Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  14.01.2014 15:16:55

Analytici: Akcie Samsungu spadnou o dalších 11%, firma vede letošní tabulky ztrát

Akcie jihokorejského Samsungu se od 29. listopadu propadly již o 13% a vymazaly tak 28 mld.USD ze své tržní kapitalizace. To je zatím ve sledovaném období největší firemní ztráta v celosvětovém měřítku.
Pokles je způsoben obavami z negativního vlivu narůstající konkurence v oboru. Firma za 4Q loňského roku poprvé po 9 čtvrtletích vykázala pokles tempa růstu své ziskovosti.
Někteří analytici se nyní domnívají, že důvody pro zhoršování ziskovosti budou přetrvávat i nadále, což povede k dalším ztrátám.

Adnaan Ahmad ze společnosti Berenberg, který patří mezi nejúspěšnější analytiky v rámci průzkumů agentury Bloomberg za posledních 12 měsíců, odhaduje, že akcie Samsungu poklesnou o dalších 11%. Podle Ahmada je pozice Samsungu v následujících 12-18 měsících nejistá. Ahmand v loňském roce vystavil Samsungu prodejní doporučení 2 měsíce před dosažením jeho historického březnového maxima a je jedním ze dvou analytiků, kteří mají nyní opět negativní pohled na společnost.

V rámci sledovaných hodnocení pro tuto firmu převažuje výrazně 48 nákupních doporučení oproti 3 "neutrálům" a pouze 2 prodejům. Průměrná cílová cena pro Samsung v rámci doporučení poklesla od poloviny loňského roku o 12%, z toho 4% ztratila za posledních 6 týdnů. Aktuálně se cena v doporučeních pohybuje v průměru 37% nad včerejším závěrem na úrovni 1,295 miliónu wonů za akcii. Mnozí analytici považují akcie Samsungu nyní za silně podhodnocené. Akcie se nyní obchodují při PE 6,4 oproti odhadovaným ziskům v následujících 12 měsících, což je 55procentní diskont oproti ocenění v rámci MSCI All Country Information Technology indexu.
Hlavní konkurenti v podobě Apple a Lenovo zaznamenaly od konce listopadu o 4,2% respektive růst o 3,8%.

Ahmad opírá své předpoklady dalšího poklesu především o stále sílící konkurenci v segmentu chytrých mobilních telefonů, jež bude tlačit na pokles marží v tomto klíčovém segmentu, který generuje až 65% provozního zisku firmy. Ahmad odhaduje pokles marží na cca 13% v tomto roce oproti cca 18% v průběhu loňského 3Q. Trh chytrých mobilů se výrazně saturoval především v segmentu prémiových značek, které jsou tahounem ziskovosti jednotlivých producentů.

Tempo růstu prodejů vlajkové lodi Galaxy S4 pokulhává v porovnání s konkurencí. Firma ve 4Q pravděpodobně prodala "pouze" 13 miliónů zařízení oproti 17 miliónům ve 3Q.



Související zprávy:
Výsledky Samsungu ve 4Q zklamáním, tempo růstu zisku a tržeb ...
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688