Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  02.05.2014 10:17:51

ČR - v dubnu prudce rostla aktivita výrobního sektoru, nových zakázek výrazně přibylo

Podle aktuálních údajů PMI®, zpracovaných pro banku HSBC společností Markit, začalo druhé čtvrtletí pro český výrobní sektor pozitivně, a to po ostrém nástupu na začátku roku 2014. Výroba dále strmě rostla, o což se zasloužil i rychlejší nárůst nových zakázek. Firmy najímaly další zaměstnance a zintenzivnily nákupy vstupů nejrychleji za tři roky.

 

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. V dubnu PMI index vyskočil na 56,5 bodu, čímž zcela vymazal březnový pokles na 55,5 bodu a vyrovnal se únorovému maximu za 34 měsíců. PMI poukazuje na zlepšení provozních podmínek každý měsíc od května 2013 a i v dubnu zůstal index nad svým dlouhodobým průměrem ve výši 52,5 bodu. K nárůstu PMI ve sledovaném období přispělo všech pět jeho složek, přičemž největším tahounem byly nové zakázky.

Objem nových zakázek v českém výrobním sektoru v dubnu vzrostl jedenáctý měsíc v řadě. Navíc se tempo zvýšilo oproti březnovému minimu za tři měsíce a bylo druhé nejrychlejší za déle než tři roky. Respondenti uvádějí, že poptávka byla silná jak z tuzemska, tak ze zahraničí. Růst nových exportních zakázek se oproti březnovému minimu za pět měsíců nezměnil, ale v kontextu historických údajů průzkumu zůstal vysoký.

Tempo růstu ve výrobní sféře se v dubnu přiblížilo únorovému maximu za 34 měsíců a výroba tak nepřetržitě roste víc než rok. Objem nedodělků přesto nadále citelně stoupá. Výrobci se s nedostatkem kapacity v dubnu vyrovnávali přijímáním dalších zaměstnanců. Zaměstnanost v české výrobní sféře stoupla nejrychlejším tempem od loňského října.

Silnější růst zakázek vedl v dubnu k nejrychlejšímu nárůstu nákupní aktivity za tři roky. To vedlo k výraznému prodloužení dodacích lhůt dodavatelů a rovněž ke zvýšení zásob vstupů ve skladech českých výrobců, již po osmé za devět měsíců. Vyšší skladové zásoby vstupů firmy zčásti spojují s očekáváním nárůstu poptávky.

I v dubnu trval tlak na ceny vstupů, spojený se slabou korunou a vyššími cenami ropy, stavebního dříví a papíru. Ovšem tempo nárůstu cen vstupů oslabilo, tak jako v předchozích třech měsících, a to na nejnižší úroveň od loňského října. Ceny hotového zboží klesly třetí měsíc v řadě v rámci vyjednávání slev s klienty.

Komentář

 Agata Urbanska-Giner, ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC, komentuje výrobní průzkum PMI® v České republice takto:

 

„Oproti předchozímu měsíci, kdy výrobní index PMI klesl na nejnižší úroveň za tři měsíce, se v dubnu od tohoto dna odrazil. K lepšímu výsledku svědčícímu o rychlejším tempu růstu přispěl nečekaně výrazný nárůst německého výrobního indexu PMI. Tempo výroby se v dubnu v porovnání s březnem prakticky nezměnilo. Za posílení hlavního indexu PMI vděčíme nárůstu indexu nových zakázek a zaměstnanosti, jakož i růstu zásob vstupů na skladě. Tyto prognostické složky poukazují na další nárůst výroby. Očekáváme, že v nadcházejících čtvrtletích se v meziročním srovnání zrychlí tempo růstu HDP a že tento trend půjde ruku v ruce s postupným nárůstem cen vstupů. Podle průzkumu PMI však nadále hrozí to, že by inflace mohla zmírnit. Ceny vstupů rostly v dubnu v porovnání s březnem mírně pomaleji a výrazně pomaleji než krátce po měnových intervencích ČNB mezi prosincem a únorem. Ceny hotových výrobků v dubnu klesly třetí měsíc v řadě, ovšem trochu nižším tempem. Nepředpokládáme, že by došlo ke změně politiky, a očekáváme, že se centrální banka bude držet stávajícího intervenčního měnového rámce a nezasáhne v tomto ohledu až do konce tohoto roku.“

Klíčové body

 Hodnota výrobního PMI ve výš 56,5 bodu se vyrovnala únorovému rekordu za 34 měsíců.

 

Nárůst cen vstupů byl na nejnižší úrovni za posledních šest měsíců.
Nárůst cen vstupů byl na nejnižší úrovni za posledních 6 měsíců

               

HSBC
Agata Urbanska-Giner,
Ekonomka pro východní & střední Evropu



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688