BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  24.04.2014 10:27:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, AUD/NZD a AUD/CAD

Novozélandská centrální banka (RBNZ) zvedla základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 3,0 procenta a dokončila dlouho avizovaný krok. Zároveň dala trhům zprávu, že v nadcházejících měsících bude docházet k utahování monetární politiky, což by mělo zkrotit objevující se inflační tlaky. RBNZ hodlá pokračovat i nadále ve zvyšování úrokových sazeb, přičemž do roku 2015 by mělo dojít k růstu o dalších 200 bazických bodů. Novozélandská ekonomika by v letošním roce měla posílit o 3,0 procenta a zlepšit se tak o 0,7 procenta oproti loňskému roku.
 

Americké akcie po šestidenní jízdě vzhůru konečně našly alespoň krátkodobý strop. Trhy včera ovlivnil hlavně hluboký propad v počtu prodaných nových domů a také kvartální výsledky Boeingu a AT&T. Investoři rovněž uzavírali 6 denní zisky a pozice prodávali. Stejně rychle jako Nasdaq rostl, tak i včera odepisoval zisky. Z hlavních indexů oslabil nejvíce, když ztratil 0,83 procent. S&P 500 kontraktovalo jen o 0,2 procenta a Dow Jones oslabil minimálně o 0,08 procenta.

Po uzavření americké seance velmi pozitivně překvapily společnosti Facebook a Apple. Obě dvě zveřejnily lepší než očekávané zisky. Apple navíc ohlásil zvýšení výplaty dividend, rozšíření programu zpětného odkupu akcií a rozdělení akcií v poměru 7 ku 1. Na všechny informace reagovaly akcie společnosti v „po obchodní“ seanci velmi pozitivně a posílily o 7,8 procenta.

Japonský premiér Shinzo Abe se včera setkal s americkým prezidentem Barackem Obamou, aby probrali možnosti Trans-Pacifické spolupráce volného obchodu. Ačkoliv se oba dva zavázali postupně směrovat své země k dosažení vzájemné dohody, Japonsko blokuje jednání kvůli tomu, že trvá na ochraně farmářského sektoru hlavně hovězího masa. Na tyto informace reagoval akciový index Nikkei oslabením a jen posílil.

Pro Japonsko budou důležitá čísla inflace, která budou zveřejněna v noci ze čtvrtka na pátek (1:30). Prokážou-li oživující cenovou hladinu, jejíž růst nyní kromě extra uvolněné měnové politiky podporuje i zvýšení daní, tak šance na navýšení stimulů centrální bankou klesnou, což bude negativní pro Nikkei a pozitivní pro jen.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:

  • 10:00 Německý IFO index podnikatelského prostředí
  • 11:00 Proslov šéfa ECB Draghiho – jde o projev k zahájení konference v Amsterdamu na téma „Centrální bankovnictví v nejbližších 2 dekádách“. Je otázané, do jaké míry se ve svém projevu vyjádří k možnosti uvolnění monetární politiky ECB v reakci na aktuální makroekonomickou situaci v eurozóně.
  • 12:00 Britský index CBI realizovaných prodejů
  • 14:30 Objednávky zboží dlouhodobé spotřebyUSA
  • 14:30 Počet žádostí o podporu v nezaměstnanostiUSA
  • 18:15 Vystoupení Vitora Constancia – vice prezidenta ECB na konferenci


EUR/USD si včera užilo jízdy na horské dráze. Trh se však posouval po rostoucí trendové k severu. Současný vývoj vykazuje medvědí divergenci na stochastickém oscilátoru a klínovou formaci, která zatím není vyplněna. Dnešní seanci oživí šéf ECB Mario Draghi a dá se očekávat zvýšená volatilita, která může způsobit obrat trendu.

GBP/USD se včera odrazilo od trendového kanálu a podpůrné klesající trendové linii k rezistenci 1,6818. Je však otázkou, zda budou mít býci dostatek sil k tomuto pohybu. Sterling se drží poblíž kanálu, což může přinést proražení téměř kdykoliv a navíc je zde dlouhodobě viditelná medvědí divergence. Jako nejbezpečnější varianta se nyní jeví počkat na průraz kanálem.

AUD/NZD navazuje na silný včerejší výprodej způsobený slabou inflacíAustrálii. V dnešní seanci medvědům pomáhá zvýšení úrokových sazeb na Novém Zélandě. Trh se prodává v intradenním strmém kanále a propad by měl minimálně trvat k 1,0730.

AUD/CAD uzavřel ve včerejší seanci velmi slabě a trh balancuje na hraně. Jde totiž o několikátý test podpůrné trendové linie, která je součástí klínové formace a udržuje trh v dlouhodobé divergenci. Propad pod 1,0236 by tak mohl spustit prodejní náladu. Dalším cílem by pak byla podpora 1,0140 a 1,0040.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688