BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  13.05.2014 15:42:14

Indikátor ZEW a německá Bundesbanka oslabují euro, analýza EUR/USD

Německý index ekonomického sentimentu ZEW, jenž je klíčovým indikátorem investorské důvěry, ztratil v květnu nad očekávání a dokonce dosáhl nejhoršího výsledku od ledna 2013. V meziměsíčním srovnání došlo k oslabení o 10,1 bodu na 33,1 bodu, přičemž ekonomové počítali s výsledkem kolem 40 bodů. Nálada investorů tak klesla již popáté v řadě a začíná strašit nejsilnější ekonomiku eurozóny.  Investoři mají v současnosti hned několik důvodů k obavám, ve středu dění zůstává nestabilní Ukrajina, zpomalení čínské ekonomiky nebo třeba nízký růst inflace v eurozóně. Šéf ZEW institutu Michael Schroeder očekává, že euro v horizontu 6 měsíců oslabí proti všem hlavním měnám. Index ZEW pro celou eurozónu rovněž dosáhnul (55,2 bodu) nižších než očekávaných hodnot (63,5).

Dnes byla zveřejněna zpráva, že německá centrální banka, jež je největším odpůrcem uvolněné měnové politiky ve společné měnové unii, přislíbila podporu snížení úrokových sazeb v případě, že červnový výhled potvrdí nutnost těchto kroků. Podle agentury Dow Jones je Bundesbanka připraveno podpořit negativní depozitní úrokové sazbu stejně jako program kvantitativního uvolnění. Zprávy z německé Bundesbanky i hodnoty indikátoru ZEW, dnes připravily euro o další zisky, které tak s dolarem bojuje o hodnotu 1,37.

Naopak od eura evropské akciové indexy dnes září. Podporuje je pozitivní nálada z akciového trhu v USA, jako i očekávání uvolnění monetární politikyeurozóně. Německý DAX si dnes připisuje 0,6 procenta (po včerejším 1,2 procentním růstu), francouzský CAC 0,3 procenta a STOXX 600 0,2 procenta.

Americké maloobchodní tržby vzrostly v dubnu jen o 0,1 procenta a překvapivě tak nenaplnily 0,5 procentní predikci. Pozitivní revize se naopak dočkaly březnové tržby, které namísto 1,1 procenta posílily o 1,5 procent, což bylo nejvíce od března 2010. Potěšit nedokázaly ani jádrové maloobchodní tržby, které v meziměsíčním srovnání stagnovaly.  Předpověď zcela minuly i importní ceny, které sice měly posílit o 0,4 procenta, ale navzdory očekáváním předvedly 0,4 procentní kontrakci.

Večer (23:00) bude zveřejněna zpráva inflační stability RBNZ a rovněž promluví guvernér novozélandské centrální banky Wheeler, který svůj poslední proslov využil ke slovnímu oslabení měny (NZD).

EUR/USD již během dnešní seance dosáhlo klíčové podpory 1,37, která mu stále brání před výraznějším oslabením. Medvědům v dopolední seanci výrazně pomohlo snížení ZEW indexu. Odpolední dataUSA, pak mohla zrychlit celý vývoj a posunout cenu do negativního teritoria. V současnosti se tak stále čeká, zda trh dokáže prolomit klíčovou podporu, což by otevřelo prostor ke spekulaci na pokles k 1,35.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688