Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  30.07.2014 16:39:37

Správný finanční plán vám v první řadě nabídne jistotu

Pravděpodobnost úspěchu vašeho finančního plánu se dá posuzovat podle toho, s jakými myšlenkami uleháte večer do postele. Chodíte spát s čistou hlavou? V tom případě máte vyhráno. Uspává vás přemítání o tom, co by vám mohly přinést následující dny? V tom případě by to chtělo změnu…

Příroda nám to dala do vínku – nejdůležitější je pro nás jistota

Jistoty mohou mít v tomto případě dvě podoby. Tou první je jistota toho, že je vás finanční plán ochrání před „ztrátami“ v podobě omezování výdajů domácnosti (potraviny, oblečení, vybavení domácnosti) z důvodu vaší nezaměstnanosti, nemoci či invalidity.

Tou druhou jistotou je jistota toho, že finančním plánováním své peníze zhodnotíte, tzn., že vám finanční plán přináší více prostředků, než kolik do něj vkládáte.

Tyto jistoty jsou základními pilíři každého finančního plánu, máte-li pochyby o tom, že váš finanční plán zahrnuje obě tyto jistoty, určitě požádejte o jeho přepracování.

Finanční plán je pomocník, jehož hlavním a zároveň jediným úkolem je zajišťovat vám vyšší kvalitu života tím, že vám do rodinného rozpočtu přináší za všech okolností peníze navíc.

 

  • V případě nemoci či ztráty zaměstnání jsou to díky finančnímu plánu nashromážděné a zhodnocené rezervy, které vám pomáhají s financováním provozu vaší domácnosti.
  • V případě trvalé invalidity je to jednorázová či pravidelná výplata pojistného, která vám usnadňuje žití za zhoršených podmínek a zároveň zajišťuje kvalitu rodinných financí.
  • V případě smrti je to rovněž finanční plán, který pozůstalým (vaší rodině) přináší do rodinného rozpočtu peníze získané výplatnou pojistného plnění.
  • V případě odchodu do penze jsou to úspory získané finančním plánem, které vám pomáhají minimálně s udržením kvality života (dorovnáváním rozdílu mezi pobíranou mzdou a státním důchodem), optimálně také s jejím zvýšením.
  • Po dobu vaší aktivní výdělečné činnosti (zaměstnání, podnikání) vám pak finanční plán usnadňuje život tím, že vám vydělané peníze průběžně zhodnocuje (tzn., vydělává těmito penězi další peníze).

Pravděpodobnost úspěchu finančního plánu? To záleží na tom, do jaké míry mu všechno toto umožníte, resp. po jak dlouhou dobu budete svému finančnímu plánu věřit a po jak dlouhou dobu jej tedy necháte dělat svou práci.

A zde přichází na řadu psychologie a její dvojí pohled na jistotu.

Jak už víte, existuje „jistota neztratit“ a „jistota vydělat“. Která jistota je pro vás důležitější? Z pohledu psychologie je to i ve vašem případě velmi pravděpodobně „jistota neprodělat“.

Podle psychologů je totiž pro lidi typické to, že je míra bolesti způsobená ztrátou větší než míra radosti způsobená ziskem. Tápete v tom? Zkuste toto:

-   naštvala by vás více informace o tom, že vaše stávající investice (investice peněz, které jste vydělali prací) prodělala 10 %, nebo informace, že předpokládané zhodnocení vašich investic v budoucnosti kleslo o 10 %

-   naštvala by vás více informace o tom, že vaše stávající investice prodělala 5 %, nebo informace o tom, že předpokládané zhodnocení vašich investic v budoucnosti kleslo o 15 %

Nebo zkusme něco z každodenního života

-   půjdete si zboží koupit spíše v případě, že je aktuálně prodáváno se slevou 5 %, nebo v případě, že se očekává jeho 5 % zdražení?

 

Už to vidíte? Netratit je pro nás důležitější než vydělat. A raději (neinvestujeme) nevyděláme, jen abychom neztratili.

Podle Daniela Kahnemana máte i vy mozek naprogramovaný tak, že ani potenciál velkých zisků nedokáže vyrovnat či dokonce převýšit malé riziko ztrát.

 

Zpět k finančnímu plánu

Délku života a úspěch vašeho finančního plánu tedy zásadně ovlivňuje to, do jaké míry eliminuje rizika ztráty. Pokud jste si jisti tím, že můžete díky finančnímu plánu pustit z hlavy rizika ztráty, ponecháte si jej spíše než v případě kdy vám finanční plán sice nabízí téměř pohádkové zisky, už ovšem s nižší mírou jistoty toho, že vám tento finanční plán pomůže zabránit ztrátám.

Finanční plán vás sice již od svého chrání před rizikem ztráty (výpadek příjmů způsobený nemocí, invaliditou či smrtí), jistotu zisku s ním ovšem nabíráte postupně (peníze zhodnocujete postupně). Sjednáním a jeho předčasným zrušením finančnímu plánu bráníte v tom, aby vám do rodinného rozpočtu přinášel peníze navíc (zhodnocoval vaše prostředky).

Zvažte tedy to, do jaké míry vám finanční plán poskytuje jistotu ochrany proti ztrátě a do jaké míry jistotu výdělku. Obě jsou zásadní, je to však jistota „neztratit“, díky které se vám bude lépe spát.

 

Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky   

 

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688