Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  29.06.2014 07:51:05

Jan Lener (Broker Consulting): Základem „finančního úspěchu“ jsou správné návyky

osobním bankrotu končí lidé s nízkými i vysokými příjmy. Naše finanční situace je z velké části zrcadlem naší vůle. I s malými příjmy se lze úspěšně vyhýbat problémům s penězi a naopak, i s příjmy v řádu milionů korun lze nakonec skončit na ulici. Více v dnešním rozhovoru s Janem Lenerem finančním specialistou ze společnosti Broker Consulting, a.s.

 

Kdo se nejčastěji dostává do finančních potíží hraničících s osobním bankrotem?

Asi vás překvapím, že odmítnu tvrzení, že se jedná hlavně o lidi s nízkým příjmem. Nedávno třeba vyšla zpráva, že 60 % fotbalistů z Premier League vyhlašuje během prvních 5 let po ukončení kariéry bankrot. Jedná se přitom o muže, kteří vydělávali miliony či desítky milionů korun ročně.  Podobná čísla „vykazují“ i hráči v NBA či NFL. Na druhou stranu, ano, do vážných finančních potíží se dostávají i lidé s nízkými příjmy.

 

Je něco, co mají tito lidé společného?

Žádná detailní analýza asi není k dispozici, respektive o žádné nevím. Pokud se ale podíváme na výdaje těchto lidí, nějaké společné vzorce se najdou. Jsou to velké částky na spotřební zboží, minimální zajištění příjmu do budoucna, téměř nulové finanční plánování jako takové.

Podívejte se na domy v „chudých“ čtvrtích, většina z nich má satelitní parabolu, výrazně menší část těchto lidí si dlouhodobě zabezpečuje své příjmy či odkládá peníze bokem. Okamžitá zábava je v tomto směru lákavější, než dlouhodobá perspektiva.

Pokud jde o bohaté, satelitní parabolu nahrazují luxusní auta, doma, dovolené. Ty lze v průběhu aktivní kariéry, pokud se bavíme o sportovcích, bez problému ufinancovat. Problém ale nastává v době, kdy hráč končí kariéru, tj. klesají mu příjmy a ponechává si své zvyky v oblasti výdajů.

 

Ještě něco?

Není příliš velký rozdíl mezi špatným finančním rozhodnutím a žádným finančním rozhodnutím. Část lidí se do problémů dostává z důvodu, že špatně investují či koupí špatný finanční produkt či kombinaci produktů.

Klasicky hypotéka. Produkt, který je posledních několik let „sexy“ a na jeho prodej láká čím dál více lidí, kteří nedokáží nabídnout komplexní poradenství. Běžně pak dochází k tomu, že se „majitelé“ hypoték dostávají do vážných problémů z toho důvodu, že přecenili své schopnosti a splátky je pomalu stahují ke dnu, nebo že jej potkal nečekaný výpadek příjmů a oni teď nemají na splátky.

Vím o řadě případů, kdy hypotéka zlomila vaz lidem ještě dříve, než stihli třeba dostavit nemovitost. Scénář je hodně podobný. Vidina vlastního bydlení nahnala lidi do hypotéky. Ve snaze ušetřit si tito lidé nepojistili příjmy žádným pojištěním, životním ani úvěrovým s tím, že následně jeden z dlužníků přišel o práci či onemocněl. V tomto případě se rychle vyčerpají rezervy, pokud nějaké jsou, a nezbývá tak než požádat banku o úpravu splátkového kalendáře, což v krajním případě stejně končí zabavením nemovitosti.

V případě investování se může dostat do problému člověk, který investuje tzv. na páku, drobní podnikatelé pak často doplácí na špatnou platební morálku svých partnerů s tím, že nemají dostatečnou rezervu tzv. krátkých peněz, tj. úspor, které je možné rychle převést do hotovosti a nakládat s ní.

 

Co lidé, kterým se finanční problémy vyhýbají, mají nějaké společné rysy?

Pokud bych měl vybrat jednu společnou vlastnost, byla by to asi disciplinovanost. Tito lidé jsou schopni omezit se ve výdajích, pokud to dává v dlouhodobém horizontu smysl, dokáží se držet svých finančních plánů a neschází z cesty.

Tito lidé také zároveň neváhají investovat čas do výběru správného řešení. Je jim jasné, že dělají rozhodnutí na několik let dopředu a tak „nekoupí“ první řešení, které alespoň částečně splňuje jejich představy.

 

Děkuji za rozhovor

 

Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky  

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688