Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.07.2014 14:01:39

Pražská burza: Veselé léto a šťastné druhé pololetí aneb Co index PX čeká a (ne)mine

Jak na tom bude pražská burza na konci léta?

Tomáš Menčík (CYRRUS): Hodnota PX na konci léta bude záviset primárně na akciích ČEZ, VIG, Komerční banky a Erste, které dohromady zajišťují 80 % výkonu indexu. Nemyslím si přitom, že by nějaká z těchto akcií měla v průběhu prázdnin výrazně klesat či růst. ČEZ po oznámení dividendy může na čas zmizet z hledáčku investorů, VIG poblíž maxim bude těžko hledat další směr vzhůru a banky pod vlivem nízkých úrokových sazeb a stupňující se regulace aktuálně také nemají velký prostor pro růst. Z těchto důvodů nepředpokládám, že bude index PX výrazně jinde než na konci června.

Milan Vaníček (J&T Banka): Během léta neočekávám výrazně jiný průběh obchodování, než jaký sledujeme nyní. Očekávám velmi lehký nárůst za podprůměrných objemů. Prázdninové období se většinou vyznačuje nižší aktivitou.

Petr Hlinomaz (BH Securities): Asi bychom se nejprve měli zeptat, v jakém složení bude index PX na konci roku. Zatím odhadujeme jen průměrný úspěch povinné nabídky odkupu akcií české Telefóniky (nyní již 02), a tudíž setrvání jejích akcií na pražské burze. Hodnota indexu ke konci roku by se tak mohla pohybovat kolem 1 080 bodů, což jsme odhadovali již na začátku roku. Pokud bych to měl formulovat o něco přesněji, pak tedy do konce roku by se index mohl dotknout 1 080 bodů.

David Brzek (Fio banka): Neočekávám, že domácí index v druhé polovině roku výrazněji vylepší dosavadní bilanci. Předpokládám, že vývoj na pražské burze bude nadále volatilní. Pro závěr letošního roku pak odhaduji index PX kolem 1 060 bodů. 

Kterým titulům se v létě bude dařit?

Tomáš Menčík (CYRRUS): Mezi jistoty z pohledu investorů budou patřit banky a klasické dividendové tituly jako Fortuna, Pegas Nonwovens a Philip Morris ČR. Jsou to dlouhodobě stabilní firmy, mnohdy imunní vůči vývoji na světových trzích. Do těchto akcií bych před dovolenou klidně investoval, ale nebral bych to jako krátkodobou investici; zejména ta dividendová jména bych nakupoval na delší časový horizont. Za spekulativní sázku považuji CME. Jde o "nejbezpečnější" ze spekulací, nicméně potenciál takové investice je podle mého názoru velice krátkodobý; dlouhodobě CME považuji za velké riziko, zásadním problémem je vysoký dluh a budoucí ředění akcií. To jsou faktory, které podle mého názoru nedovolí akcii s označením CETV dostat se dlouhodobě nad 70 korun za kus.

Milan Vaníček (J&T Banka): Rozhodující budou pravděpodobně výsledky za druhé čtvrtletí 2014. Ty mohou přinést nějaké vzrušení do letní nálady. Zajímavá budou čísla Pivovarů Lobkowicz, které se po IPO poprvé představí v rámci ostré výsledkové sezóny. Budeme sledovat, zda firma naplňuje výhledy zveřejněné během úpisu. Splnění, či dokonce překonání cílů může vyvolat obrat v zájmu o tento titul.

Petr Hlinomaz (BH Securities): Z pohledu indexu PX, tedy velkých titulů, by mohly pozitivní momentum vytvářet banky. V případě Komerční banky by mohl v závěru roku převládnout výhled na dividendu, a to i přes slabší zisky dané nízkými úrokovými sazbami. U Erste Group Bank pak asi sice budou nějaké ztráty v Maďarsku, ale je možné, že očekávané oživení ekonomiky v druhé polovině roku dodá energii podnikání v ostatních zemích, kde banka působí. Z ostatních, méně významných titulů indexu PX, by si zasloužily pozornost Philip Morris ČR, Pegas Nonwovens a Fortuna. V prvém případě by se měl dostavit pozitivní efekt dividend, ale pozor na možnost vyšší spotřební daně; v druhém jde o kombinaci zvýšení výrobních kapacit a pokles objemu investic; ve třetím případě pak o pokračující růst objemu sázek, tedy i zisku.

David Brzek (Fio banka): Očekávám pokračování diskuze o změně dividendové politiky ČEZ, což může titul nadále podporovat, přestože se ceny elektřiny drží na nízkých úrovních. 

Když tohle někdo řekne o penězích, otočte se na podpatku a upalujte pryč

Když tohle někdo řekne o penězích, otočte se na podpatku a upalujte pryč

Steve Siebold, autor knihy "Jak myslí bohatí" a multimilionář vlastním přičiněním, v průběhu posledních téměř třiceti let vedl rozhovory se stovkami extrémně bohatých lidí. Na základě toho vysvětluje, v čem jsou všeobecně přijímaná "moudra" o penězích zavádějící. 

 

 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Červencové dovolené a start výsledkové sezóny mohou akciím pomoci najít směr

Horké akciové tipy na první prázdninový měsíc od zkušeného makléře

Chcete si zpříjemnit horké dny prvního prázdninového měsíce nákupem akcií, které vám vydělají? Podívejte se, které tituly aktuálně radí nakupovat makléř Josef Novotný z brokerjetu ČS. 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688