Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  11.07.2014 15:44:00

Data zveřejněná tento týden ukázala na dočasné zpomalení ekonomického oživení

I přes nižší než očekávané růsty cen v regionu si středoevropské měny v tomto týdnu připsaly mírné zisky. Koruna posílila o necelé dva haléře a  pohybuje se okolo hladiny 27,43 CZK/EUR. Polský zlotý si polepšil o přibližně 0,1 % a držel se pod hranicí 4,15 PLN/EUR. Maďarský forint si připsal ještě nižší zisky, ale i tak mírně posiloval.
 
Poté, co minulý týden přinesl pozitivní revizi HDP za první čtvrtletí, data zveřejněná tento týden mírnila nadšení. Statistiky ukázaly na zpomalení v průmyslu, pokles maloobchodních tržeb, nižší než očekávaný přebytek obchodní bilance a stagnaci spotřebitelských cen.
 
Květnová průmyslová produkce překvapila růstem o pouhá 2,5 % a zaostala tak i za těmi nejpesimističtějšími tržními očekáváními. Průmyslová výroba zaznamenala první meziměsíční pokles od listopadu a to o 1,5 % (SA, WDA). Část poklesu můžeme připsat dočasné odstávce jednoho z největších výrobců aut  TCPA, která byla způsobena přechodem na novou modelovou řadu. I přes pokles produkce zaměstnanost v průmyslovém sektoru vzrostla o 1,5 % y/y. To se projevuje i na trhu práce, když míra nezaměstnanosti klesla v červnu o jednu desetinu procentního bodu na 7,4 %, což znamená, že bylo o tři tisíce nezaměstnaných méně než v loňském roce. Navíc na konci června bylo 49 500 volných pracovních míst, což je meziročně o 5 447 více.    
 
Zahraniční obchod zaznamenal o něco horší výsledek, než očekávaly trhy, když skončil v přebytku 13 mld. CZK. Nicméně v tomto roce již kumulovaný přebytek dosáhl 82,3 mld. USD, což je o 20 mld. více, než tomu bylo vloni touto dobou. Navíc červnové zklamání bylo do velké míry způsobeno meziročním zhoršením bilancí s minerálními palivy a chemikáliemi. Zpomalil i růst exportů a importů, ale dynamika ve výši 9,9 % respektive10,7 % je stále velmi slušná.
 
Zklamání přinesla i statistika maloobchodních tržeb, která zaznamenala první meziroční zhoršení od listopadu loňského roku. Největší zklamání si připravily prodeje v automobilovém segmentu, které rostly o slabých 1,3 % (WDA). V meziměsíčním vyjádření tento sektor zaznamenal 3,5% pokles. Automobilový sektor byl v prvních měsících roku tahounem maloobchodních tržeb. Prodej potravin se celkovému číslu také nepomohl, když ubral 0,7 % y/y. Absence domácích poptávkových tlaků je vidět také na inflaci. Ta v květnu dosáhla letošního minima, když meziročně stagnovala, což je nejnižší dynamika od října 2009. S tímto vývojem nemůže být ČNB spokojena. Nicméně se nedá očekávat žádná okamžitá reakce ze strany centrální banky. Na poslední tiskové konferenci guvernér M. Singer prohlásil, že jeden měsíc deflace nemůže být důvod k další intervenci. Centrální banka může být spokojena alespoň s jádrovou inflací, která zůstává kladná. Ceny očištěné o volatilní složky jsou lepším indikátorem domácích inflačních tlaků. Tyto tlaky jsou prozatím zanedbatelné a jádrové ceny jsou taženy hlavně dovozními cenami.
 
Příští týden budou zveřejněny již jen méně důležité indikátory z české ekonomiky. Běžný účet platební bilance by měl vykázat deficit ve výši 9,0 mld. CZK, což je o 2,7 mld. CZK  více než loni. Prohloubit by se měl deficit bilance výnosů kvůli pokračující dividendové sezóně. V prvních měsících roku bylo vyplaceno minimum dividend. Firmy pravděpodobně doufaly v posílení koruny směrem ke kurzu 27 CZK/EUR. To sice nenastalo, ale firmy nemohou s vyplacením dividend čekat věčně. Kladné bilance by měla dosáhnout bilance zboží a služeb, která bude do velké míry kompenzovat záporné saldo výnosové bilance.
 
Ceny průmyslových výrobců by měly v červnu vzrůst o 0,2 % meziměsíčně. Proinflačním faktorem stále zůstávají sekundární dopady prudkého oslabení koruny z konce loňského roku. V červnu ceny ropy v korunovém vyjádření vzrostly o výrazných 3,8 % po 1,8 % v květnu. To by mělo tlačit ceny ropných produktů výše. V meziročním srovnání by ceny průmyslových výrobců měly v červnu stagnovat oproti -0,1 % v květnu.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688