónů dolarů. Penzijní fondy se po loňské výrazné akciové rallye snaží ve zvýšené míře zvýšit zafixovat dosažené zisky a přes vyšší podíl dluhopisů ve svých portfoliích mimo jiné zvýšit schopnost kontroly rizika v rámci těchto portfolií respektive snížit celkově toto jejich rizikovost. Fondy se přes větší zastoupení dluhopisů také snaží snížit celkové náklady na zajištění svých portfolií. Dluhopisové investice v loňském roce ztrácely 0,31%, což byl první minus od roku 1999. Výnosy 10letých US Treasuries stoupl ke konci roku na cca 3% oproti historickému minimu na úrovni 1,38% z poloviny roku 2012. Odklon od dluhopisů zvýšil výnosy v klíčovém sektoru investičních firemních dluhopisů o 0,8% na výsledných 5,33%, což byl první růst za posledních 5 let a zároveň nejvyšší úroveň od roku 2010.

Příklon k dluhopisům byl podle statistik ve 3Q loňského roku nejsilnější od roku 2008. Privátní penzijní fondy posílily svá dluhopisová portfolia ve 3Q o 117 mld.USD při současné redukci akciových držav o cca 135 mld.USD.
Například penzijní fond americké automobilky Ford pracující s cca 64 mld.USD oznámil, že zvýší zastoupení dluhopisů z 55% v roce 2012 přes 70% v loškém roce až na úroveň 80%. Navyšování poměru dluhopisů v portfoliích hlásí mnohé další firmy. Růst dlouhodobějších dluhových instrumentů v portfoliích do roku 2015 je očekáván až pro 70% všech privátních penzijních fondů. Podle odhadů Deutsche Bank letos přemístí cca 150 mld.USD z akcií do dluhopisů se splatností 10 a více let

Pro dluhopisy hovoří také skutečnost, že akciové zisky přinesly výrazné snížení deficitu profinancování plánů penzijních fondů. Jejich manažeři se nyní snaží příznivý stav co nejvíce zafixovat a zabránit riziku budoucích problémů. Deficit financování 100 největších US firemních penzijních fondů se snížil o plných 319 mld.USD, což je největší zlepšení v historii sledování těchto dat.

Růst poptávky ze strany penzijních fondů by měl do značné míry limitovat další růst požadovaných úroků, což by mělo působit jako protiváha vůči EXITu ze stimulačních opatření Fedu.

Analytici Bank of America odhadují, že investiční korporátní dluhopisy letos vynesou cca 1,6%, což je dvojnásobek oproti předchozím odhadům. V roce 2013 takové dluhopisy ztrácely cca 1,5%.

Někteří analytici naznačují, že zmíněné předpoklady jsou liché a privátní penzijní fondy nebudou mít dostatek sil na výraznější ovlivnění dluhopisového trhu. Analytici namítají, že očekávaná výnosnost nebude stačit ani na pokrytí inflace odhadované na cca 1,7% a proto nebude o investiční dluhopisy výraznější zájem.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688