Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  24.05.2014 15:09:02

Smrtelné investiční hříchy, které vám ani letos neprojdou

O sedmi hříších nejspíše neslyšíte poprvé. V tradičním pojetí jsou to pýcha, lakomství, závist, hněv, smilstvo, nestřídmost a lenost. Investiční svět má své vlastní sedmero provinění, která vás mohou dovést až k finanční katastrofě. Která to jsou?

Davové chování

Následovat dav se možná vyplatí, když chcete "urvat" nějaké vzácné a hodně žádané zboží. Auto nebo pračka s nejlepšími recenzemi z minulosti vám nejspíše dobře poslouží i v budoucnu. Ve financích ale platí opak. Co jde dnes na dračku, může zítra upadnout v zapomnění.

Stádo většinou prožívá investiční horečku těsně předtím, než se akcie (nebo jiná aktiva) zřítí z útesu. Špatně načasované transakce, ať už u fondů, sektorů, nebo trhů, stojí za většinou slabých investičních výkonů.

Spása: Následujte pravidla, ne dav. Často přitom mohou být úplně jednoduchá - vyvarovat se zadávání pokynů "buy" a "sell" v reakci na zprávu, držet se pravidelného investování (investice stejné částky každý měsíc) bez ohledu na vývoj trhu. A odměna za to, že hříchu odoláte? Vyhnete se nákupům na vrcholu trhu a prodeji, když jsou ceny nízko.

Podlehnutí strachu z rizika

Pro typického investora se riziko rovná tržní volatilitě, tedy krátkodobým, často intradenním pohybům trhu. Přestože volatilita není nic příjemného, pravé nebezpečí spočívá ve strachu z rizika. Kvůli němu ztrácíte kupní sílu dlouhodobě.

Představte si bankovní vklad nebo investici do bezpečných dluhopisů, co vám vynese 0,5 % ročně. S 2% roční inflací ztrácíte za rok 1,5 % kupní síly. Ztráta bude o to větší, pokud se inflace navrátí k dlouholetému průměru kolem 3 % ročně. To, co stojí dnes stovku, bude za 30 let stát 243 korun. Když ale vyděláte jen 0,5 % ročně, budete na to mít k dispozici jen 116 korun. Říká se tomu ztráta kupní síly.

Spása: Pusťte krátkodobou akciovou volatilitu z hlavy a zaměřte se na dlouhodobý horizont. Od roku 1926 americké akcie měřeno indexem S&P 500 nabídly výnos téměř 10 % ročně. Dokonce i kdybyste investovali na vrcholu trhu v březnu 2000 a drželi akcie během dvou hrozivých medvědích trhů, vydělali byste 3,4 % ročně. Akciový trh je stále místem pro vaše investice.

 Držet a nepustit

Prodává se těžko. Jedním z důvodů je to, že jste do koupě dané věci investovali nejen finančně, ale i psychicky. S vítězi se loučí o to hůře, protože pro vás odvedli kus práce. V důsledku toho je budete držet bez ohledu na to, jak se změnily fundamenty a jak jsou právě nadhodnoceni.

Spása: Revidujte své investice alespoň jednou ročně. Když vlastníte akcii, ptejte se průběžně sami sebe, zda byste ji vzhledem k tomu, co dnes o firmě víte, koupili znovu za aktuální cenu. Pokud ne, zvažte její prodej nebo redukci pozice. Stavte svá prodejní rozhodnutí na hodnotově orientovaných ukazatelích. Začněte omezovat pozici, když se akcie začne přibližovat cenovému cíli, P/E překročí předem stanovenou úroveň, případně zvažte použití stop-lossů, které se spustí, jakmile se cena akcie dostane pod limitní hodnotu.

Investujete do fondů? Pak sledujte také další faktory. Odchod klíčového manažera může znamenat signál k prodeji. Může ohrozit základní strategii fondu. Pokud má fond setrvale horší výsledek než trh nebo průměr v sektoru, je to vždy důvod k obavám (přestože všechny fondy někdy procházejí těžkým obdobím).

 

Na jaké další smrtelné investiční hříchy můžete při investování narazit, se dozvíte na Investičním webu

   Investiční fórum: České akcie aneb Jak úspěšně investovat na pražské burze Investiční fórum: České akcie aneb Jak úspěšně investovat na pražské burze

Dividendová hvězda mezi světovými trhy, ale také burza, od které se odvracejí investoři a na kterou se příliš nehrnou nové společnosti. Pražská burza ale zůstává investiční alma mater řady drobných českých investorů. Průvodci investováním na burze v Praze budou hosté v pořadí již šestého Investičního fóra.

 

 

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688