Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Hypotéky  |  13.02.2014 13:16:57

EKOSPOL: Sazby na hypotékách letos klesnou na nové minimum

 „Banky se již teď perou o klienty jako divé. Úroky na hypotékách se proto letos nejspíše podívají na nová historická minima,“ říká Evžen Korec, šéf společnosti EKOSPOL

Tuzemské banky letos začaly o klienty bojovat nečekaně brzy. Již probíhající zostřený boj finančních ústavů prostřednictvím úrokových slev na hypotékách se promítne do situace na trhu s byty. Zajistí mu další pozitivní impuls.

Listopadová intervence České národní banky za oslabení koruny způsobila, že banky mají k dispozici ještě více volných peněz. Příležitostí, jak je zhodnotit, je však stále poskrovnu. Jednou z mála výjimek je trh s bydlením. Na něm jsou Češi ochotni zadlužit se i v současných náročných ekonomických podmínkách. Proto se banky soustředí právě na něj a svádějí ostrý boj o klienta – s úrokovými slevami na hypotékách letos přišly v předstihu zhruba dvou měsíců.

„Počítáme, že letos se v Praze prodá přibližně pět tisíc nových bytů. Stejně jako loni. Pokud by však agresivní boj bank neustal, může to číslo být ještě vyšší,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL. „V tomto případě platí, že banky se perou a developeři ‚smějou‘. Ambicí společnosti EKOSPOL je přitom stát se jedničkou v počtu prodaných nových bytů v Praze.“ 

Například Česká spořitelna už od ledna nabízí při pětileté fixaci sazbu 2,69 procenta, což je vůbec nejméně v její dosavadní historii. S úrokovými slevami podle výše úvěru již také začala ČSOB a Hypoteční banka. Přidávají se další ústavy, jako je UniCredit Bank, Sberbank či LBBW. V minulých letech přitom banky postupovaly opatrněji – se slevami začínaly obyčejně až v průběhu března či dubna. Podle Hypoindexu se průměrná úroková sazba u hypoték ocitla dějinně nejníže loni v červnu, kdy činila 2,95 procenta. V současnosti se pohybuje mírně nad třemi procenty, ale pokud zostřený boj bank neustane, klesne průměrná sazba nejen pod hodnotu tří procent, ale i pod úroveň dosavadního historického minima.

Intervence ČNB však k zesílení poptávky po nemovitostech přispívá ještě z minimálně jednoho podstatného důvodu. Lidé jsou nyní stále zřetelněji přesvědčeni o tom, že centrální banka je může ‚přes noc‘ připravit o část úspor, které mají v bance,“ uvádí Korec. „Proto zaznamenáváme i poměrně vysokou poptávku po bytech na investici. Lidé také byty kupují, aby své prostředky uložili někam jinam než právě na bankovní konto. Tuto poptávku dobře registrujeme i v případě dvou našich nejprodá-vanějších bytových projektů, areálů Panaroma Kyje a Nové Měcholupy, uzavírá Evžen Korec.

 


Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688