Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  18.07.2014 21:12:29

Mark Mobius odpovídá na dotazy čtenářů (14)

I přes výzvy, jichž jsme byli na počátku tohoto roku, jsem stále přesvědčen o potenciálu rozvíjejících se trhů a i nadále pokračuji ve svých výpravách po celém světě, abych našel potenciální investiční příležitosti. Nemohu sice reagovat na každý dotaz, zpětná vazba od čtenářů mých příspěvků mi však dělá obrovskou radost. Níže zasílám své odpovědi na několik otázek z nedávné doby.

Můžete se s námi podělit o svůj názor na Polsko?

Scott, USA

Polsko platí za srdce Evropy. Tato země má strategickou polohu mezi Ruskem a západní Evropou, která má zároveň populaci čítající 38 milionů obyvatel, ve které jsou silně zastoupeni jedinci v produktivním věku. Může to pro vás být překvapením, Polsko bylo jedinou zemí Evropské unie, která se během světové krize v letech 20082009 vyhnula recesi. Růst zdejší ekonomiky zpomaloval z důvodu krizeeurozóně, nyní již však pozorujeme evidentní známky zotavení.

Německo, největší obchodní partner Polska, těžilo v loňském roce ze silné domácí poptávky, rostoucí aktivity ve výrobě a zlepšení ekonomické situace napříč Evropou. Růst německé ekonomiky, která tvoří 25 % polského exportu a importu, má negativní dopad na ekonomiku Polska. Navíc, růst polské ekonomiky podpořila i zdejší centrální banka, která od listopadu 2012 do července 2013 snížila úrokové sazby o 2,25 procentních bodů. Zotavování poptávky z hlavních exportních trhů a rekordně nízké úrokové sazby již pomáhají nastartovat další růst HDP Polska, kdy aktuální předpovědi mluví o růstu 2,4 % pro rok 2014 a 3,3 % v období do roku 2017.

Polsko navíc úspěšně konkuruje zemím jako Indie v outsourcování služeb. Jedná se zejména o společnosti zaměřené na spotřebu a finanční služby, které využívají zdejší dobře vzdělané pracovní síly. V dlouhodobém horizontu také očekáváme, že by Polsko mohlo těžit z procesu realokace společností ze západní Evropy směrem do východní Evropy. Tyto dlouhodobé trendy by mohly vést k vytvoření dalších pracovních míst a vést k růstu domácí poptávky, jež by se pochopitelně mohla přetavit v další ekonomický růst.

Zmínil jste se, že by utahování programu kvantitativního uvolňování v USA mohlo mít dopad na Spojené arabské emiráty kvůli jejich navázání na americký dolar. Platí podobný scénář i pro Hong Kong či jiné rozvíjející se země?

@michoo

Ano, věříme, že podobný scénář platí i pro Hong Kong a další země, které svou měnu váží k americkému dolaru. Nicméně, je důležité zmínit, že světový sentiment ovlivňují oznámení a akce FED. Dosavadní rétorika již tedy způsobila, že investoři opouštění cenné papíry rozvíjejících se zemí s pevným výnosem a místo nich kupují americké pokladniční poukázky. Tak tedy alespoň zní krátkodobý trend.

Mohou být Spojené arabské emiráty, resp. Dubaj v příštích letech významným hráčem v mezinárodních vztazích?

Bart, Nizozemí

Věřím, že ano. Spojené Arabské emiráty profitovaly ze zlepšujících se kondice místní ekonomiky a výhledu rostoucího objemu mezinárodního obchodu proudícího přes přístav v Dubaji. Nedávné ocenění 2020 Word Expo pak v Dubaji pravděpodobně poskytne impuls, již tak v dobré kondici nacházejícímu se realitnímu trhu. Důležité také je, že se v Dubaji neplatí daně ze zisku či příjmu, což je pro investory samo o sobě velkým lákadlem.

Můžete se s námi podělit o svůj názor na ekonomiku Turecka?

@nusybaba

Mnoho investorů letos bohužel ztratilo důvěruTurecko. Utahování měnové politikyUSA a jeho potenciální dopad na již nyní významný deficit běžného čtu, spolu s vyšetřováním korupce, které zahrnuje i lidi blízké vládě, byly příčiny velkých odprodejů na tureckém finančním trhu. Po prudkém oslabení turecké liry navíc turecká centrální banka v lednu překvapivě zvýšila prudce úrokové sazby, aby tak podpořila oslabující měnu.

Nicméně, ne všechny zprávy, které přichází z Turecka, jsou špatné. Myslíme si, že by se zdejší trh mohl vrátit ke svému předchozímu trendu. Rozpočtové příjmy Turecka vykázaly v roce 2013 zdravý meziroční nárůst, který byl podpořen silným růstem ve výběru daní a zotavením zdejší ekonomiky, stejně jako privatizacemi a příjmy státní banky.

Premiér Recep Tayyip Erdogan se nedávno potkal se svým protějškem z Japonska, premiérem Shinzo Abem, kdy zástupci obou zemí oznámili plány na zahájení vyjednávání o volném obchodu a diskutovali cestu k podpoře bilaterální spolupráce v oblasti bezpečnosti. Navíc, Turecko a Malajsie podepsaly, během Erdoganovy návštěvy této země v lednu tohoto roku, Plán strategické spolupráce. Věříme, že by Turecko mohlo těžit ze zotavení ekonomiky Evropy, které jsou jeho hlavními obchodními partnery a že příliv zpráv zaměřený na politické spory nezastíní proces investic do infrastruktury a zvyšování výrobní kapacity země.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius  

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/03/20/readers-questions-answered-5/.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688