BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  11.04.2014 10:27:13

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, EUR/AUD, EUR/CHF a EUROSTOXX

Čínský index spotřebitelských cen (CPI) posílil v březnu o meziročních 2,4 procenta a mírně tak zaostal za 2,5 procentním odhadem. Zklamáním pak bylo meziměsíční srovnání, kde inflace ztratila 0,5 procenta a vymazala tak únorový 0,5 procentní zisk. Čínské vládě se tak vzdaluje šance na dosažení 3,5 procentní inflace v tomto roce, spotřebitelské ceny zatím nerostou tak, jak by si politici představovali a to ani přes velkou vládní podporu domácí spotřeby. Index cen výrobců (PPI) oslabil po pětadvacáté v řadě, když meziročně kontraktoval o 2,3 procenta. Nízká inflace dává vládě prostor pro měnové stimuly, k nimž zatím nechce přistoupit, ačkoliv mnozí investoři v ně doufají, kvůli zpomalujícímu se výkonu hospodářství.

Zápis z posledního jednání japonské centrální banky (BOJ) ukázal, že členové bankovní rady sdílejí názor na efektivitu masivně uvolněné monetární politiky. Dle jejich názoru tento program stále plní účel a je pro hospodářství nezbytný. BOJ odhaduje, že i přes zvýšení spotřební daně (z 5 procent na 8 procent) by se míra inflace (CPI) měla pohybovat kolem 1,25 procent. Hlavním cílem monetární politiky zůstává 2,0 procentní růst cenové hladiny. BOJúterý nezvýšila měnové stimuly, v něž někteří doufali kvůli zvýšení daní, a tak index Nikkei tento týden ztratil 6 procent a JPY vůči USD posílil od pondělí do čtvrtku o 1,5 procenta. Nicméně budou-li ekonomická dataJaponska v nejbližších měsících vykazovat zpomalení ekonomického výkonu, bude otázka větších měnových stimulů stále aktuálnější. Centrální banka ale potřebuje nejdřív vidět data, což může trvat 2-3 měsíce.

Americké trhysi neužily dlouhé korekce a včera utrpěly další výrazné ztráty. Nadaq, který si ve středu výrazně polepšil, tak ve včerejší seanci odepsal 3,10 procent a zažil nejhorší den za poslední dva roky. Podobně slavně dopadlo i S&P 500, který kleslo o 2,09 procenta a Dow Jones, jež uzavřel se ztrátou 1,62 procenta. Trhy jsou podle analytiků nervózní z výsledkové sezóny a předčasně reagují na očekávaná zklamání z některých společností. Situace svědčí indexu volatility VIX, který překonal 15 bodovou hranici a uzavřel na 15,89. Dnes odpoledne reportují svá čísla dvě velké banky Wells Fargo a JP Morgan.

Americký dolar dosud tento týden ztratil 1,28 procenta. V případě, že se mu poslední den v týdnu nepodaří alespoň částečně umazat ztráty, tak bude mít za sebou nejhorší týden za posledních 9 měsíců. Dolar klesá spolu s výnosy amerických státních dluhopisů, 10leté nyní nabízejí 2,693 procenta.

Negativní nálada se z USA a Asie přesunula na evropský kontinent, kde hlavní akciové indexy otevřely v pátek 1 procento v mínusu. Ztrácejí hlavně technologické akcie. Technologické a biotechnologické tituly jsou pod největším prodejním tlakem i v USA, proto nejvíce oslabuje právě technologický index Nasdaq.

Německá kancléřka Angela Merklová dnes letí do Atén. Její příchod bude tradičně doprovázen protesty Řeků. Merkelová navštíví zemi právě den po úspěšné aukci 5letých dluhopisů. Včera Atény prvně po 4 letech vstoupily na finanční trhy.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

EUR/USD ukázalo značnou sílu, když ho v růstu nezastavila ani včerejší povedená dataUSA. Trh se po měsíci přibližuje znovu k téměř dvou a půlletým maximům. Za hlavní rezistenci lze považovat úroveň 1,3940, jež je posílena o interní linii. V případě, že euro dnes proti americkému dolaru posílí, tak si připíše netradičně úspěšný týden, kdy ani jednou nezaváhalo.

EUR/AUD stojí před důležitou úrovní v podobě trendové linie a rezistencí 1,4842. Díky překoupenosti se už zde dají předpokládat medvědí tlaky. V případě zdolání této překážky by na trh čekal další odpor na ceně 1,4940, kde je souběh s Fibonacciho linií 38,2 a dříve proraženou trendovou linií.

EUR/CHF dosáhlo po výprodeji první důležité podpory na ceně 1,2170. Trh vytváří nepatrnou býčí divergenci a existuje tak šance na vytvoření korekce k psychologické úrovni 1,22. Na této hladině by se pak mohla objevit příležitost ke krátké pozici.

Evropský akciový index Euro Stoxx včera uzavřel pod minoritní podporou 3 070 a udělal mílový krok k dosažení podpory 3 000. Tato úroveň by v případě pokračujícího momenta mohla být dosažena již v dnešní seanci. Zde se bude následně rozhodovat o platnosti trojúhelníkové formace.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688