Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  01.04.2014 10:36:06

ČR - výrobní PMI podle HSBC v březnu indikuje další silný růst sektoru

Podle aktuálních údajů PMI®, zpracovaných pro banku HSBC společností Markit, zaznamenal český výrobní sektor v březnu další silný růst. Výrobci uzavřeli nejlepší čtvrtletí od druhého kvartálu roku 2011, a to i přes pomalejší tempo růstu nových zakázek ve sledovaném měsíci. Výroba prudce rostla, v čemž ji podpořil i další nárůst zaměstnanosti. Tlaky na nárůst cen vstupů polevily a firmy dále snižovaly ceny za hotové zboží.

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru. Tak jako v předchozích deseti měsících zůstal i tentokrát nad neutrální hranicí padesáti bodů, což svědčí o dalším zlepšení podnikatelských podmínek v českém průmyslu. Hlavní index klesl oproti únorovému rekordu za 34 měsíců z 56,5 bodu na 55,5 bodu, což je nejnižší výsledek za poslední tři měsíce, ale pořád vysoko nad dlouhodobým průměrem ve výši 52,5 bodu. Ze čtvrtletního hlediska je průměrný PMI za první čtvrtletí roku 2014 (56 bodů) nejvyšší od druhého čtvrtletí 2011 (56,7 bodu).

Nové zakázky přijaté českými výrobci v březnu vzrostly, tak jako v předchozích devíti měsících. Tempo růstu oslabilo oproti únorovému tříletému maximu, přesto však bylo solidní. Podobné trendy vykazují zakázky ve svém úhrnu i zakázky exportní.

Pokračující ostrý, byť slabší, růst nových zakázek vedl v březnu k dalšímu značnému nárůstu výroby v České republice. Tempo růstu bylo jen nepatrně slabší než v únoru, kdy se nacházelo na nejvyšší úrovni za 34 měsíců.

Zaměstnanost v březnu díky zvyšujícímu se pracovnímu vytížení vzrostla, tak jako v předchozích deseti měsících. Tempo vytváření pracovních míst navíc vzrostlo na nejvyšší úroveň za tři měsíce a převyšovalo dlouhodobý průměr průzkumu. I přes toto pokračující navyšování kapacity se objem nedodělků v sektoru zvýšil nejrychleji od listopadu.

V souladu s rostoucí výrobou i novými zakázkami se v březnu prudce zvýšil objem vstupů zakoupených českými výrobci. Tempo růstu ovšem bylo nejnižší za poslední tři měsíce a objem zásob vstupů poprvé za osm měsíců klesl. Zásoby hotových výrobků přitom klesaly nejrychleji za deset měsíců.

Inflační tlaky v březnu polevily. Průměrné ceny vstupů rostly nejpomaleji od října

Komentář

Agata Urbanska-Giner, ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC, komentuje výrobní průzkum PMI® v České republice takto:

„Výrobní index PMI v České republice prošel po nedávných rekordních výsledcích jistou korekcí a v březnu klesl na nejnižší úroveň za čtyři měsíce. Může za to zejména oslabení nových zakázek – index nových exportních zakázek spadl na nejnižší úroveň od loňského října. Ovšem v absolutních hodnotách průzkum PMI nadále pozitivně poukazuje na zlepšující se podmínky ve výrobním sektoru. Hlavní index PMI v prvním čtvrtletí roku 2014 dosáhl průměru 56 bodů, což je nejvyšší hodnota od druhého čtvrtletí roku 2011. A zásoby hotových výrobků klesaly v březnu nejrychleji od května 2013. Dopad měnové intervence ČNB na cenotvorbu již podle všeho slábne a další inflační vlivy nejsou na dohled. Ceny vstupů rostly v březnu pomaleji, zato ceny hotových výrobků klesly již druhý měsíc za sebou. Očekáváme, že v následujících čtvrtletích bude HDP v meziročním srovnání růst a že ruku v ruce s ním půjde postupný nárůst inflace. Průzkum PMI skutečně poukazuje na rizika horšího výnosu spojená s inflací. V této fázi neočekáváme žádnou změnu ekonomické politiky. Obzvláště centrální banka pravděpodobně bude držet stávající měnový kurs a až do konce roku k dalším intervencím nesáhne.“

Klíčové body

n Růst výroby je nadále rekordně strmý.

n Růst nových zakázek zpomalil.

n Inflační tlaky polevují.



Agata Urbanska-Giner                                                               

Ekonomka pro východní & střední Evropu, HSBC

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688