Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  24.03.2014 10:42:39

Měnový pár USDJPY není daleko od překonání klíčové hranice 101,00

Japonská ekonomika se už teď děsí vývoje po 1. dubnu. Podle koncensu by měnový pár USDJPY měl v roce 2014 zůstat nad 110.  Směr mu nejspíše udá překonání klíčové hranice 101,00.

Březen je pro japonské firmy vždy klíčovým měsícem. Přináší s sebou totiž konec účetního období (1. duben 31. březen). Letošní rok je však oproti těm předchozím mnohem důležitější, a to hned ze tří různých důvodů:

#1: 1. dubna dojde ke zvýšení DPH z pěti na osm procent. A budoucí očekávání Japonců jsou nyní pesimističtější než kdykoliv dříve. Odhady jsou na tom přitom mnohem hůře, než jsme zvyklí vídat:

steen1

 Zajisté se to velmi podobá procesu návratu ke středním hodnotám, což by nasvědčovalo tomu, že se Japonci zvýšení DPH a jejího dopadu bojí až příliš. Ovšem jiné názory hovoří o tom, že jednotliví investoři/spotřebitelé ví, o čem mluví. Mírně stranou nechávají měnový experiment Japonské centrální banky a tamní vlády a spíše si uvědomují, že utrácet peníze, které nemáte a tisknout je, když nemáte jejich krytí, je zárukou začátku konce. Že by tuto situaci Japonsko už v minulosti zažilo?

# 2: Indexům Nikkei a TOPIX už se dávno tolik nedaří, ztratí k nim důvěru i mezinárodní investoři? Níže uvedený graf vychází z průzkumu banky Barclays a vyjadřuje poměr TOPIX k S&P. Normalizaci se nelze vyhnout...

steen2

  #3: Měnový pár USDJPY se zatím na nová maxima dostat nedokázal. Když už nedojde k žádnému průlomu, alespoň jsme se dočkali letošního maxima, a USDJPY zůstane mezi spekulanty a investory největší sázkou na jistotu. Dosud jsem se setkával jen se stratégy a manažery hedgeových fondů, kteří nevěří, že USDJPY překoná hranici 110...a nebo ještě poroste výše. Jenže podívejte se na následující dva grafy:

steen3

 Jde o znázornění modelu založeného na momentu. A právě tento model začíná být signifikantní což znamená, že nejlepší je obchodovat mezi hodnotami 70 a 30 (prodávat, pokud dojde k prolomení hranice 70 a nakupovat, když se křivka dostane pod 30).

Navíc o tom samém svědčí i náš výhledový model JABA. Nejlepší je počkat, až korekce dosáhnou plus minus hodnoty 15.

steen4

 A nakonec si ještě všimněte této zajímavosti: japonští hedgeoví hráči využívají téměř výhradně 100denní jednoduchý klouzavý průměr, aby s ním obchodovali instrumenty JPY.  Sto dnů odpovídá třem měsícům a právě to je průměr u hedgeových programů. Současný klouzavý průměr na úrovni 102,35 a spotová hodnota 101,50 nám říkají, že japonští hedgeoví manažeři budou muset v rámci poklesu více prodávat aby se tak plně zajistili. To znamená, že komerční toky zůstávají relativně malé oproti těm spekulativním, takže mnohem důležitější jsou klíčové hranice podpory. Podle mě je třeba udržet hodnotu 101,00. Pokud by spadla, jsme na cestě na první hranici podpory 96,00, a pak až k 90tce.

Nedokážu sice s určitostí říct, zda se to stane. Ale myslím si, že nakonec si všichni všimnou, že japonská abenomika není žádný zázrak.

Steen Jakobsen je hlavní ekonom  Saxo Bank. Pokud chcete sledovat všechny jeho komentáře, připojte se k naší sociální obchodní platformě

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688