Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  10.04.2014 19:47:54

Záznam tiskové konference ČEZ ke zrušení tendru na dostavbu Temelína

ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Oznámil to uchazečům. Vláda už dříve odmítla dát státní garance. Rozhodnutí firma okomentovala na krátkém brífinku.

Daniel Beneš (generální ředitel): Představenstvo ČEZ rozhodlo o přerušení zadávacího řízení na dostavbu Temelína. Důvodů bylo několik, například pokračující neútěšná situace na energetickém trhu, vedle toho vláda ve středu rozhodla o tom, že neplánuje poskytnout státní záruky ani garance.

Beneš: Neznamená to, že bychom ukončili projekt dostavby třetího a čtvrtého bloku. V projektu budeme pokračovat, chceme rozvíjet jadernou energetiku.

Pavel Cyrani (ředitel divize strategie): Na energetických trzích došlo k zásadním změnám. Cena silové elektřiny klesla o více než polovinu, povolenky jsou v podstatě bezcenné, a co více, strukturální problémy na trhu pokračují. Z toho důvodu projekt, který byl původně plně návratný, návratný není, dostáváme se do situace, že projekty, které nejsou podporované, nejsou návratné. Naději jsme upínali k březnovému summitu Evropské komise, ale zbytečně.

Václav Pačes (místopředseda dozorčí rady): Na zasedáních jsme se dostavbou Temelína vždy zabývali, ale ještě důležitější otázkou je prodloužení životnosti Dukovan. Už před několika měsíci se ukazovalo, že situace kolem Temelína není udržitelná. Pro tuto chvíli tedy tendr rušíme, ale je potřeba dále pracovat na tom, abychom produkovali dostatek dostupné elektrické energie. A bez toho, abychom nahradili výpadek, ke kterému v příštích letech dojde, obzvláště kvůli uhelným elektrárnám, budeme se muset uchýlit k jaderné energii. S jadernou energií budeme určitě počítat.

Beneš: Procedura výběru dodavatele je podmnožina projektu, spadá do něj spousta dalších věcí. Budeme se mu tedy věnovat dále, ne však tak intenzivně, jako se budeme věnovat JE Dukovany.

Beneš: Vláda se zabývala nejen tím, jestli nám poskytne záruky, ale také státní energetickou koncepcí, které se my samozřejmě budeme přizpůsobovat. Jsem přesvědčen, že se všechny bloky, o kterých jsme hovořili, v nějakém čase dostaví.

Beneš: Geopolitické aspekty (krize na Ukrajině) neměly na naše rozhodování vliv.

Beneš: Oznámili jsme to dvěma uchazečům, kteří byli v soutěži. Až tím momentem to bylo zrušeno. Samozřejmě jsme jim i volali, aby to nebylo takové strohé, pouze dopisem. V Americe je jiná situace kvůli posunu času. Máme ale právo tendr zrušit, aniž by po nás mohli uchazeči požadovat náhradu za své náklady.



Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688