Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  24.02.2014 08:06:00

Euro se v průběhu týdne dostalo na své letošní maximum


Hlavní měnový pár začal minulý týden poklidně, když v pondělí byl ve Spojených státech státní svátek. Úterý již přineslo mírný rozruch po zveřejnění ekonomických údajů z obou stran Atlantiku. Nejdříve německý ZEW index ukázal na dobrou kondici tamní ekonomiky a poté americký Empire State Manufacturing index naopak ukázal na zaostávání té americké. Euro tak v průběhu úterka vůči dolaru posílilo a během středečního dopoledne se dostalo až na letošní maximum 1,377 USD/EUR. Následující zveřejnění PMI indexů v eurozóně ale ukázalo na zhoršení i v zemích EMU, a tak v závěru týdne společná evropská měna své týdenní zisky korigovala, ale po zveřejnění dalších špatných zpráv z amerického trhu nemovitostí se kurz vrátil blízko k 1,374 USD/EUR.  Vinu za špatné ekonomické údaje z USA nese nepříznivé počasí, které trápí nízkými teplotami americký severovýchod, zatímco jihozápad zažívá nebývale teplou zimu. Vzhledem k tomu, že nestandardní počasí zasáhlo i do února, tak na to, abychom mohli posoudit skutečný stav americké ekonomiky, si budeme muset počkat na údaje zveřejněné až v dubnu.
 
I tento týden tak na datech zpoza Atlantiku uvidíme vliv špatného počasí. Americké objednávky zboží dlouhodobé spotřeby by měly za leden klesnout o 2,9 %. Navíc údaje, které byly zveřejněny po předběžném odhadu HDP za Q4, ukazují, že ekonomika pravděpodobně rostla o 0,6 pb pomaleji, než se původně předpokládalo. Na vině je jak nižší soukromá spotřeba, tak slabší příspěvek zahraničního obchodu.
 
Evropská komise vydá aktualizovanou prognózu ekonomického růstu. Předpokládáme, že ta potvrdí pozvolné oživování eurozóny rychlostí okolo 1,1 % v roce 2014 a mírně sníží svůj růstový výhled pro rok 2015 z předchozích 1,7 %. Pozvolný růst by měly tento týden potvrdit i indikátory důvěry v eurozóně. Větší změny ale očekáváme u předpovědi růstu spotřebitelských cen, které původně měly podle EK tento rok růst o 1,5 %. Harmonizovaná inflace v eurozóně by měla v únoru klesnout na 0,6 % y/y z lednových 0,7 %. Pokles by se měl koncentrovat především do cen energií. Jádrová inflace by si měla zachovat svou lednovou dynamiku s růstem o 0,8 % y/y. Tato čísla spolu s očekávaným slabým růstem peněžní zásoby vyjádřeným agregátem M3 znovu oživí debatu o dalších krocích ECB. Ekonomové SG se domnívají, že by bylo zapotřebí dalších znepokojivých zpráv, aby se evropští centrální bankéři rozhoupali k nestandardním opatřením.
 
Německý Ifo index by měl v únoru mírně klesnout. Jeho složka hodnotící současnou situaci by měla zůstat beze změny, a tak se pokles bude koncentrovat hlavně do výhledu. Zavážit by měly horší úrovně předstihových indikátorů z Číny a slabá data ze Spojených států. Nicméně i nové úrovně Ifo indexu budou ukazovat na silný začátek roku, když by podle nich HDP mělo růst o 0,5 % q/q. Z tohoto pohledu nás také bude zajímat struktura německého HDP za Q4 13. První odhad německého statistického úřadu ukázal na růst o 0,4 % q/q. I přes to, že německá míra nezaměstnanosti by se měla v únoru udržet na svém historickém minimu 6,8 % a počet nezaměstnaných by měl klesnout o dalších 20 tis., soukromá spotřeba v Německu zaostává. Také ve Francii bude zveřejněn indikátor podnikatelské důvěry. INSEE index by měl za únor zůstat beze změny na úrovni 94 bodů a ukazovat tak na růst 0,8 % y/y, což je růst pod potenciálem francouzské ekonomiky.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688